klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 16, 2007, 19:29:59 » |
|
Ja wsadziłam tylko pestki cytryny w zeszłym roku i mam teraz już dość spore drzewko,przesadzałam do lekko kwaśnej ziemi,a dokładniej mieszanki torfu z ziemią uniwersalną i piaskiem (2:2:1).Jak narazie rośnie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #31 : Luty 17, 2007, 20:09:35 » |
|
Sadziłam również w zeszłym roku pestki z innych cytrusów,ale tylko mandarynka i cytryna mi wykiełkowały. Przesadziłam wszystkie roślinki gdy osiągały po 15cm do osobnych doniczek,wszystkie do takiej samej mieszanki ziemi i mandarynki rosły do tego rocznej zimy,poopadały im listki i usychały pokolei  ,tylko rośnie cytrynka!!(Jak narazie:lol:  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 23, 2007, 10:37:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #33 : Luty 23, 2007, 18:34:21 » |
|
A wysiałaś już? Te trzy lata szybko zlecą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #34 : Luty 23, 2007, 21:55:30 » |
|
Trzy lata mówisz? To one niedługo będą mieć bo w Jordanii byłam w 2004 roku, a zasiałam je gdzieś latem... ale chyba za małe są na kwitnięcie. Zapewne nie będą specjalnie efektowne, bo to był dziki krzak 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : Luty 24, 2007, 08:04:49 » |
|
Może uda ci się wyhodować taki krzak za parę lat. Zdjęcie jest nie moje tylko pożyczone od Stokrotki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Luty 24, 2007, 08:44:08 » |
|
Jakiś czas temu wsadziłam kilka różnych nasion do kryształu wodnego. Muszę się pochwalić,że wykiełkowała mi naolina wygięta i wczoraj zauważyłam maleńki kiełek u nasiona kawy.... Zastanawiam się tylko co dalej robić?????????? Czy przesadzić do ziemi????Wie ktoś coś na ten temat? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 24, 2007, 08:55:40 » |
|
Piękny ten oleander!!! Mam mały krzaczek oleandra kwitnącego na ten sam kolor,ułamałam gałązkę na włoskim parkingu i ukorzeniłam ją w wodzie,potem do ziemi i rośnie.Pomimo iż zimuje w chłodnej piwnicy i co wiosnę jest przycinany kwitł mi tylko dwa razy....Pięknie pachniały kwiaty...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #38 : Luty 24, 2007, 14:32:05 » |
|
Ooooo... ależ piękny. Marzenie po prostu. Mój to jak jedna z tego gałązka... Mam do czego dążyć Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #39 : Luty 26, 2007, 13:54:33 » |
|
Sadziłam również w zeszłym roku pestki z innych cytrusów,ale tylko mandarynka i cytryna mi wykiełkowały. Przesadziłam wszystkie roślinki gdy osiągały po 15cm do osobnych doniczek,wszystkie do takiej samej mieszanki ziemi i mandarynki rosły do tego rocznej zimy,poopadały im listki i usychały pokolei  ,tylko rośnie cytrynka!!(Jak narazie:lol:  ) Jestem zapalona właścicielką cytryn i mandarynek, mam ich kilka, jedna ma już ponad 1 metr wysokości. Jeśli chodzi o opadające liście, to nie należy się tym przejmować, one tak mają:) Później jednak w miejscu opadnietych liści wypuszczaja kolejne gałązki i dzieki temu roślina gęstnieje. Proponuję jednak (w miarę możliwości oczywiście) wystawić rośline na balkon lub podwórko (od kwietnia nawet do września), jak to rożlina tropikalna jakby nie patrze, bardzo lubi słońce (w czasie upałów może stac w słońcu trzeba ją tylko podlewać codziennie) Jak pada deszcz (nie chować do domu) nic jej nie będzie lubi być na powietrzu.
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Luty 26, 2007, 20:34:27 » |
|
Czyli co rok będzie gubiła liście? Nic nie da się zrobić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #41 : Luty 26, 2007, 20:37:42 » |
|
Dziś wsadziłam do kryształu wodnego pestkę grejpfruta różowego i kupiłam nasiona passiflory. Zobaczymy co wyniknie z tego,kolejnego eksperymentu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Luty 26, 2007, 21:43:42 » |
|
a wiesz Klaudia, że dzisiaj trzymałam w ręce pestkę różowego grejpfruta i pomyślałam sobie, że wsadzę ją sobie gdzieś do doniczki, ale pech chciał że ktoś mi w tym momencie przeszkodził i oczywiście pestka wylądowała ze skórkami w koszu...
pisz koniecznie o Twoich postępach
może przy następnej konsumpocji uda mi się doprowadzić pestki do doniczek...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #43 : Luty 27, 2007, 09:05:44 » |
|
Czyli co rok będzie gubiła liście? Nic nie da się zrobić? Będzie gubiła co roku, ale w zależności od tego gdzie stoi raz będzie to mniej a raz więcej, ale na wiosne Ci sie odwdzięczy zobaczysz:)
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Luty 27, 2007, 12:46:05 » |
|
Czy ktoś z Państwa próbował wyhodować kiwi? Myślę nad takim eksperymentem. Zastanawiam się jednak, jak odseparowac pesteczki. Czy plasterek ususzyć i dopiero wyskubac nasionka? Bo podejrzewam, że jakbym zakopała w ziemi cały plaster owocu z nasionami, to one prawdopodobnie zgniją....Poproszę o ewentualne sugestie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MaciejKa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #45 : Luty 27, 2007, 13:54:10 » |
|
Kiwi jest dwuplciowe. Jakos to tam jest ze chlopczyk i dziewczynka musza rosnac obok siebie. Jesli chcesz je hodowac to wydaje mi sie ze z sadzonek by sie to udalo. Widzialem u mojej znajomej w zeszlym roku bardzo ladne kiwi, które rosło na poludniowo-wschodniej scianie. Mam nawet foto: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filip11
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #46 : Luty 27, 2007, 18:55:20 » |
|
Ja kupiłem kiwi issai na allegro i posadziłem jesienią. Mam nadzieję, że będzie rosło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Luty 27, 2007, 20:23:24 » |
|
Wszystko pięknie, ale ja mam wizję roślinki, która wyrośnie mi z pesteczki, a nie sadzonki. Czy ktoś już to może przerabiał?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Luty 27, 2007, 20:39:08 » |
|
Ja pestki z miąższem rozłożyłam na białej serwetce i położyłam na kaloryfer.Na drugi dzień delikatnie zeskrobałam same pesteczki.... I kiedyś wsadziłam do ziemi,ale czekałam i czekałam,aż się nie doczekałam!!!  A teraz w taki sam sposób przygotowane nasionka wsadziłam do kryształu wodnego....i zobaczymy co będzie Na jakimś forum wyczytałam iż ktoś się doczekał w taki sposób kiwi i nawet były wstawione fotki od kiełkowania po roślinkę!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Luty 27, 2007, 21:07:57 » |
|
Są to drobne kuleczki (o różnych kolorach),które po zalaniu wodą pęcznieją.Stosowane są do wazonów z kwiatami ciętymi (jako ozdoba,a zarazem trzymają wilgoć). Ja do nasionek stosuję bezbarwne,by można było obserwować cały proces kiełkowania.... Do przeźroczystego naczynia wsypuję niewielką ilość tych kuleczek i zalewam wodą,gdy napęcznieją wsadzam nasionka,nakrywam wieczkiem i na kaloryfer..... Super sprawa!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
samira
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Luty 28, 2007, 00:22:54 » |
|
Ja kilka dni temu posiałam nasiona granatów, ciekawe czy będą chciały kiełkowac i rosnąć. A do kiwi też się tak nieśmiało przymierzam, ale jeszcze nie próbowałam siać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Luty 28, 2007, 13:38:01 » |
|
Ja osobiście w domu mam kiwi (wyhodowane z pestki) oraz winogrono... Nie wspominając o nowym członku rodziny "cytrynie"....
Co do twojego Granata tez jestem Ciekawy czy będzie chciał rosnąć... życzę Ci powodzenia!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ze Szczecina, Rafał
|
|
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Luty 28, 2007, 19:00:03 » |
|
Dobrze..  Mój sposób jest taki: 1. Weź watę opatrunkową... Bawełnianą; oczywiście w staw wodę w czajniku 2. Watę połóż do głębokiego talerza (takiego na zupę); gdy woda się zagotuje zalej watę tak żeby wata była trochę mokra i żeby na dnie talerza zostało trochę wody 3. Gdy woda wystygnie połóż nasionka kiwi na niej i przykryj folią (taką... przezroczystą) lub szybką i woreczkiem 4. Gdy to zrobisz... Ja postawiłem to na komodzie obok pieca (bo to stare budownictwo) jest w odległości ok. 50/60 cm od pieca i ok. 1,cm od okna; okno - wschodnie. Oczywiście czekałem trochę czasu... przez pierwszy tydzień nie zaglądałem tam. Później to obserwowałem moje kiwi co jakieś 3-4 dni. Gdy zauważyłem że kiwi kiełkuje (w tedy najwyższy kiełek miał 1,5cm) od razu przesadziłem je do ziemi. i teraz mam 6 ładnych sadzonek (pozostałe 5 mi padło). Podobnie zrobiłem z cytryną... Postawiłem ją na parapecie (zrobiłem to samo co z Kiwi oprócz pkt 4:) ), to nie chciała mi rosnąć... więc doszedłem do wniosku że tam było jej zimno. Postawiłem ją tzn. je (bo mam ich również 6) koło pieca (na biurku ok. 10 cm od pieca) i tu patrze (po 2 dniach). I widzę... Że... Cytryny wypuściły korzenie; z niektórych nasionek nawet po dwa powychodziły... Dziś popołudniu wsadziłem ją do mojej zaimprowizowanej Szklarni. Mam tam właśnie wszystkie moje roślinki oprócz jednego kiwi (mojego faworyta, ponieważ wypuściło jako pierwsze 2 listki, te właściwe oczywiście). ---- Moim zdaniem uda Ci się wyhodować kiwi na krysztale wodnym. Jestem tego pewien w 90%  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Luty 28, 2007, 19:04:22 » |
|
Ja osobiście w domu mam kiwi (wyhodowane z pestki) oraz winogrono... Nie wspominając o nowym członku rodziny "cytrynie"....
Co do twojego Granata tez jestem Ciekawy czy będzie chciał rosnąć... życzę Ci powodzenia! ja siałam pestki granatu, przykryłam folia i postawiłam na kaloryferz - kiełkują w ciągu paru dni. Po przesadzaniu kilka siewek się nie przyjęło ale rosnie ponad 20 i już wypuściły kolejne listki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Luty 28, 2007, 19:07:20 » |
|
Do ziemi???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Luty 28, 2007, 19:17:37 » |
|
ja siałam pestki granatu, przykryłam folia i postawiłam na kaloryferz
PRAWIE  podobnie do mnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #58 : Luty 28, 2007, 20:20:20 » |
|
pestki z cytryn i mandarynek wciskam do doniczek z kwiatkami,a potem czekam..........zawsze po kilku tygodniach ukazują się kiełki,które po jakimś czasie przesadzam do oddzielnych doniczek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #59 : Luty 28, 2007, 21:46:35 » |
|
pestki z cytryn i mandarynek Naprawdę.. Z mandarynek też? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|