kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« : Sierpień 10, 2009, 13:49:52 » |
|
Poprzednia część wątku jest tu: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12123.0.htmlWiecie co? Jesteśmy chore wariatki.  Jakby ktoś zobaczył jakie kwoty wydajemy to by pomyślał, że do końca zwariowałyśmy. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
hanka55
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 10, 2009, 13:50:39 » |
|
Kubulinko, ja to słyszę codziennie. "Żeby to była jeszcze jakaś róża, jakieś drzewko, ale za 2 liście tyle pieniędzy?" 
|
|
|
|
|
|
cieplutko - hanka 
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 10, 2009, 13:54:29 » |
|
Niestety nasza poczta też szwankuje ,czasami dostaje roslinki ,które "wyskoczyły" z doniczki.  Paczki z południowej Polski najczęściej dostaje na następny dzień , a z sąsiedniego województwa idą 3-4 dni .Nie ma na to reguły.A mój problem polega na tym ,że w związku z tym ,iż "leciwa" jestem to nie dość,że nic z tych zagranicznych stron nie rozumiem /bo w młodości mi wpoili ,że język rosyjski to podstawa / to jeszcze nikt z rodziny nie chce mi pomóc założyć konta Paypal /z wiadomych względów/ -matka wariatka !!!!. Ale na osłodę potrafiłam sobie kupić ,w niedzielę -acutę i obowatę ,we wtorek -keneijana , w czwartek -pentaphlebię ,wczoraj -pachycladę ,w międzyczasie 3 Luis Bois i buthanike ,no i jakoś leci 
|
|
|
|
|
|
DZIECI POWINNY CHOROWAĆ TYLKO NA ZABAWKI Pozdrawiam Bożena
|
|
|
aniakrzyś
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 10, 2009, 14:20:13 » |
|
Wiecie co? Jesteśmy chore wariatki.  Jakby ktoś zobaczył jakie kwoty wydajemy to by pomyślał, że do końca zwariowałyśmy.  Oj tak, tak  Czasem kalkulator mi się włącza ale przeważnie nie działa  Ale na osłodę potrafiłam sobie kupić ,w niedzielę -acutę i obowatę ,we wtorek -keneijana , w czwartek -pentaphlebię ,wczoraj -pachycladę ,w międzyczasie 3 Luis Bois i buthanike ,no i jakoś leci  Bożenko, Tobie paypal nie jest potrzebny
|
|
|
|
|
|
Jestem Ania
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 10, 2009, 14:41:49 » |
|
Bożenko, to teraz wiem, dlaczego nie mam szans, by zdobyć niektóre cudeńka  Znowu polowałaś. Ale co tam, niech rosną na zdrowie! 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 10, 2009, 15:14:00 » |
|
Haniu - tutaj zdjęcia są świetne, ale "moja" Tajlandia przysyłała rośliny zgoła odmiennie zabezpieczone - gołe korzenie w folii, i wosk na pędach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 10, 2009, 15:30:22 » |
|
Wosk na pędach? A po cóż?
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
hanka55
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 10, 2009, 16:33:23 » |
|
Woskuje się rośliny lub żeluje, żeby zabezpieczyć przed transpiracją ( utratą wilgotności tkanek). W cieple, wosk się sam rozpuszcza lub wykrusza, a żel trzeba zmyć. Krysiu, współczuję niedomyślnego sprzedawcy  . Może trzeba mu przesłać obrazki poglądowe z w/w strony? Szondelko, moze ten link będzie pomocny? O systemie PayPal http://pages.ebay.pl/paypal/faqs.htmlReszta w banku, w którym masz konto. Pomoże Ci zapewne Pani z obsługi. Tu przykład: http://komputery.katalogi.pl/mBank_i_konto_w_Paypal_u-t128731.htmlA nieznajomość języków, rozwiązuje tłumacz google. Wpisujesz tekst po polsku, wybierasz język docelowy, i klikasz tłumacz  . I gotowe zamówienia np. w języku tajskim ! http://translate.google.com/translate_t?hl=pl# O, proszę Cie bardzo: การขาดความคุ้นเคยกับภาษา solves ของ Google แปล. คุณพิมพ์ข้อความภาษาอังกฤษให้เลือกภาษาเป้าหมายและคลิกที่แปล  . ฉันเสร็จสัญญาในภาษาเช่นภาษาไทย! 
|
|
|
|
|
|
cieplutko - hanka 
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 10, 2009, 16:59:49 » |
|
Hanka 55- i słowo ciałem się stało .......jutro polecę do banku .  .Jesteś niesamowita !!!!! I mam gdzieś te całą rodzinę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hanka55
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 10, 2009, 17:02:06 » |
|
Drobiazg, cieszę się, że mogłam Ci pomóc. 
|
|
|
|
|
|
cieplutko - hanka 
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 17, 2009, 16:09:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 17, 2009, 16:21:34 » |
|
haha no ja też już napalony byłem na małe conieco ale tym razem w maliny nie dam sie wpuscić. Hoya compacta lemon z dwoma stożkami wzrostu haha węsze jakieś korepetyce z zakresu botaniki. No ale jedno jest pocieszające nie wiem czy to zauważyliście, że w niektórych aukcjach mojej ulubienicy napisane jest że rośliny są w trakcie ukorzenienia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 17, 2009, 18:59:33 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 18, 2009, 08:50:04 » |
|
Już nigdy w życiu nie kupię nawet rosnącej rośliny u mojej ulubienicy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 18, 2009, 09:47:37 » |
|
 Tylko ,że ta ulubienica jest jak kameleon  .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 18, 2009, 10:11:28 » |
|
Za dużo ma pozytywów żeby zrezygnować z tego !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hanka55
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 18, 2009, 14:36:32 » |
|
Hmm, mnie właśnie tak uczono. Że wizualnym, nadziemnym rezultatem ukorzenienia się rośliny, jest właśnie wznowienie wegetacji i podjęcie wzrostu = tworzenie nowych pędów. Czy teraz są inne nauki ? 
|
|
|
|
|
|
cieplutko - hanka 
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 19, 2009, 07:08:39 » |
|
Hanka - ja wątpię, że ta roślinka ma korzenie...  W przypadku tego Sprzedawcy wszystko, co pisze może okazać się kłamstwem...  Poza tym uczciwy Sprzedawca sprawdziłby to - i napisał, że roślina ma korzenie, a nie, że "powinna mieć"... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 20, 2009, 20:50:36 » |
|
Ale na osłodę potrafiłam sobie kupić ,w niedzielę -acutę i obowatę ,we wtorek -keneijana , w czwartek -pentaphlebię ,wczoraj -pachycladę ,w międzyczasie 3 Luis Bois i buthanike ,no i jakoś leci  Szondelko, ja Cie po prostu kocham!!! Jesteś przewspaniala; mnie po takim kupowaniu zezarłyby wyrzuty sumienia; taka mam jakas dziwna nature, co oczywiscie nie oznacza, ze od czasu do czasu nie dostaje szalu i nie kupuję  Post dołączony: Sierpień 20, 2009, 20:51:37
No skad i jak masz az trzy luis bois??? One mnie omijaja jakos... 
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 20, 2009, 20:56:07 » |
|
Mnie też omijają, bo... Szondelka wszystkie na pniu wykupuje. 
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 20, 2009, 20:59:44 » |
|
Mnie też 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 20, 2009, 21:07:28 » |
|
Powiedzcie mi dlaczego na all nie ma zwykłej ślicznej zielonej kerri, picty? Czy one się tak kiepsko rozmnażają? Czy może nie ma chętnych?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 20, 2009, 21:09:00 » |
|
Też bym chętnie kupiła zwykłą zieloną Kerri, variegate miałam i już nie chcę, po tym jak mi padła a była otoczona wyjątkową opieką
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 20, 2009, 21:09:52 » |
|
Picta czasem jest u greenhome  , kerrii rzadko, bo rzadko ale też bywa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 20, 2009, 21:21:52 » |
|
Właśnie czytałam o variegacie, kłopotliwa jest w uprawie, niestety.  Mnie zawsze się podobała zielona. A picty nie widziałam bardzo dawno.  O! Dziękuję Asiu!  Greenhomku proszę... wyprodukuj sadzonkę picty.  Jak myślicie przeczyta?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 20, 2009, 21:30:31 » |
|
 Jest u Gąsienicy i Karpiela -Bułecki , nie przeczyta. Ale tak normalnie to ona czujna jest-jak będzie mieć wystawi, swoją pictę mam z tego żródła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 20, 2009, 21:35:10 » |
|
To dosyć wysoko więc powinno być widać FF.  A w ogóle skąd wiecie kto i gdzie...?  Się nie ma jak schować,  i już nie pytam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 21, 2009, 07:50:16 » |
|
Maga i Szulbe ,nie wykupiłam wszystkich Luis bo chyba 1-2 mi umknęły  Pozostałe kupiłam u VSadowska,Krzysiek ,Caabenitta,Hoyahoja .U niektórych z nich byłam juz 2 razy.Męczy mnie widok 1 sadzonki /szczególnie u małych gatunków/ w doniczce ,dlatego zagęszczam .Oczywiście z różnym powodzeniem .Efekt zakupu u ostatniej sprzedającej dosłownie powalił mnie z nóg - w pozytywnym słowa znaczeniu -urosła choinka .  Ale teraz naprawdę muszę spowolnić swoje zapędy hojowe bo jeżeli wyniosłam z 10 hoi do pracy to niedługo wyniosę do mięsnego ze 2 , do spożywczego z parę , no i do szewca też kilka /bo często tam zaglądam / .Kupić to żaden problem , problem jest kiedy przychodzi kolejna paczka.  Wczoraj już zaczęłam "ćwiczyć" -odpuściłam sobie hojkę i dzisiaj tak sie czuję  ,ale zamierzam trenować. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|