|
|
Lana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 06, 2009, 20:48:29 » |
|
Dukra13 i zostaw go na tym parapecie. Nie często przydaża się, aby Phalaenopsis tak obficie kwitł, jak twój egzemplaż. To miejsce najwyraźniej mu służy  . Wywrotność doniczek, to jeden z problemów wielu kolekcjonerów, ale nie jeden chciałby mieć taki problem, ze mną oczywiście włącznie  . NIe jestem zwolenniczką osłonek dla storczyków, ale w tym wypadku pomoże chyba tylko ciężka osłonka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 07, 2009, 09:19:36 » |
|
Zupełnie zgadzam się z laną. Najwidoczniej to miejsce mu naprawdę służy. Gratuluję tak obfitego kwitnienia  Marzy mi się żeby choć jeden z moich falków miał kiedyś tyle kwiatów...  A do podtrzymania kwiatów może lepsza by była drabinka?
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 07, 2009, 11:28:13 » |
|
Falek rośnie jeszcze w przezroczystej donicy i jest wstawiony w naprawdę ciężką glinianą doniczkę. O drabince nie ma mowy, bo nie mam jej gdzie umocnić i tak się buja w tej osłonce. To jest duża cała roślina. Myślę zamówić terakotowe doniczki z orchidsklepiku, może ta największa będzie dobra i utrzyma ciężar rosliny. Jestem troszkę zniechęcona bo dostałam właśnie w prezencie w pracy ślicznego falka i nie mogę go zabrać do domu, bo ten sie rozpiera. Na tego nowego patrzę też podejrzanie, bo ma dość duże kwiaty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 07, 2009, 12:34:05 » |
|
Dukra - piękny Phalenopsis  Gratuluję wyhodowania takiego okazu
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 07, 2009, 20:34:26 » |
|
Dukra pozostaje tylko "wielki" głaz granitowy dla przeciw - wagi podobny problem ze swoim jedynym wspaniale kwitnącym storczykiem miała Aiszo - Ania pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 09, 2009, 18:35:03 » |
|
Dukra on jest taki piękny a Ty jeszcze marudzisz zamiast się cieszyć i mówić same superlatywy o tej ślicznotce, A co będzie jak się na Ciebie wypnie i nie będzie chciała kwitnąć.Taki piękny okaz.Wyższa doniczka i kamyki na dnie powinny zlikwidować chęć wywracania,a jak będzie ciut większa osłonka to drabinkę umocujesz między doniczką a osłonką .Mam tak w niektórych egzemplarzach bo w dużych donicach te patyki gniją i łamią się dość szybko.Tylko może być problem z wyjmowaniem do podlewania.Mam nadzieję że nie gadam herezji.Tylko jak takie cudo króluje samodzielnie na parapecie to powala na kolana.
|
|
|
|
|
|
Mądrość jest tam gdzie mieszka pokora. Pozdrawiam elajas
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 09, 2009, 19:15:02 » |
|
Elajas bój sie Boga, jeden kwiatek na jednym parapecie!!!!!. A ślicznotka podobna do hippeastrum Exotica czeka w pracy na przeniesienie do domu i chyba się nie doczeka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 10, 2009, 16:49:13 » |
|
Ale jak stoi doniczka obok doniczki to też nie spełnia moich oczekiwań.No i w końcu mnie tak wnerwi że pozbędę się 1-2 roślin i przynajmniej na jakiś czas jest luz.Aiszo miała rację wkładajac do doniczki głaz .Przypomniałam sobie jak to robiłam,wyglądało całkiem ładnie i nie było kłopotliwe.Odpadnie problem stabilności.Nadal myślę że taki okaz zasługuje na trochę więcej miejsca,przecież to tylko na czas kwitnienia,potem zmienisz kompozycję.Nie musi cały czas stać na parapecie,chyba. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 10, 2009, 19:19:38 » |
|
Elajas tutaj masz rację, kwitnący storczyk na parapecie to przedstawienie z jednym aktorem, tylko ,że............ co ma robić reszta aktorów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 10, 2009, 20:49:42 » |
|
Pięknie przedstawiona wszystkim na FF,miała efektowne wejście.Super dobry pomysł z tym plenerem,.Wygląda zjawiskowo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|