bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« : Sierpień 15, 2009, 13:17:30 » |
|
Kochani, mam zapytanie a nawet dylemat  Planuję posadzić w ogrodzie no właśnie, brzoskwinię albo nektarynkę, nie mam pojęcia co do odmian, może doradzicie co będzie lepiej rosło?? Gleba raczej gliniasta, ale mogę jej zrobić dobre stanowisko, od południa, raczej osłonięte... Pomóżcie prosze!!
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 15, 2009, 14:49:22 » |
|
Też chętnie dowiem się jakie odmiany brzoskwiń polecacie, na jesieni muszę jakąś posadzić. Mam dwie - jedna, staruszka kończy swój żywot, a była pyszna, jeśli dobrze pamiętam, była to ' Kijowska wczesna ', druga pierwszy raz w tym roku owocowała i jest niejadalna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2009, 19:06:45 » |
|
Też chętnie dowiem się jakie odmiany brzoskwiń polecacie, na jesieni muszę jakąś posadzić. Mam dwie - jedna, staruszka kończy swój żywot, a była pyszna, jeśli dobrze pamiętam, była to ' Kijowska wczesna ', druga pierwszy raz w tym roku owocowała i jest niejadalna.
O!!! A jaka to ta niejadalna??? Post dołączony: Sierpień 15, 2009, 19:20:06
Wymyśliłam, że mogłyby być dwa drzewka, i przeglądnąwszy Allegro myślę nad kupnem płaskiej oraz Kijowskiej... Co o tym myślicie??
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 15, 2009, 21:18:26 » |
|
Ja nie wiem gdzie mieszkasz Marteczko...ale ja na południu i miałam posadzoną dwa razy nektarynę i mi wymarzła więc mam brzoskwinie. Jedną wczesną a druga nie zapowiada sie rewelacyjnie...na dodatek owoce w tym roku zbite są gradem. Marta powiedz mi dlaczego takie rzeczy jak drzewka chceśz kupować na allegro?? Nie ma jakiegoś ogrodnika, czy sklepu ogrodniczego? Przecież drzewko , drzewku nie równe??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 15, 2009, 21:24:09 » |
|
Na allegro patrzyłam na to, co jest ogólnie dostępne... niestety, u nas owszem są szkółki, ale muszę mieć pogląd czego szukać...
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 16, 2009, 09:18:22 » |
|
Moja niejadalna to Redhaven.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wawik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 16, 2009, 10:25:13 » |
|
Jest jeszcze opcja "zaszczep mnie" i to wcale nie trudne. W ub. roku szczepiłem 4 odmiany na jednym drzewku i szczepienia się przyjeły, wczoraj szczepiłem nektarynę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 16, 2009, 10:53:59 » |
|
Nie ma takiej opcji, ja nie ten poziom wtajemniczenia 
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 16, 2009, 11:21:33 » |
|
Moja Ciotka poleca brzoskwinię Redhaven....owoce spore i smaczne.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 16, 2009, 12:26:27 » |
|
Każda brzoskwinia jest mniej więcej tak samo smaczna,sugeruj się raczej terminem dojrzewania i wybierz optymalny do swoich potrzeb.Możesz wybrac o różnych porach dojrzewania i raczej unikaj nektarynek, są jeszcze bardziej wrażliwe na mróz.Rosna dobrze na każdej glebie.Podstawa to 2 krotny oprysk i mocne cięcie plus zdecydowane przerzedzanie zawiązków owocowych. Z wczesnych odmian mam i chwalę sobie early redhaven,a z późniejszych np. harnaś. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 16, 2009, 13:03:43 » |
|
Jurek...czy na zdjęciu to jest ta wczesna... czy harnaś?? Ale ma duże owoce...to rozumiem, takie drzewko to uciecha a nie te moje "pieczki"  Post dołączony: Sierpień 16, 2009, 13:08:54
Marta ...Wacława musimy zaprosić...to nam po szczepi te drzewka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 16, 2009, 13:10:45 » |
|
Dzięki. A oprysk w jakich terminach i czym?? Rozumiem, że oprysk na parcha....
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 16, 2009, 13:47:56 » |
|
I na kędzierzawość
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 16, 2009, 15:25:08 » |
|
Jurek...czy na zdjęciu to jest ta wczesna... czy harnaś?? Ta na fotce to ani eraly redhaven, ani harnaś. Kupiłem ją na tzw. rynku  Mam odmianę, która niedługo będzie miała owoce, będą dużo większe, niż te ze zdjęcia , w dodatku mam zapisaną nazwę tej odmiany, później sprawdzę. Dzięki. A oprysk w jakich terminach i czym?? Rozumiem, że oprysk na parcha....
Jeśli chodzi o oprysk, to podstawowe dwa są na kędzierzawość, późną jesienią- miedzian i w lutym syllit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 16, 2009, 15:45:39 » |
|
Jurekg...koniecznie napisz tę odmianę i zdradź tajemnicę gdzie zdobywacie takie drzewka / oczywiście jeżeli możesz/ 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 16, 2009, 16:00:40 » |
|
Jest jeszcze opcja "zaszczep mnie" i to wcale nie trudne. W ub. roku szczepiłem 4 odmiany na jednym drzewku i szczepienia się przyjeły, wczoraj szczepiłem nektarynę.
Już o tym myślałam, ale nigdy nie szczepiłam drzew i nie wiem jak się do tego zabrać. Możesz tak w skrócie napisać, jak to zrobiłeś, ew. jakieś zdjęcia tych szczepień.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goska28
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 16, 2009, 16:08:20 » |
|
Koleżanka ma w swoim ogrodzie nektarynkę i brzoskwinie mandżurska w tej chwili są owoce dojrzałe ,słodziutkie pychota.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wawik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 17, 2009, 15:03:54 » |
|
Już o tym myślałam, ale nigdy nie szczepiłam drzew i nie wiem jak się do tego zabrać. Możesz tak w skrócie napisać, jak to zrobiłeś, ew. jakieś zdjęcia tych szczepień. Instrukcja ma szanse ukazać się w opracowaniu naszej koleżanki, po praktycznej lekcji w sobotę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 18, 2009, 06:53:24 » |
|
Jurekg...koniecznie napisz tę odmianę i zdradź tajemnicę gdzie zdobywacie takie drzewka / oczywiście jeżeli możesz/  Niestety, jak się okazało- ta dojrzewająca właśne brzoskwinia o dużych owocach to kolejna no name z tych kupowanych na rynku. Wiekszość drzew kupuję albo w szkółce, albo w sklepach ogrodniczych, które wiosną i jesienią są nieźle zaopatrzone w rózne odmiany drzew owocowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 18, 2009, 08:47:46 » |
|
Instrukcja ma szanse ukazać się w opracowaniu naszej koleżanki, po praktycznej lekcji w sobotę.  Super 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.