Michał84
Nowicjusz
|
 |
« : Sierpień 18, 2009, 19:56:51 » |
|
Część 5 Jeżeli ktoś chętny to mogę się wymienić na inny gatunek za mojego AK albo różowego.  Chętnie bym rozszerzył kolekcje o wiele bardziej.  Lulu Krufka, ja się w epiściach nie wyznaję powiem Ci szczerze... Według mnie jesteś wręcz zawodowym plantatorem epysiów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2009, 21:13:13 » |
|
To jest jakieś wielkie nieporozumienie  Zrozumiałam, że mówisz o epiściach vel alsobia  Krufka miałaś na myśli epiphylla? Plantacja, a jakże, mogłaby być  Niestety, odnosi się tylko do pięćdziesięciu plus siedmiu balkonowych metrów  Skoro Krufko mówiłaś o epiphyllach, to te czerwone uszka to zazwyczaj nadmiar słoneczka, znak, że roślinka nie bardzo sobie z tym nadmiarem radzi. Pisała już o tym, w tym wątku wyrak. Na pewno nie jest to oznaką koloru kwiecia.  Chociaż u mnie, też niektóre mają czerwone uszka, i wcale na słońcu nie stoją, ale z czasem wybarwiają się na zielone. Spoko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 19, 2009, 05:36:52 » |
|
Mnie od początku chodziło o epiphylla i im podobne(epi-sie)-jeśli przez ten skrót wywołałam zamieszanie,to wielkie sorry Lulu.Dla mnie Ty tu wiesz na ich temat najwięcej,stąd ta reakcja.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał84
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2009, 09:50:04 » |
|
Nom wyszło nam nieporozumienie.  Episcia też ładne rośliny, ja osobiście swoje wykończyłem mrozem bo zabił je lekki przymrozek ale wróćmy do Epiphyllum.  Na moim Ak zauważyłem chyba zalążek pączka. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał84
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2009, 10:17:06 » |
|
Chciałem sprowadzić z allegro jeszcze co najmniej 3 gatunki przed jesienią, bo sprzedawcy przypominają potem sobie o nich około czerwca znów. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2009, 12:28:22 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2009, 13:26:56 » |
|
Niech Pani ich nie ogląda  bo to się kolejnym choróbskiem skończy 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 19, 2009, 13:30:56 » |
|
Michał piękny kwiat. Jak ja bym chciała, żeby moje też tak się rozwijały i zamykały  No napatrzeć się na niego nie mogę cymric - zajrzyj no dziewczyno do ceropegii 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał84
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 19, 2009, 14:24:31 » |
|
Miejmy nadzieje że wszystkie nasze epiphyllum przeżyją zimę.  Nie przepadam za późną jesienią i zimą, gdy jedyne pocieszenie to wpatrywanie się w zielone rośliny u siebie w domu.  Musze się zaopatrzyć jeszcze w rózne Hatiora gaertneri i Rhipsalidopsis bo to tez w końcu epifity. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 19, 2009, 14:43:50 » |
|
Miejmy nadzieje że wszystkie nasze epiphyllum przeżyją zimę.  Michał, spoko  damy radę, to nie pierwsza zima przed nami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał84
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 19, 2009, 19:02:25 » |
|
Udało ci się Lulu może sprowadzić jakieś ciekawe odmiany albo nowości na rynku?  Nasze allegro jest troszkę ubogie ale w ostatnich dniach się pojawiły fajne gatunki. Spróbuje szczęścia na e-bayu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 19, 2009, 20:35:25 » |
|
Michał, ja już pasuję, zaczynam mieć małpi gaj w domu. Co do allegrowych, to musisz uważać na fajne gatunki Pivonii-2009, bo one są jedyne w swoim rodzaju  Czytaj allegrowy wątek na FF, zanim tam zapuścisz żurawia. Co do ebay-u to chyba wiarygodniejsze źródło od naszego allegro  Ciężko powiedzieć, czy mam fajne gatunki, czy też nie. Dopiero jak zakwitną będę wiedziała, co mam, a czego nie mam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał84
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 19, 2009, 21:27:48 » |
|
Jestem przerażony! A co jak mój nowy Cryptocereus anthonyanus okaże się zwykłym ackermanim? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 19, 2009, 21:34:48 » |
|
Ackermanim może nie  ale czym on się okaże, to się okaże, jak zakwitnie  Z wyglądu podobny do cryptocereusa, nadzieję możesz mieć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał84
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 19, 2009, 21:47:01 » |
|
Marzeniem było posiadanie tego gatunku, mam nadzieje że sprzedawca był uczciwy.  Hmm te jego cienkie płatki i fioletowawy kolor z kremowym środkiem...  Przy dalszym wzroście okaże się czy mnie oszukano, a jeżeli tak to mam nadzieje że tego epifita jeszcze bym nie miał.  Jeszcze nie mam ani jednego białego epiphyllum. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 20, 2009, 22:21:21 » |
|
Lubię te o cieńkich płatkach-fajny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 20, 2009, 22:28:31 » |
|
Poważnie? Podoba Ci się? Mnie trochę rozczarował, może gdyby cała roślina była większa i kwiatów więcej to na pewno byłby ładniejszy. Głupio piszę, co nie? Ale i tak jest ładny. Mogę teraz śmiało powiedzieć, że tę odmianę mam na 100% 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 20, 2009, 22:35:07 » |
|
Jak to możliwe,że takie badziewie co to ledwo co wystaje z doniczki już kwitnie? Pod spodem pewnie kawałek kija jednak wsadziłaś.  Śliczny jest!!!
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 20, 2009, 22:36:50 » |
|
Badziewie Ja lubię wszystko takie piękne inaczej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 20, 2009, 22:41:28 » |
|
Że co, proszę Ciebie? Badziewie?  Asia, podaj no mi jakiegoś kija na Kasię  Dziewczyno, to jest cud natury  Ledwo co się ukorzeniło, po moim półrocznym skakaniu wokół tego ogarka, a tu proszę zakwitać mu się zachciało  Hm, jak mu się tak przyjrzeć dokładniej, to rzeczywiście badziewiasto wygląda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 20, 2009, 22:43:38 » |
|
Tu badziewie miało zupełnie inne znaczenie . Nie,że byle co tylko ,że takie małe. Ja tego byle czego mam całkiem sporo i nic mi nie chce w tym roku zakwitnąć.Moje są wiekszymi badziewiami i nie kwitną. Zazdrość przeze mnie przemawia,ale Lulu wie,że żartuję.
Post dołączony: Sierpień 20, 2009, 22:45:40 A moje jedno od grudnia stoi jak zamurowane i nic. Żyje ale nic nie wypuściło,nie urosło o milimetr nawet. Testuje moją cierpliwość.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 20, 2009, 22:46:54 » |
|
Jasne, Kasia  Ale trafiłaś w sedno, badziewiasto te liście wyglądają  Pocieszę Cię, że moje o wiele, wiele większe badziewie też ani myśleć kwitnąć. Ale ja im dam zimne wieczory i ranki na jesieni, to ze strachu przed zimą pewnie zrobię wszystko, co będę chciała  To na pociesze Ci powiem, że jednego ogarka ukorzeniałam od zeszłego czerwca. Efekt jest taki, już już miał tyci, tyci korzonek i wzięło zgniło. Teraz znowu pracujemy nad korzonkiem i drugi rok ciężkiej pracy przed nami  Nie wiem, kto kogo już ćwiczy, ogarek mnie, czy ja ogarka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał84
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 20, 2009, 22:48:08 » |
|
Piękny kwiat LuLu, no właśnie te o drobnych płatkach wyjadą się najpiękniejsze, a wg mnie wszystkie Epi są fajne.  Czy siewki Pitahaya mogę zaliczyć do kolekcji epiphyllum?  Zasiałem nasiona z owocu zakupionego w supermarkecie.  Wstawić zdjęcie moich siewek? Dorosła Pitahaya dla urozmaicenia.  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 21, 2009, 04:22:55 » |
|
Lulu,graty dla Ciebie i dziarskiego ogarka.Życzę samych takich dziarskich osobników i coraz bardziej satysfakcjonująych kwitnień.I wiesz,co?On jest piękny,taki najpierwszy odmianowy... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 21, 2009, 07:35:14 » |
|
Lulu - gratuluję kwiatu na tak małym kawałeczku  Oryginalny i odmianowy - rewelacja! I bardzo delikatny  Jaka to jest wola kwitnienia nawet w tak małej, rozwijającej się roślince.. Michał - nie pytaj, tylko wstawiaj fotki!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ciepło Barbara
|
|
|
Michał84
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 21, 2009, 08:22:04 » |
|
 Przepraszam za rozmyty pierwszy plan.  Na razie maja po 1,5 cm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 21, 2009, 08:22:27 » |
|
Dzięki za pochwały w imieniu badziewia  Dzisiejsze fotki: Georges FavoriteW słońcu - kolor nienaturalny, ale najlepiej pokazuje strukturę kwiatu  W kolorach prawdziwych   Pręciki i słupek wyglądają jak piórka, są takie delikatniutkie, jak perełeczki, kolorek ma anielsko różowy  Zmieniam wczorajsze zdanie, on jest boski, miodzio  Michał - pitahayę jak najbardziej można zaliczyć do epifitów. Informuj na bieżąco o sytuacji  bo do tej pory nikt się nie chwalił, że wysiał pitahayę i ma jakieś sukcesy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|