Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 09:49:22
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Rośliny z pestki  (Przeczytany 26526 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
klaudia 29
Aktywny
**

« : Grudzień 08, 2006, 12:35:09 »

Czy udało się może komuś wyhodować mango albo awokado z pestki?
Ja posadziłam do ziemi pestkę mango a w wodzie trzymam awokado,ale jak narazie nic się z nimi nie dzieje.
Jeżeli ktoś ma takie drzewka,to napiszcie proszę coś na ten temat.
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2006, 15:52:56 »

To coś znajdziesz na ten temat:
http://www.floraforum.net/ftopic914.html

Agnieszka

['] Z
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2006, 18:04:05 »

ze zdjęć wynika,że pestka jest w ziemi.Ja swoją mam 1/3 część w wodzie.Ale zaraz przesadzę do ziemi.
Dziękuję za informacje.
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #3 : Grudzień 08, 2006, 20:09:47 »

Ja moją pestkę moczyłam w wodzie wg przepisu z internetu, po jakimś miesiącu wsadziłam do ziemi, wystawiłam na balkon w czerwcu i... totalnie o niej zapomniałam, wyjechałam nawet na miesiąc. Po powrocie zastałam właśnie kiełkującą pestkę. Roślinka rozwijała się w niesamowitym tempie (rosła w oczach) po czym... liście sczerniały i umarła. Nie wiem, czy to chłody, czy słońce - nie mam pojęcia, co się z nią stało.
Mam już kolejną  Twisted Evil  a Tobie życzę powodzenia!!

Agnieszka

['] Z
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 08, 2006, 21:40:22 »

serdecznie dziękuję.Wsadzę ją jutro do ziemi.
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #5 : Grudzień 09, 2006, 09:02:25 »

Nie ma za co - po to tu jesteśmy!
Czekam na relację z rozwoju roślinek!

Agnieszka

['] Z
Aruns
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 17, 2006, 08:29:57 »

Mango nigdy mi nie kiełkowało, ale awokado tak. Pestkę zagłębia się do połowy w ziemi (nie całą!!), ostry koniec musi być skierowany ku górze. Kiełkowanie trwa różnie długo. Niestety roślina jest wrażliwa na suche powietrze i zwykle w doniczce żyje tylko 1 sezon.
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 17, 2006, 22:51:06 »

W taki jak opisujesz sposób mam posadzone i mango,jednak ani jedno ani drugie nie kiełkuje,za to posadziłam około trzech tygodni temu pestki z "kaki" i właśnie zauważyłam,że kiełkuje!!!Na temat tego drzewka wiem niewiele.
cosmica
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 18, 2006, 13:25:44 »

Cytat: "Famelia"
Ja moją pestkę moczyłam w wodzie wg przepisu z internetu, po jakimś miesiącu wsadziłam do ziemi, wystawiłam na balkon w czerwcu i... totalnie o niej zapomniałam, wyjechałam nawet na miesiąc. Po powrocie zastałam właśnie kiełkującą pestkę. Roślinka rozwijała się w niesamowitym tempie (rosła w oczach) po czym... liście sczerniały i umarła. Nie wiem, czy to chłody, czy słońce - nie mam pojęcia, co się z nią stało.
Mam już kolejną  Twisted Evil  a Tobie życzę powodzenia!!

U mnie było podobnie, długo siedziała w ziemi zanim wykiełkowała, roślinka rosła pięknie aż...
liście zaczęły wysychać i padła... ale nie było ani zimno, ani nie stała w słońcu, nie wiem czemu tak sie porobiło, bonaprawdę o nia dbałam.

pozdrawiam, cosmica
Zoe
Gość
« Odpowiedz #9 : Grudzień 18, 2006, 15:05:34 »

By móc coś powiedzieć to trzeba zobaczyć, dlatego jak pokażą się nieciekawe objawy zróbcie zdjęcie, łatwiej będzie dojść przyczyny.
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #10 : Grudzień 18, 2006, 15:28:17 »

Cytat: "klaudia 29"
W taki jak opisujesz sposób mam posadzone i mango,jednak ani jedno ani drugie nie kiełkuje,za to posadziłam około trzech tygodni temu pestki z "kaki" i właśnie zauważyłam,że kiełkuje!!!Na temat tego drzewka wiem niewiele.

Klaudio błagam powiedz, gdzie w owocu znalazłaś pestkę - ja specjalnie kupiłam kaki i NIGDZIE nie mogłam znaleźć pestki  Embarassed

Agnieszka

['] Z
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 18, 2006, 18:02:47 »

Famelio są dwa rodzaje owoców kaki.Te jasno-pomarańczowe nie posiadają pestki, a te o ciemniejszym odcieniu(wpadającym pod czerwień) posiadają ich aż 6.
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 18, 2006, 22:22:18 »

kiełek jest jeszcze malutki,ale wygląda tak:
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Styczeń 14, 2007, 09:20:10 »

minął miesiąć od wykiełkowania mojej kaki i jak na razie rośnie dobrze.Rozwijają się jej już listki,ale trochę blokuje je pestka która znajduje się jeszcze na nich i jak narazie nie ma najmniejszego zamiaru odpaść!!!Trzyma się dość mocno.Narazie nie ingeruję by ją ściągnąć,zobaczymy co będzie dalej.A wygląda teraz tak:
Zoe
Gość
« Odpowiedz #14 : Styczeń 14, 2007, 13:25:49 »

Roślina na razie sama sobie radzi. Na razie nie widać żadnych zafalowań na liściu świadczących o zakleszczeniu sie łupiny.
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Styczeń 14, 2007, 21:00:52 »

czyli nic jeszcze nie robić z tą pestką?Czy ktoś zna jakieś tajniki z hodowli kaki?
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #16 : Styczeń 15, 2007, 09:35:15 »

Ja nie jestem specjalistką, ale mogę coś powiedzieć na podstawie mojego awokado: Roślina jest delikatna, trudna w hodowli (do pewnego momentu dosłownie rośnie w oczach a potem - na oczach ginie)
Dużo światła, ciepło i wilgoć.
To mogę polecić z pewnością.

Agnieszka

['] Z
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Styczeń 15, 2007, 21:39:53 »

Prawdopodobnie lubi spryskiwanie letnią wodą.Wczoraj spryskałam ją po raz pierwszy od wykiełkowani letnią wodą i pestka odpadła.Wieczorem spryskałam a już rano jej nie było,naprawdę rośnie w ogromnym tępie.Dziś wygląda tak:
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #18 : Styczeń 15, 2007, 21:47:35 »

Zdjęcie jest troszkę słabej jakości,ale w powiększeniu da się zobaczyć co nieco.Ciekawe jak długo będę  mogła się cieszyć tą roślinką.Pocieszam się myśląc,że kaki to nie awokado i może się uda.
 Smile  Wink
Zoe
Gość
« Odpowiedz #19 : Styczeń 15, 2007, 21:56:00 »

Trzymamy kciuki za udany eksperymant.
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #20 : Styczeń 17, 2007, 20:24:24 »

Zobaczymy co z tego będzie.
Kupiłam dziś pestki bananowca ozdobnego,przykazano mi nasiona najpierw przez 24h moczyć je w lwtniej wodzie i zdjąć przed posadzeniem pierwszą łuskę.Namoczyłam je,teraz problem-do jakiej ziemi najlepiej  wsadzić,podlewać czy spryskiwać,nakrywać doniczkę folią?Czy komuś udałao się wyhodować już bananowca z nasienia?Może jest ktoś kto podzieli się swoimi doświadczeniami?
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Styczeń 22, 2007, 16:41:32 »

pomyłka,pierwszą łuskę zdejmuje się z ziarenek kawy po namoczeniu,a nasionko bananowca lekko nadpiłować.Przepraszam. Embarassed
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #22 : Styczeń 22, 2007, 16:55:43 »

Wracając do kaki,rośnie bardzo szybko jak na te świetlne warunki zimowe.Wygląda aktualnie tak:
Zoe
Gość
« Odpowiedz #23 : Styczeń 22, 2007, 20:26:17 »

Trzymamy kciuki. Powodzenia.
Przemo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Luty 13, 2007, 22:54:45 »

Też wsadziłem pestkę mango i narazie czekam na efekty. Very Happy  Very Happy  Very Happy

Przemo
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Luty 14, 2007, 22:16:57 »

Niestety drzewko kaki zaczeło marnieć.  Sad
Ponieważ pestka była wsadzona do maleńkiego pudełeczka po jogurcie,chciałam roślince dogodzić i przesadziłam ją do większej doniczki....niestety chyba padnie Crying or Very sad
Listki jej zatrzymały się w rozwoju i zaczeły czernieć od brzegów po środek,są bardzo wątłe i zwijają się.....
Chyba za szybko się cieszyłam swoim sukcesem.......jest mi naprawdę przykro i serce mnie boli gdy patrzę jak marnieje!!!
ola177
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #26 : Luty 15, 2007, 09:08:32 »

U mnie podobnie było z bawełna, to oderwałam te czerniejące liscie i nkryłam roślinke butelka plastikową. Po dwóch dniach roślinka doszła do siebie i juz wypuszcza nowe listki.
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #27 : Luty 15, 2007, 20:08:29 »

Wydaje mi się,że marnieje ponieważ przestawiłam do odrobinę zimniejszego pokoju,a wcześniej stała w bardzo ciepłym pokoju przy grzejniku.
Postawiłam ją spowrotem w to ciepłe miejsce i nałożyłam na nią butelkę,tak jak Ty Olu,zobaczymy czy odżyje Razz
ola177
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #28 : Luty 15, 2007, 20:27:43 »

jak po zdjeciu butelki znowu przywiędnie to przykryj z powrotem. Ja teraz hartuję Aturi bo oś zaczęło świrować. Zdejmuję juz butelkę ale na noc zakładam i roślinka jakoś się trzyma Smile
Alutka7912
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #29 : Luty 16, 2007, 09:16:27 »

Mam jeszcze jedno pytanko  Embarassed  Dotyczy ono cytrusów sadzonych z pestek owoców...Wsadziłam w ten sposób cytrynę, mandarynke, pomarańcza i grejpfruta....wszystkie pestki wypuściły listki i rosną. Zastanawiam sie teraz w jaką ziemię powinnam je przesadzic, jak podlewac i w jakiej temperaturze powinny one stać tzn. czy na parapecie będzie im dobrze.
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: