Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 10:23:20
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to za roślina?  (Przeczytany 83432 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
melisanna
Nowicjusz
*

« : Wrzesień 10, 2005, 15:14:01 »

Nabyłam zaszczepkę kwiatka podobnym do trzylistnej koniczynki o bordowych listkach,od czasu do czasu pojawiają się drobniutkie kwiatostany o bladoróżowym kolorze.Moi znajomi nazywają tą roślinkę KOCHANEK.Mam pytanie czy ktoś wie coś na temat tego kwiatka,czy może ma inną nazwę? Wink

MESA
afi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 12, 2005, 13:19:04 »

jezeli mowisz o czyms takim ^, to ta roslinka nazywa sie Szczawik, lubi sloneczne stanowiska, malo wody ( ale nie dopuszczamy do wyschniecia bryly korzeniowej ). Poznym latem pozwalamy jej powoli uschnac, jesienia umieszczamy cebule na zime w miejscu chronionym przed mrozem. Powodzenia Wink

melisanna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 12, 2005, 14:54:53 »

Oj, niestety to nie jest ta roślina.Ma całkiem bordowe listki i wyrasta z bulw,szczawik nawet jest podobny,ale to jeszcze nie to,ale dzięki za fatygę Wink

MESA
afi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 13, 2005, 19:52:22 »

Szkoda. Moze sproboj zrobic zdjecie, zawsze by cos pomoglo przy identyfikacji Wink, swoja droga jak odkryjesz juz co to jest to napisz Smile

melisanna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 14, 2005, 09:23:46 »

Przepraszam za jakość zdjęć, bo były robione za pomocą telefonu komórkowego. Załączam dwa zdjęcia tego kwiatka. Wink

MESA
afi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 14, 2005, 10:24:50 »

wsrod szczawika (Oxalis) znalazlem odmiane ktora nazywa sie 'Triangularis', i z budowy morfologicznej przypomina twoj okaz ze zdjecia, wyglad lisci i kwiatow by sie zgadzal, a malo jest roslin o tak charakterystycznym sposobie budowy jak szczawik Smile,wiec moze faktycznie masz szczawika tylko w innej wersji niz 'Deppei'. Spojrz sama i ocen :

http://spb-flowers.listsoft.ru/img/120_bigshot.jpg

http://www.tucsongardener.com/Year02/Summer2002/Photos/oaxbasket.JPG

http://www.mytho-fleurs.com/images/fleurs_tropicales_2/oxalis%20triangularis.JPG

melisanna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2005, 15:26:15 »

Bingo, tak właśnie to jest ta odmiana szczawika czyli 'Triangularis'. Piękna roślinka, lecz żeby pięknie rosła musi mieć odpowiednie stanowisko i co pewien czas ją odnawiać. Znajomi ją nazwali "kochankiem"bo jak są jakieś niesnaski w małżeństwie to ona zaczyna marnieć,a jak jest wszystko ok.to pięknie rośnie i kwitnie.Prawda,że trochę dziwne?Dziękuję za pomoc w odnalezieniu nazwy Wink  Very Happy

MESA
krokosmia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 28, 2005, 21:35:11 »

to na pewno jest oxalis
u mnie jeste na bierząco faktycznie cio jakis czas tyrzeba ją odnowic jak zaczyna marniec, porozdzielac bulwy i dalej do doniczki z doswiadczenia wiem ze wcale nie musi zimowac w zimnym pomieszczeniu, choc moze warto ja przesuszyc, takie marnienie jest u niej normalne i to chyba nie jest wplyw związku dwojki osob tylko naturalna kolej, generalnie polecam nigdy mnie nie zawiodla
listka laddnie trzymaja sie w wodzie wiec zawsze mozna zrobic bukiecik na stol
malo tego latem z doniczka warto wysadzic na zewnatrz rosnie jak glupi moze byc nawet na balkonie
pozdrawiam
Katrin
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 14, 2005, 22:38:19 »

Ja słyszałam ,ze ten kwiat nazywany jest kwiatem miłości Smile
Anna Maria
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 23, 2005, 23:35:29 »

U mnie ten bordowy szczawik rośnie latem na balkonie - bardzo dobrze mu to służy, cały czas kwitnie, kwiatki ma bardzo delikatne, ale kiedy jest ich więcej, zaczynają być widoczne.

Anna Maria;
yrek66
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 22, 2006, 19:56:27 »

jak sie nazywa ten kwiatek (na zalaczonych zdjeciach), i jak o niego dbac?

prosze  o odpowiedz tu lub na ewicia616@buziaczek.pl
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #11 : Marzec 22, 2006, 20:11:35 »

Witam
Wydaje mi się że jest to Hypocyrta glabra: Nagarbia

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
yrek66
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 22, 2006, 20:54:49 »

Witam
Strzal byl w dziesiatke ,jeszcze tylko kilka slow o pielegnacji
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #13 : Marzec 22, 2006, 21:05:48 »

Witam
Wymaga jasnego stanowiska ale nie słonecznego,wilgotność powietrza minimum 50 procent, podlewa się mniej więcej raz w tygodniu, jej korzenie są wrażliwe na nadmiar wody- szybko gniją- , wymaga chłodnego okresu spoczynku (13-15) z ograniczonym podlewaniem, tyle tylko by roślina przetrwała zimę bez szwanku. Rozmnaża się przez sadzonki z pędów, czasami ukorzeniają się w szklance z wodą w ciepłym i wilgotnym miejscu.Po kwitnieniu lub na wiosnę przycina się pędy by się lepiej rozrastała.
Pozdrawiam Iwona

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
yrek66
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Marzec 22, 2006, 21:08:41 »

Witam
Serdecznie dziekuje za informacje w imieniu zonki
 papa
rozyczka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 20, 2006, 10:46:15 »

Mam 3 roślinki których nie znam nazw proszę o pomoc jeśli ktoś wie jak je pielęgnować będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Oto one:

1

2

3
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 20, 2006, 13:27:42 »

Pierwsza roślina to najprawdopodobniej jakieś eonium. W każdym razie jest sukulentem. Ziemia o odczynie kwaśnym - 5,5 do 6,5 ph, wymieszaj pół na pół z piaskiem lub żwirem. Nie lubi częstego podlewania, nie polewaj pędów wodą, bo zgniją, Twój egzemplarz jest trochę wypłoniony, przestaw roślinę bliżej światła, może stać na słonecznym parapecie. Do nawożenia używaj nawozu do kaktusów i sukulentów, najlepiej w niższej dawce niż podana na opakowaniu.
Druga to jakaś hybryda begoni stale kwitnącej (Begonia semperflorens) lub begoni zimowej (Begonia elatior). Najczęściej traktuje się je jako jednoroczne rośliny, kupowane w okresie kwitnienia - niektóre kwitną przez cały sezon. Lubi światło, ale nie może stać bez osłony na południowym parapecie, podlewa się co kilka dni, bez moczenia pędów. Nie lubi spryskiwania, ale lubi wilgotne powietrze - postaw obok np. talerz z wodą, która parując zapewni wilgoć w powietrzu. Nawozi się nawozem do roślin kwitnących.
Co jest na trzecim zdjęciu, nie mam pojęcia. Może jakieś zbliżenie na jeden z pędów mogłabyś zrobić?
Zoe
Gość
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 20, 2006, 15:25:59 »

Zrób zbliżenie na liście.
rozyczka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 20, 2006, 15:55:17 »

nie pomyślałabym ze ta pierwsza roślinka to może być sukulent ale może to by wyjaśniało dlaczego nie znalazłam do tej pory jej nazwy.

A powiększenie to tylko takie mam tej trzeciej roślinki:

ona jest bardzo mała, wiec większe powiększenie ciężko mi zrobić. Chyba ze za jakiś czas jak urośnie Smile
agulka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 22, 2006, 12:12:11 »

Witam,
Otrzymałam w prezencia tą oto roślinkę

ale niestety nie wiem, jaki to gatunek i jak ją pielęgnować.
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
agulka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 22, 2006, 14:28:04 »

dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
Maggie
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 23, 2006, 14:28:04 »

dokładnie rzecz nazywając jest to grubosz znany powszechnie jako drzewko szczęścia. Niezwykle rzadko kwitnie- może dlatego jest to wtedy szczęśliwy znak.
Pozdrawiam
Maggie Very Happy

Maggie
Maggie
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 23, 2006, 14:29:40 »

ups. pomyliłam się  Embarassed
Przecież zajżałam tylko na zminiaturyzowane zdjęciątka:) Po dokładnym przyjżeniu się już wiem, że jestem w błędzie.
Pozdrawiam
Maggie

Maggie
adresatka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 24, 2006, 20:42:27 »

Witam
Własnie szukałam wszędzie po necie, bezskutecznie, kwiatka, który dziś kupiłam, ale w kwiaciarni nie znali nazwy łacińskiej, tylko potoczną - całusek. Wydaje mi się bardzo podobny do tej nagarbii, chociaż zdjęcie jest nieco niewyraźne. Czy coś wiecie na ten temat? Czy to faktycznie to  samo?
Będę wdzięczna za odpowiedź.

Adresatka
Zoe
Gość
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 24, 2006, 21:00:30 »

Teraz jak znasz nazwę wpisz w goglach i znajdziez dwie conajmniej wiadomości po polsku. A zdjęć w necie jest sporo. Bo to amieszczone jest niezbyt dobre.
Maru
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 25, 2006, 08:35:21 »

dostalam go jako szczepke i nie moge go rozpoznac.Nawet nie wiem od jakiej "strony" zaczac szukanie?!
Moze ktos pomoze???

acha dodam bo foto nie wyrazne ze te niby igly -liscie sa delikatne -nie mylic z iglami sosen albo tym podobnych-grube i miekkie.

Dzieki roslina zycie jest piekniejsze...
Maru
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 25, 2006, 11:52:28 »

juz blizej nie idzie- chyba ze przesle Wam tego kwiatka osobiscie poczta Wink

Maru
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 25, 2006, 13:45:02 »

masz na mysli jakis rodzaj kaktusa???
zawsze mi sie wydawalo ze kaktusy maja dosc "specyficzny" wyglad Laughing w takim razie bede nurkowac w temacie kaktusowatych

Anonymous
Gość
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 25, 2006, 16:21:52 »

rozmary to nie jest tez obstawiam, ze to sukulent
Maru
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 25, 2006, 17:22:53 »

jesli dobrze rozumiem:
 jesli bym szukala w kaktusach szybciej znalazlabym nazwe  ale jesli chodzi o sukulent jest ich tyle ze dopoki ktos tutaj nie pomoze mi nazwac tej roslinki moge dlugo szukac???

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: