Blogrodnik
Nowicjusz
ZEN
|
 |
« : Sierpień 18, 2009, 19:49:50 » |
|
Zgodnie z obietnicą chwalę się  To moje początki więc mam nadzieję, że wszystko zrobię dobrze... Zatem zaczynam od mieszkania: Moja pieprzówka (Peperomia), która mocno rozrosła się w tym roku...  Zamiokulkas zamiolistny (Zamioculcas zamiifolia), który z kolei zmarniał...  Gardenia, którą zaatakowały przędziorki nim zdążyła rozkwitnąć, ale na szczęście już odżywa...  Muraja wiechowata (Murraya paniculata), która gubi liście jak się ją poruszy...  Chamaedora mini:  Skrzydłokwiat (Spathiphyllum), który niedawno przekwitł...  Czas na storczyki (niestety chwilowo niekwitnące): Wanilia płaskolistna ( Vanilla planifolia Andrews), która mimo że już kilkukrotnie była przycinana ma już 5m długości...  Jedna z jej córek, owinięta dookoła tamaryszku, który cudem powstał z martwych...  Phalenopsisy:   Cambrie:   Dendrobium:  to tyle, zaraz zabiorę się za inwentaryzację na balkonie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2009, 19:51:36 » |
|
Nie, no super  Zapowiada się całkiem ciekawie, a jakbyś miał jeszcze jakieś sukulenty, to już w ogóle będzie miodzio 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blogrodnik
Nowicjusz
ZEN
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2009, 20:04:47 » |
|
A zatem na balkonie znaleźć można: bluszcz (Hedera helix)...  Mój ogródek ziołowy, a w nim: mięta, tymianek, pietruszka, oregano...  lawenda:  prezent o mamy, nie wiem jak się nazywa...  bambus:  Klon palmowy, który już od 4 lat cierpliwie czeka aby zostać bonsai, niestety w zeszłe lato spaliło go słońce, więc czas oczekiwania się wydłużył...  i na koniec mój mini ogródek ZEN... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2009, 20:14:05 » |
|
No fajne masz roślinki, mnie zauroczyła wanilia w tym czymś(szklany wazon)?, kwitła ci może? A murrai zazdroszczę ,moja była widać tak często potrącana,że już nie ma jednego listka.Reszta roslinek też niczego sobie.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
Blogrodnik
Nowicjusz
ZEN
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2009, 20:23:19 » |
|
Wanilia niestety niezakwitła mi jeszcze  Za to kwitnie co roku zimą Murraia, kwiatki ma może małe i niepozorne, za to pachną niesamowicie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emilia-E85
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2009, 20:26:52 » |
|
No no ładny początek  Kwiatki masz śliczne a chamaedora ma przepiękną doniczkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blogrodnik
Nowicjusz
ZEN
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2009, 20:41:50 » |
|
No no ładny początek  Kwiatki masz śliczne a chamaedora ma przepiękną doniczkę  Dzięki  ta doniczka to pamiątka po dziadku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 18, 2009, 20:42:41 » |
|
Hm, ten taras to duży masz?  I taki przestronny, puściutki  Niejedna z nas, by chętnie Twój taras zaadoptowała dla siebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emilia-E85
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 18, 2009, 20:43:25 » |
|
Dbaj o nią  i pilnuj jak oka w głowie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 18, 2009, 20:46:06 » |
|
Ja już dwa razy zamordowałam murraję, właściwie nie wiem jak ,a bardzo mi się podoba, chyba z niej zrezygnuję definitywnie.Przy kupnie powiedziano mi ,że ona może tworzyć owoce jadalne na dodatek,a pan sprzedający dodał ,że mają jakieś właściwości lecznicze, czy miała już owoce?
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
Blogrodnik
Nowicjusz
ZEN
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 18, 2009, 20:49:45 » |
|
Hm, ten taras to duży masz?  I taki przestronny, puściutki  Niejedna z nas, by chętnie Twój taras zaadoptowała dla siebie  To nie taras tylko balkon wydaje się duży tylko na zdjęciach  tak naprawdę to jest tak mały żenie ma za bardzo nawet jak się na nim ruszyć, poza tym zaadoptował go już sobie mój labrador  Ja już dwa razy zamordowałam murraję, właściwie nie wiem jak ,a bardzo mi się podoba, chyba z niej zrezygnuję definitywnie.Przy kupnie powiedziano mi ,że ona może tworzyć owoce jadalne na dodatek,a pan sprzedający dodał ,że mają jakieś właściwości lecznicze, czy miała już owoce?
Niestety:( po pierwsze kwitnie zimą, więc nie ma za bardzo co jej zapylić. Próbowałem to zrobić pędzelkiem, nawet zawiązał się jeden owoc, niestety odpadł wraz z liśćmi które ciągle ona gubi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emilia-E85
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 18, 2009, 20:50:53 » |
|
O to pochwal się i pieskiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 18, 2009, 20:51:59 » |
|
Mini ogródek Zen dla mnie odlotowy, tego się nie spodziewałam, ciekawe.Mogę się gapić i dumać a świat przestanie istnieć.
|
|
|
|
|
|
Mądrość jest tam gdzie mieszka pokora. Pozdrawiam elajas
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 18, 2009, 21:10:53 » |
|
Bardzo podobają mi się Twoje kwiaty. Mój TŻ nie hoduje kwiatków, ale na szczęście nie narzeka na porozstawiane listki fiołków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ange
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 18, 2009, 21:14:39 » |
|
Sporo roślinek. Jaki fajniutki mini ogródek zen 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ana.b
Nowicjusz
W życiu jak w tańcu... każdy krok ma znaczenie
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 19, 2009, 09:31:24 » |
|
Świetna kolekcja! I nieważne czy balkon mały czy duży, ważne że jest 
|
|
|
|
|
|
Miłego dnia Ania
|
|
|
Basiek7
Nowicjusz
Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 19, 2009, 09:39:54 » |
|
Bardzo ładna kolekcja! Fajnie wymyśliłeś ten mini ogórek zen  I ogródek ziołowy mi się bardzo podoba 
|
|
|
|
|
|
Zafiołkowana i zahojowana storczykomaniaczka  pozdrawiam, Basia
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 19, 2009, 09:55:32 » |
|
Piotrze, świetne rośliny, na wanilię normalnie patrzę i się ślinię...piękna, Cudna, i świetna kompozycja wanilii z tamartyszkeim. Gardenię prowadzisz w formie drzewka? Fajnie wygląda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ange
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 19, 2009, 12:40:03 » |
|
Właśnie nie ważna jest wielkość balkonu, niektórzy nie mają w ogóle
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 19, 2009, 13:30:56 » |
|
Murraya  ...Wielka i gęsta  ...A kwitnie Ci czasem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blogrodnik
Nowicjusz
ZEN
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 19, 2009, 13:32:04 » |
|
Murraya  ...Wielka i gęsta  ...A kwitnie Ci czasem? Kwitnie co roku zimą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 19, 2009, 13:34:06 » |
|
To ja już nic nie chcę wiedzieć  Gratuluję kwiatuchów,szczególnie świetnej murrayi  .Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ana.b
Nowicjusz
W życiu jak w tańcu... każdy krok ma znaczenie
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 19, 2009, 13:36:37 » |
|
Właśnie nie ważna jest wielkość balkonu, niektórzy nie mają w ogóle a niektórzy... (ja) mają balkon a dokładnie loggię (jeszcze gorzej bo zabudowane to gorąco) południowo wschodni, rażące słońce od 8 do 17, żaden kwiatek nie chce tego znieść
|
|
|
|
|
|
Miłego dnia Ania
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 19, 2009, 18:54:01 » |
|
Piękna kolekcja kwiatów!Najbardziej zaciekawiła mnie muraja - muszę co nieco poczytać o niej bo pierwszy raz taką widzę  Najbardziej intrygują mnie kwiaty o których mówicie... Czekam na więcej zdjęć podopiecznych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andziax007
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 20, 2009, 08:22:11 » |
|
Kolekcja roślinek piękniutka  Prezent od mamy śliczniutki, wydaje mi się że to Plectranthus Nico.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|