Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 09:55:19
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zimować młode sadzonki i siewki?  (Przeczytany 933 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
emil
Nowicjusz
*

« : Grudzień 08, 2006, 20:33:33 »

Witam,
wiosną i latem rozmnożyłem  wiele  gatunków i odmian roślin ozdobnych liściastych (tawuły, berberysy, irgi, hortensje, ketmie syryjskie, wrzośce, azalie, pięciorniki, miliny, ozdobne wierzby itp ) sporą część roślin uzyskałem z siewu, obecnie są w doniczkach i mają dobrze rozwinięty system korzeniowy Wraz z nadchodzącą zimą pojawia się problem z ich ochroną na te porę roku. Jak dobrze zabezpieczyć te sadzonki, aby na wiosnę były jeszcze żywe? Posiadam tunel foliowy i inspekty i część roślin zamierzam tam umieścić, ale nie jestem pewny co do tego spsobu może lepiej ochroni je śnieg, a może maty, stroisz, słoma ? Proszę  o pomoc i z góry dziękuję...mogę się odwdzieńczyć pomocą w wielu innych problemach związanych z roślinami ozdobnymi
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2006, 12:28:37 »

Jak masz tunel to zadołuj doniczki w ziemi w tunelu. Dopóki jest jak jest nic więcej nie rób poza sporadycznym podlaniem.
Gdyby zapowiadali mrozy możesz okryć wierzch przyrzucając słomę(najlepiej długą prostą albo sieczką), zasypująć część nadziemną trocinami, Jak masz dostęp do siana, lub suchych liści.

Ja zawsze przez lato suszę skoszoną trawę i tym okrywam młode rośliny.
Jeśli to jest w otwartym gruncie to lekko obsypuję siano ziemią by wiatr nie rozwiał.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: