|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 25, 2006, 17:58:20 » |
|
A może to Bryophyllum /żyworódka, briofilum/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 25, 2006, 17:58:24 » |
|
nie to nie ta ten na foto ma liscie "normalne" a ten moj ma lodygi w postaci rurek bardzo delikatne i wypelnione zielona masa ( sorry ale czasami brakuje mi polskiego slownictwa i musze inaczej cos okreslic a nie dokladnie-SORRY) przypomina mi troche to lodygi sosenek tylko ze te nie maja igiel ale delikatne lodyzki -spiczaste na koncach.Ta od ktorej dostalam szczepke mowi ze jej sie to rozrasta jak chwast- miala na mysli szybko .
|
|
|
|
|
|
Dzieki roslina zycie jest piekniejsze...
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 25, 2006, 18:04:18 » |
|
idz na www i poszukaj sedum tam powinnas znalezc swoja rosline
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 25, 2006, 18:32:56 » |
|
Przeleciałam wszystkie 32 strony ze zdjęciami i nic nie znalazłam. Wojtku podaj stronę może jestem ślepa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PannaMinCzin
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 29, 2006, 17:36:49 » |
|
Od roku szukam tej roślinki wszędzie (łącznie z giełdą kwiatową w łodzi). Czy ktoś wie gdzie można ja nabyć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 29, 2006, 19:32:49 » |
|
Obydwie roslinki naleza do rodziny szczawika, ta pierwsza zielona to szczawik depego, a ta druga to szczawik trojkatny. Szczawik depego wytwarza cebylki, a ten trojkatny cos jak podziemne klacza. U nas te roslinki czesto sa dostepne w agrocentrum, czasami sie pojawia tez zielona odmiana tego szczawika trojkatnego o bialych kwiatuszkasz. Moge sprawdzic czy sa bulwki dostepne w sklepie i jak wyrazisz taka chec to zakupis i przeslac ci poczta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PannaMinCzin
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 30, 2006, 10:21:14 » |
|
Jeżeli by się udało to super, co prawda mam zamówionego tego kwiatka już u pani na giełdzie (sprowadza go podobno z Holandii) no ale na razie od kilku tygodni cisza. Ale w razie czego gdyby kwiatki sie zdublowały to od przybytku głowa nie boli Tylko mam pytanie czy nie będzie za póżno na wsadzenie jego kłączy do ziemi bo podobno powinno sie to zrobić luty/marzec po jego zimowaniu? Jeśli udało by ci sie go znależć to daj znać na priv, a wtedy omówimy niezbędne szczegóły. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 30, 2006, 10:51:07 » |
|
Wejdź na stronę www.kwietnik.com.pl i poszukaj czy oni nie mają szczawika jak co to masz gotową sadzonkę. A może znajdziesz jeszcze coś innego. To jest firma wysyłkowa i sprawdzona. Musisz sobie ściągnąć cennik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 30, 2006, 15:11:06 » |
|
Z tego co wiem to nawet jak sie posadzi teraz to wykielkuja. Pytanie tylko czy beda jeszcze mieli, po tych wolnych dniach zobacze i dam znac ale mysle ze pewnie jeszcze maja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #40 : Maj 06, 2006, 10:41:29 » |
|
Witam Niestety nie posiadaja juz szczawika w sprzedazy, wszysko sprzedali, ale jeszcze sie porozgladam , czasami maja w doniczkach juz posadzone .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #41 : Maj 11, 2006, 15:58:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
Dzieki roslina zycie jest piekniejsze...
|
|
|
IGA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #42 : Maj 22, 2006, 14:36:03 » |
|
    Teraz trochę lepiej wyszło mi zamieszczanie zdjęć. Ale problem pozostaje ten sam. Proszę o pomoc w ustaleniu co to za roślinka, jak się ją pielęgnuje, jakich wymaga warunków, jak się ją rozmnaża itp. IGA
|
|
|
|
|
|
IGA
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #43 : Maj 22, 2006, 17:20:10 » |
|
Ja nie mam pojęcia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Maj 22, 2006, 21:49:27 » |
|
Streptocarpus saxorum (skrętnik skalny)
Kwitnie od wiosny do jesieni.Preferuje stanowiska jasne do słonecznego Jest epifitem o ciemnozielonych, okrągłych i aksamitnych liściach. Jego niebieskolawendowe kwiaty wyrastają na długich szypułkach z kątów liści. Utrzymuj wilgotne podłoże. Lubi lekką ziemią próchniczą. Rozmnaża się z sadzonek wierzchołkowych.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Maj 22, 2006, 22:00:26 » |
|
 Jest rośliną zwisającą więc posadź ja w doniczce zwisającej. Pięknie się krzewi i niedługo będziesz miała z niej kulkę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Maj 22, 2006, 22:01:16 » |
|
Na zdjęciu jest oczywiście inna odmiana Skrętnika ale to jest to samo co twoje. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #47 : Maj 23, 2006, 07:05:14 » |
|
Powiedzcie gdzie to dostać. Bardzo mi się ten kwiatek spodobał szczególnie ten niebieski. Gagatku Napisz czy można go na lato wystawić do ogródka. Poszukuję ciekawych roślin które latem ubarwią monotonię pelargoniowo-begoniową a na zimę będę zabierała do mieszkania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Maj 23, 2006, 08:57:17 » |
|
Ja miałam kiedyś skrętnika o dużych kwiatach i pokroju nie zwisającym. Trzymałam go w domu. Nie wiem więc jak się zachowuje na dworze. Jest to roślina bardzo krucha więc wiatr może jej zaszkodzić. Myślę że w jakimś zacisznym miejscu, osłoniętym od wiatru nic by mu się nie stało. Nie wiem gdzie można kupić. Ja kupowałam bezpośrednio od producenta roślin i ta pani dała mi jednego gratis. Niestety nie sprzedają w necie więc nie dam wam namiarów. W sklepie chyba nie widziałam , ale warto szukać. Nie jest to droga roślina. Dobrze się rozmnaża z odrostów a nawet samych liści.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
IGA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Maj 23, 2006, 11:58:40 » |
|
Pięknie dziękuję za te informacje. Ja kupiłam tego kwiatka 3 lata temu w kwiaciarni, ale Pani nie wiedziała, jak się on nazywa. Był przepiękną zwisającą kulą. Potem bardzo urosły mu łodyżki, były długie, ciężkie i łyse. Spróbowałam go odnowić i odmłodzić. Udało się, choć jest jeszcze mały, ale się rozrasta powoli. Teraz już wiem, jak z nim postępować. Dzięki wielkie Agacie. Informacja dla Zoe - ten kwiat bywa czasem w kwiaciarniach i raz go widziałam na bazarku. Kupię Ci, jak go zobaczę i jakoś prześlę lub wyhoduję swojego i za rok Ci go dostarczę. Pozdrawiam. IGA.
|
|
|
|
|
|
IGA
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #50 : Maj 23, 2006, 12:19:19 » |
|
Dzięki. Polatam po naszych kwiaciarniach. Przecież coś powinno być.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S@wek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Maj 26, 2006, 09:29:06 » |
|
Witam mam roślinke na parapecie która wyglada tak http://img126.imageshack.us/my.php?image=dsc008321hi.jpgchciał bym wiedziec jak sie ona nazywa i jak o nią dbac bo co jakiś czas z nieznanych mi przyczyn poprostu pada fakt ze potem odbija znowu ale wyglada jak by jej cos było nie tak mzoe ziemia zła czy coś zgóry dziękuje za odpowiedź
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Maj 26, 2006, 09:35:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
S@wek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #53 : Maj 26, 2006, 09:41:25 » |
|
oo dzięki Ci juz zabieram sie za lekture 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lenka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Czerwiec 04, 2006, 23:41:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #55 : Czerwiec 05, 2006, 06:58:25 » |
|
O czym, poza tym, że dostałaś ładnego kwiatka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Czerwiec 05, 2006, 19:32:08 » |
|
I czy to kalia czy zantedeskia - bo czasem zamiennie uzywaja tych nazw w sklepach z tego co zauwazylam, podobnie jak przy amarylisach i hippeastrum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #59 : Czerwiec 28, 2006, 18:10:22 » |
|
kasia jesteś wielka  Moja Oplątwa  tylko ma ktoś coś takiego? WIELKIE DZIĘKI  ps. podobno do nabycia w Ikea  jakby komuś też się podobalo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|