Tyna
Aktywny

|
 |
« : Sierpień 05, 2009, 18:56:11 » |
|
Moja kolekcja nie jest imponująca, ale niestety nie mam zbytnio miejsca na kwiaty, a ostatnio w domu zagościło masę fiołków  1. Fikus beniamin (sztuk 2) - niestety ostatnio coś je zaatakowało i oberwałam masę zarażonych listków, więc są troch łyse.  2. Jakaś papryczka - miała okrągłe owocki, ale szybko obleciały, ponieważ dostała go zimą na urodziny od siostry, który niosła go bez ocieplenia na mrozie. Teraz pojawiają się kwiatuszki, ale szybko opadają. Dzięki goll poznałam nazwę kwiatka - to psianka paprykowa 3. Kawa - kupiona w markecie, niestety szybko obleciały listki, a po jakimś czasie jednak wypuściła listki.  4. Jakiś kwiatek, któremu po roku czasu zaczęły rosnąć większe listki. (nie wiem jak się nazywa)  5. Grubosz (sztuk 2)  6. Kwiatek - obleciały kiedyś wszystkie listki, potem ożył, a teraz rosną mu listki innego koloru. (nie wiem jak się nazywa). Dzięki goll poznałam nazwę kwiatka - to kroton 7. Zamia  8. Skrzydłokwiat (chyba)  9. Stephanotis  10. Zapomniałam jak się nazywa  (teraz niestety powoli czerwony kwiat zaczyna usychać). Dzięki goll poznałam nazwę kwiatka - to Vriesa 11. Storczyki (sztuk 2) - niestety nie dam ich zdjęć, bo są uparte i już ponad rok nie kwitną. 12. Fiołeczki - w innym wątku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 05, 2009, 19:07:10 » |
|
Witaj, numer 3 to psianka paprykowa,6- Kroton ,a ostanie Vriesa,bardzo ładne kwiatuszki i ciekawy początek.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2009, 19:14:39 » |
|
Lucynko dziękuję za nazwy moich kwiatuszków
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emilia-E85
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 06, 2009, 19:24:26 » |
|
Justynko masz świetne te kwiatuszki i wcale nie tak mało A Benjaminki są urocze  też je kocham  A kawka ci odrośnie  A jak nie to wpadnij do mnie na kawkę  Postawię
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 07, 2009, 10:51:21 » |
|
Justynko ladne masz roslinki  . Vriesa pieknie kwitnie i beniamin rowniez okazaly  Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 10, 2009, 09:46:20 » |
|
Tyna,piękny początek! Najbardziej podoba mi się stephanotis - czy już u Ciebie kwitł?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 10, 2009, 10:44:50 » |
|
Stephanotis dostałam kwitnący, ale kwiatuszki dość szybko obleciały i jak do tej pory tylko wypuścił 2 nowe pędy, ale kwiatuszków niestety nie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 11, 2009, 21:38:32 » |
|
Myślę,że gdy tylko stephanotis się u Ciebie zadomowi i nie będzie dotykany ani przestawiany to zrewanżuje Ci się pięknym kwieciem  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
majakal
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 12, 2009, 06:58:28 » |
|
Beniaminki to chyba odmiana miniaturowa, maje mniejsze listki. Super roslinki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andziax007
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 12, 2009, 08:49:49 » |
|
Justynko piękne roślinki. Vriesa bardzo ładnie kwitnie a i skrzydłokwiaty jakie gęste. Na 4 zdjęciu wydaje mi się że to fikus retusa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patryyyk
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 12, 2009, 17:26:18 » |
|
Piękne rośliny,niektóre jakie błyszczące  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 12, 2009, 17:27:34 » |
|
Te błyszczące to świeżo po kąpieli i były jeszcze w niektórych miejscach kropelki wody, więc może dlatego tak ładnie wyszły 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patryyyk
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 12, 2009, 17:33:44 » |
|
Niektóre niebłyszczące są i też ładne  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 15, 2009, 12:51:09 » |
|
Wakacje to dla mnie czas, kiedy mam w końcu więcej czasu. Wtedy to też zaczęła się moje przygoda z FF. Synek widząc zapał mamy do kwiatów, postanowił też mieć coś swojego. Szczególnie spodobał mu się Lucky bambo  (ja mam dużego, stojącego w wodzie, ale niestety zaczął żółknąć i pewnie nic z niego już nie będzie). Pewnego dnia w Netto były małe Lucky bambo. Razem z synkiem wybraliśmy takiego bez listków, a dziś okazale się on prezentuje. Synek chciał go również wszystkim pokazać i sam zrobił mu zdjęcie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
majakal
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 15, 2009, 12:54:29 » |
|
Zamilowanie do kwiatow ma chyba w genach po mamie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emilia-E85
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 15, 2009, 14:43:55 » |
|
Gratulacje dla synka zrobił piękne zdjęcie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gralinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 15, 2009, 14:47:34 » |
|
Justyno pochwal synka, bo robi świetne zdjęcia i dobiera fajne ramki - świetny kwiat w pięknej oprawie. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 15, 2009, 15:36:06 » |
|
Synek pochwalony i zadowolony. Trochę miał "pretensje", że oceniane są jego zdolności fotograficzne, a nie to jak bardzo wyrósł mu bambusik (w sumie przecież kupiony nie miał wcale listków, a teraz ma  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 19, 2009, 19:49:48 » |
|
Niestety padła mi Vriesa  Na pocieszenie kupiłam sobie cyclamena  Co prawda był z przeceny i musiałam oberwać trochę listków, ale jako jedyny miał ładnie stojące i nie przekwitnięte kwiatki. Był schowany na środku dolnej półeczki. Może czekał na mnie   PS. Jeśli ktoś miałby jakieś zbędne kwiatuszki chętnie przyjmę, ponieważ potrzebuję na 4 nowe wielkie parapety u mnie w pracy, w mojej pracowni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emilia-E85
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 19, 2009, 19:52:15 » |
|
Nie może tyko na pewno  Zobacz jak mu dobrze u ciebie  A tak poza tym to ma oszałamiający kolor  Cudo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona43
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 19, 2009, 19:54:04 » |
|
Justyna masz nowe parapety ? i to aż 4 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 19, 2009, 19:56:46 » |
|
Emilia-E85 kolorek na zdjęciu wyszedł jak w rzeczywistości, co mi się niezbyt często zdarza Iwnona43 parapety nowe niestety nie w domu  tylko w pracy  W mojej pracowni zmieniali okna a więc i parapety. Zawsze marzyłam o kwiatach w pracowni, ale nie było miejsca, a teraz jest  Mam nadzieję, że uczniowie mi też coś przyniosą na nie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emilia-E85
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 19, 2009, 20:01:22 » |
|
Na pewno przyniosą  ja jak chodziłam do szkoły,to pani za kwiatuszka dawała nam plusiki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona43
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 19, 2009, 20:03:20 » |
|
Chociaż masz w pracy nowe parapety i to aż 4 , czyli miejsca sporo ,poczekaj jak Ci się Twoje rozrosną to prędziutko je tam będziesz wynosiła , ja ostatnio wyhodowałam fiołka mutanta , jest taki ogromny ,że az jestem przerażona , jak mi tak wszystkie się rozrosną to naprawdę nie wiem co ja z nimi zrobię
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 19, 2009, 20:26:49 » |
|
Oj moje fiołeczki będę miała w domu, wędrują do mojej mamy (narzeka, że zwariowałam, bo po co mi tyle fiołków, a sama bierze listka jak jest u znajomych a mają fiołki, i jak ja mam podwójne to też przygarnia je chętnie) a teraz będą też wędrowały do szkoły 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jUSTA
Aktywny

Wielkopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 20, 2009, 09:17:05 » |
|
Beniaminki śliczne -moje ulubione  i kroton też mi się podoba. Imienniczko moja, a chciałabyś może hibiscusa pełnego czerwonego? - do ukorzenienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 20, 2009, 09:26:42 » |
|
Już piszę na PW  Post dołączony: Sierpień 21, 2009, 16:37:38
Wczoraj zakupiłam nowego Cyclamena. Kolorek ma jaśniutki różowy, prawie biały, a przy środku jest ciemno różowy. Jest to zakupu z Netto, a więc taki z tańszych   Nie był to mój jedyny zakup, bo wieczorem w Biedronce kupiłam paprotkę do pokoju synka (tu będzie jej zdjęcie)  Post dołączony: Sierpień 21, 2009, 17:44:39
W dniu wczorajszym dostała od mamy 2 kwiatuszki, które jej nie były potrzebne  Są to kwiaty, które już w tej chwili realizują moje marzenie pt. Szkolne parapety Tyny  Jeden niestety dość stary, ale mimo wszystko przesadziłam go i postawiłam na oknie. Teraz ma dużo światła i miejsca. Oczywiście wzięłam też kawałki w celu wyhodowania młodszego, ale one są jeszcze w domu. Grudnik (chyba)  Drugi kwiatek stał na klatce schodowej. Kiedyś podobno kwitł  Miał też 2 odrosty, które oczywiście na razie zostały w domu  Nie wiem co to za kwiat   Zdjęcia robione rano, po przesadzeniu ich i wykąpania, a chwilę przed wyprowadzką na nowe parapety 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|