Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 09:36:05
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kluzja (okrętnica)  (Przeczytany 2060 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kattinka
Nowicjusz
*

« : Lipiec 31, 2009, 12:36:06 »

Jakie warunki i jak pielęgnować kluzje (okrętnica - chyba taka nazwa też jest). Ostatnio stałam się jej posiadaczką i jestem zielona w temacie jej pielęgnacji.
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 31, 2009, 19:29:43 »

Ozdobą kluzji są lśniące liście pokryte woskiem.Są one podobne do liści fikusa,lecz na pędzie występują parami.Kluzja rośnie bardzo wolno, najwyżej 10-15 cm w ciągu roku.W mieszkaniu kwitnie rzadko,a szkoda bo kwiaty przypominają  kamelie.Oprócz o ciemnozielonych liściach  spotyka się też odmiany :Variegata" o liściach żółtych z zielonym paskiem oraz karłowa 'Nana' często służąca do formowania drzewek bonsai.
Uprawa jest łatwa.
Światło: rozproszone,zbyt ostre słońce wywołuje plamy na liściach.Gdy jest za ciemno liście żółkną,a pędy się wydłużają.
Temperatura:Jest ciepłolubna więc przez cały roku należy zapewnić jej temp.15 stopni.Gdy jest chłodniej przestaje rosnąć,poniżej 10 stopni gubi liście.
Podłoże-uniwersalne lekko kwaśne przesadzamy co 2-3 lata.Najlepsze pojemniki dla kluzji to niskie, szerokie i płytkie.Pamiętajmy o dobrym drenażu.
Nawożenie-latem nawozem wieloskładnikowym nie częściej niż raz na 3-4 tygodnie.
Zagrażają jej takie same szkodniki jak innym roślinkom domowym.

W Polsce jao roślinkę domową uprawia się jeden gatunek - Clusia Rosea.
Wsparłam się wiedzą zawartą w "Kwietniku" nr.9 z roku 2004

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
kattinka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 31, 2009, 19:47:32 »

Dzięki wielkie za informacje. Ja mam właśnie tą rosea. Stoi w południowum pokoju jakieś 2 metry od okna na komodzie. Mam nadzieję, że to dobrze
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 31, 2009, 19:58:11 »

Nie mam tej roślinki, ale na pewno jak wszystkie lubi od czasu do czasu zraszanie skoro ma duże skórzaste liście. U mnie dwa metry od okna to ciemności więc trudno mi powiedzieć czy dobre miejsce jej wybrałaś. Jednak skoro ma być najjaśniejsze ale nie ostre słońce to raczej powinna stać bliżej okna. Doczytałam w książce, że  lubi wilgotne otoczenie i można postawić ja na dodatkowej znacznie większej podstawce wypełnionej wodą.Szczególnie taką troską należy otoczyć rośliny świeżo zakupione, które wyjęte z wilgotnej szklarni trafiają do kwiaciarń czy marketów. Wstaw zdjęcie roślinki zobaczymy jak wygląda.

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
kattinka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 01, 2009, 18:36:15 »

To właśnie moja kluzja. Zdjęcie zrobiłam wieczorem z lampą. Jutro zrobię jeszcze jedno w dzień. A dokładnie to stoi ona dwa metry od dużego okna balkonowego.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: