Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 09:57:29
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Phalenopsis w plenerze  (Przeczytany 1246 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dukra13
Aktywny
**

« : Sierpień 06, 2009, 19:46:32 »

Falek jak falek, pospolity tylko troszkę urósł i zajmuje mi cały dość pokażny parapet a ja mam apetyt na więcej. Wytargałam go na zewnątrz coby zrobić zdjęcie i umyć. Tak sobie kwitnie od września i wytwarza nowe pędy. Problemem jest niestabilność całej rośliny. Wszelkie konstrukcje nie zdają egzaminu, może ktoś ma jakiś pomysł.
Niestety mam dla niego  miejsce wyłacznie na tym północnym parapecie.

Lana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 06, 2009, 20:48:29 »

Dukra13 i zostaw go na tym parapecie. Nie często przydaża się, aby Phalaenopsis tak obficie kwitł, jak twój egzemplaż. To miejsce najwyraźniej mu służy  Smile . Wywrotność doniczek, to jeden z problemów wielu kolekcjonerów, ale nie jeden chciałby mieć taki problem, ze mną oczywiście włącznie  Laughing. NIe jestem zwolenniczką osłonek dla storczyków, ale w tym wypadku pomoże chyba tylko ciężka osłonka.
Sloneczko
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 07, 2009, 09:19:36 »

Zupełnie zgadzam się z laną. Najwidoczniej to miejsce mu naprawdę służy. Gratuluję tak obfitego kwitnienia  Very Happy Marzy mi się żeby choć jeden z moich falków miał kiedyś tyle kwiatów... Wink A do podtrzymania kwiatów może lepsza by była drabinka?

Kasia Wink
dukra13
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 07, 2009, 11:28:13 »

Falek rośnie jeszcze w przezroczystej donicy i  jest wstawiony w naprawdę ciężką glinianą doniczkę. O drabince nie ma mowy, bo nie mam jej gdzie umocnić i tak się buja w tej osłonce. To jest duża cała roślina. Myślę zamówić terakotowe doniczki z  orchidsklepiku, może ta największa będzie dobra i utrzyma ciężar  rosliny. Jestem troszkę zniechęcona bo dostałam właśnie w prezencie w pracy ślicznego falka i nie mogę go zabrać do domu, bo ten sie rozpiera.
Na tego nowego patrzę też podejrzanie, bo ma dość duże kwiaty.

Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #4 : Sierpień 07, 2009, 12:34:05 »

Dukra - piękny Phalenopsis  Very Happy Gratuluję wyhodowania takiego okazu Smile

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #5 : Sierpień 07, 2009, 20:34:26 »

Dukra pozostaje tylko "wielki" głaz granitowy dla przeciw - wagi
podobny problem ze swoim jedynym wspaniale kwitnącym storczykiem miała Aiszo - Ania
pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
elajas
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 09, 2009, 18:35:03 »

Dukra on jest taki piękny a Ty jeszcze marudzisz zamiast się cieszyć i mówić same superlatywy o tej ślicznotce, A co będzie jak się na Ciebie wypnie i nie będzie chciała kwitnąć.Taki piękny okaz.Wyższa doniczka i kamyki na dnie powinny zlikwidować chęć wywracania,a jak będzie ciut większa osłonka to drabinkę umocujesz między doniczką a osłonką .Mam tak w niektórych egzemplarzach bo w dużych donicach te patyki gniją i łamią się dość szybko.Tylko może być problem z wyjmowaniem do podlewania.Mam nadzieję że nie gadam herezji.Tylko jak takie cudo króluje samodzielnie na parapecie to powala na kolana.

Mądrość jest tam gdzie mieszka pokora.                                                                                                                                      Pozdrawiam elajas
dukra13
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 09, 2009, 19:15:02 »

Elajas bój sie Boga, jeden kwiatek na jednym parapecie!!!!!.
A ślicznotka podobna do hippeastrum Exotica czeka w pracy na przeniesienie do domu i chyba się nie doczeka.

elajas
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 10, 2009, 16:49:13 »

Ale jak stoi doniczka obok doniczki to też nie spełnia moich oczekiwań.No i w końcu mnie tak wnerwi że pozbędę się 1-2 roślin i przynajmniej na jakiś czas jest luz.Aiszo miała rację wkładajac do doniczki głaz .Przypomniałam sobie jak to robiłam,wyglądało całkiem ładnie i nie było kłopotliwe.Odpadnie problem stabilności.Nadal myślę że taki okaz zasługuje na trochę więcej miejsca,przecież to tylko na czas kwitnienia,potem zmienisz kompozycję.Nie musi cały czas stać na parapecie,chyba. Confused

Mądrość jest tam gdzie mieszka pokora.                                                                                                                                      Pozdrawiam elajas
dukra13
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 10, 2009, 19:19:38 »

Elajas tutaj masz rację, kwitnący storczyk na parapecie to przedstawienie z jednym aktorem, tylko ,że............ co ma robić reszta aktorów?

elajas
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 10, 2009, 20:49:42 »

Pięknie przedstawiona wszystkim na FF,miała efektowne wejście.Super dobry pomysł z tym plenerem,.Wygląda zjawiskowo.

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: