Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 10:33:20
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z cambrią  (Przeczytany 1220 razy)
Sweetya
Nowicjusz
*

« : Sierpień 18, 2009, 08:19:50 »

Kochani-mam problem z cambrią.Tak się cieszyłam,że wypuściła dwie nowe cebulki,a następnie aż dwa pędy kwiatowe.
Niestety -na większym pędzie począwszy od dołu po kolei żółkną pączki tzn. najpierw z zielonego zmieniają kolor na żółtawy ,a potem jakby zasychają(ciemnieją),było 7 pączków,z czego 5 już pożółkło.;(((Nie odpadają same (te zmarniałe mimo wszystko mocno trzymają się łodyżki)tylko tak po prostu nie rozwijają się do końca.Co może być tego przyczyną?Ja już nie wiem jak z tym kwiatkiem postępować ,mam ją od zeszłego roku,kupiłam kwitnącą.Czy niewłaściwie podlewam,czy co-nadmienię ,że większośc młodych liści wyrosła narmalnych,a ostatnie te najmłodsze są jakby pofalowane -na środku harmonijka...
Pomóżcie,proszę!
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2009, 09:41:19 »

Pofalowanie liści oznacza zbyt małą wilgotność powietrza. Co do samych kwiatów to nawoziłaś swoją Cambrię?

Kamil
Sweetya
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2009, 10:42:59 »

Witaj!Nawoziłam,ale może zbyt mało???Kupiłam nawóz do storczyków-florovit.
Ale używałam go dośc rzadko-może rzadziej niż raz na miesiac-wyczytałam gdzieś ,że jeśli liście są ciemnozielone to nie trzeba go często nawozić(ale pewnie to była jakaś bzdura;(
Jak często powinnam dolewać nawóz do wody i jak często podlewać?
Falki czują się całkiem dobrze,nawet myślałam że podlewam je za rzadko,ale okazało się że i tak jednego przelałam!Przesadziłam i jest ok.
Ale z cambrią nie mam pojęcia-to moja pierwsza i jedyna cambria;zgłupiałam całkiem i już nie wiem jak ja mam ją podlewać ....
Tym bardziej mi przykro,że wiem,iż już z tej bulwy drugi raz pędu kwiatowego nie wypuści  Sad
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2009, 14:59:58 »

To pseudobulwa- czepiam sie tego. Cambria powinna mieć stale wilgotne podłoże. Podlewaj nawozem raz w tygodniu a będzie ładnie rosła. Jeśli poczekasz kilka miesięcy to odwdzięczy się nowymi silniejszymi pędami kwiatowymi.

Kamil
Sweetya
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2009, 18:36:57 »

bardzo Ci dziękuję,z Twojej wypowiedzi zrozumiałam ,że powinna wypuścić nowe pędy-ale chyba nie z tego samego miejsca
wszędzie czytałam że cambria drugi raz nie kwitnie z tej samej pseudobulwy???-ok się wyraziłam tym razem chyba :)czyli powinnam czekać na nowe przyrosty-czy tak?
pozdrawiam!
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2009, 19:02:18 »

Moje Cambrie rosną nieprzerwanie od kilku miesięcy i jedna od kiedy wypuściła pęd kwiatowy to wypuszcza przy co drugiej nowej pseudobulwie. <wszystkie cambrie kupowałem bez kwiatów- poza jednym egzemplarzem>

Kamil
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: