Aania
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 31, 2009, 19:57:40 » |
|
Witam. W domu mam przekwitłe paphiopedilum "King Arthur" oraz taki "łaciate liście" Kwitły wiosną. Czy moge je wynieść na dwór? Jak mam je pielęgnowac. Z góry dziękuje:)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
Venus9
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 31, 2009, 20:08:42 » |
|
Witaj Aania jeśli chcesz to zajrzyj na stronę http://www.storczyki.org.pl/uprawa/az/index.html tam powinnaś uzyskać informację dotyczące uprawy a co do wynoszenia na dwór to ja swoje wystawiam ale w nocy musi być 15 stopni (przynajmniej ja sprawdzam) a w dzień żeby nie stały na bezpośrednim słońcu. Mam nadzieję , że jeszcze ktoś się wypowie w tej kwestii bo ja nie jestem fachowcem  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 31, 2009, 21:11:45 » |
|
Moje hybrydy sabotka są prowadzone na północno wschodnim oknie od jesieni do wiosny wiosną (koniec maja) wystawiam wszystkie moje storczyki na południowe patio - czyli wiaterek jest, słoneczko jest, różnice temperatur też są  ; sabotki stoją na parapecie okna - czyli praktycznie cały czas w "cieniu" niewiele doświadczenia mam w ich chodowli bo tylko 3 lata ale ponownie kwitła hybryda 
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 31, 2009, 21:14:23 » |
|
O pielęgnacji poczytaj ,mam jednego sabotka o takich marmurkowych liściach. Stoi w cieniu na balkonie i tak jak Venus9 bardzo pilnuję nocnych temperatur.Wygląda na to że miejsce mu służy.
|
|
|
|
|
|
Mądrość jest tam gdzie mieszka pokora. Pozdrawiam elajas
|
|
|
|
|
Aania
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 01, 2009, 08:55:57 » |
|
Dziewczyny dziękuje za rade  .Czyli jest szansa że zakwitną 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 02, 2009, 14:48:56 » |
|
Aaniu, paphiopedilum kwitnie tylko 1 raz z rozetki. Następne kwitnienie będzie z nowej rozetki, gdy dojrzeje ( jeżeli taka jest ). Trwa to około 1 roku ( niektóre gatunki dojrzewają 2 lata ) Paph. King Artur jest krzyżówką Paph. Bingleyense x Paph. Monsieur de Curte (rej. 1915 r.) To dosyć stara krzyżówka, bardzo wdzięczna w uprawie parapetowej.
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 03, 2009, 21:00:42 » |
|
Ja moje sabotki nie wystawiam na balkon w żadnej książce o storczykach nie wyczytałam tego. Wystawiam tylko cambrie,dendrobium,oncidium dla lepszego kwitnienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 03, 2009, 21:10:47 » |
|
A ja wystawiam wszystkie oprócz pahlaenopsis parisiana  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
werka
Nowicjusz
Małe jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 04, 2009, 19:46:39 » |
|
Fajnie masz sbb 28, u mnie na balkonie wystawiają się głównie rowery  , cymbidium, dendrobium phal., ściana pelargonii i pomidorki koktajlowe w mini szklarence. I niestety mam plażowiczów bez bikini - kochane mszycunie, które straszę co i rusz nowym psikadłem, a one tak się zadomowiły, że nawet czary nie pomogą. A ja u mojej hybrydki mam już butek na prawą i lewą nóżkę, tylko trochę rozparowane  . I co najlepsze będę miała drugą parkę z drugiej rozetki, tylko szkoda, że w tym samym kolorze  , ale i tak mi pasują do torebki. Tak wygląda parka   Jestem zauroczona paph., bo falki kwitną mi ciągle i już mnie trochę męczy ich namaczanie, chyba zacznę kupować butki.  Ale które? Chciałabym takie, które ładnie się rozrastają, może jakaś podpowiedź? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 04, 2009, 20:49:06 » |
|
Przepiękna parka chyba typu maudiae moje gratulacje  Ja swoich na balkon nie wystawiam - one mają wakacje w loggi  czyli nie pada , słoneczka w sam raz ale wyobraź sobie, że nawet na 2 kondygnacji i muszę walczyć ze ślimakami - tymi w skorupce  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
werka
Nowicjusz
Małe jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 05, 2009, 20:33:40 » |
|
Dzięki Małgorzato  Wiesz ja też mam loggię na 2 piętrze  od pd-zach strony i do mnie włażą pająki krzyżaki, żuczki, takie czarne, co się gnieżdżą pod doniczkami i szczypawki, ale skąd u Ciebie ślimaki  ? Jak winniczki to proponuję przetrzymać w mące ze dwa dni, do gotowania, a potem z masełkiem i czosnkiem (sama nie próbowałam, ale podobno tak się robi). 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eunice
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 05, 2009, 21:13:23 » |
|
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. Jest to mój pierwszy post na tym forum i przepraszam za wszelakie błędy,jeżeli takowe nastąpią. Co do sabotków,a mam ich kilkanaście,to polecam ich wystawianie na zewnątrz,ale po aklimatyzacji.Moje wszystkie spędzają tak lato. Wiele osób nie poleca wystawiania na dwór tych storczyków z obawy przed chłodem.Tu gdzie mieszkam noce są chłodne,dnie upalne i lubią padać zimne deszcze,więc storczyki stawiam pod daszkiem,ale mogą rozkoszować się świeżym,wilgotnym powietrzem.Sabotki dość dobrze mi rosną i powtarzają kwitnienie.Przy tym ładnie się rozrastają,nawet botanik,nie tylko hybrydy. Bywało i po kilka stopni powyżej zera i znosiły to bez szwanku,jednak staram się nie dopuszczać do tego typu sytuacji. Poprzednie lato było chłodniejsze,noce też i nic im się nie stało. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 05, 2009, 21:23:58 » |
|
Włażą po dzikim winie  niestety za małe żeby wykonać z nich popisowe danie Francuzów  no i nie sa to winniczki moja loggia jest też od południowo-zachodniej strony z przewagą południa - dlatego cieniuje cały czas - ogrodniczą cieniówką "Zazdroszczę" Ci kwitnienia moje typu Maudiae odżywają (po harcach kotów) Eunice to gdzie mieszkasz że masz takie warunki latem? coś z krajów północnej Europy czy Canada a może Daleki Wschód? pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
werka
Nowicjusz
Małe jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 06, 2009, 21:02:30 » |
|
Małgorzato, po dzikim winie?, to co by było gdyby Ci sąsiedzi posadzili dziki chmiel  . Zwabiałby nie tylko ślimaki obojnaki, ale i nie jednego samca  , chociaż im do szczęścia potrzeba podobno tylko garderoby pełnej piwa  . Witaj Eunice! Pochwal się zdjęciami swoich pupilków, masz szczęście, że u Ciebie taki klimat (mhm, chyba gdzieś blisko morza?). Ja niestety w mojej loggi mogę liczyć wyłącznie na kurz i oprócz cieniowania musiałabym zaciągnąć folię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 07, 2009, 20:14:49 » |
|
Po chmielu a raczej produkcie z nim czyli piwie nikt nie dałby rady wspiąć się na 3 kondygnację - nawet Ślimory  Werko dokładnie to loggia jest na 3 kondygnacji mojego domu (woda na 80cm i nawet trudno było fundamenty wylać) życie rodzinne przebiega na pierwszej kondygnacji a prv na następnej . Sąsiedzi to nie maja tak zarośniętych ścian - ja i mój M uwielbiamy BUSZ no i mamy zarośnięte wszystkie kondygnacje - ale dla storczyków na wakacjach to plus, oprócz cieniówki maja naturalną delikatną osłonę przed ostrym słońcem, a papiopedillum bardzo sobie to chwalą myslę nawet o rozwinięciu uprawy interesują mnie zwłaszcza Sigmatopetalum (venustum) i Polyantha http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/stronki/paphmenua.php5?r=24&c=0&roz=9pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
werka
Nowicjusz
Małe jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 09, 2009, 12:21:31 » |
|
Hm, jak jest ich dużo  . Tylko pozazdrościć własnych kondygnacji i pasji do tych pięknych kwiatów  . Pozdrawiam cieplutko, jadę z moją młodzieżą daleko na plażę, trochę na zwiedzanie - nareszcie urlop  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 09, 2009, 16:01:05 » |
|
Właśnie się rozwinął pierwszy kwiatek na gałązce  . Troszeczkę zdeformowany, bo nie do końca się otworzył - a może się wstydzi ?  . Zobaczymy jakie będą kolejne. Ta hybrydka ma chyba Polyantha wśród przodków  
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
|