jacek t.
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #150 : Sierpień 08, 2007, 20:46:43 » |
|
Dzięki za odpowiedz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Abu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #151 : Sierpień 11, 2007, 08:41:00 » |
|
Hej ja kupiłam za 16,99 w Nomi ładny i zdrowy okaz, tylko dziwi mnie jedno, pani w sklepie powiedziała że zami nie powinno sie wogóle dotykać ponieważ młoda dotknięta gałązka przestaje rosnąc,a w kwestii podlewania to radziła nie podlewać a spryskiwać ziemię wokół roślinki raz na 3-4 dni zamia nie lubi ponoć wilgoci, tylko tyle ile jej potrzeba do życia Ja mojego zamio podlewam bardzo rzadko, w zasadzie jak widzę, że już ziemia odeszła od doniczki. Z tego co wyczytałam, większość problemów z zamio jest spowodowana przelewaniem go. A co dotykania młodych pędów - ja swojego dotykam  (przy odkurzaniu np.) i ładnie, szybciutko rośnie - co prawda na razie jest to 20 cm badyl, czekam aż się rozwiną listki  ale rośnie w oczach i to mnie cieszy 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Justyna
|
|
|
tsetse
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #152 : Sierpień 15, 2007, 02:33:54 » |
|
A ja mam mala galazke, ktora podkradlem w sklepie  trzymam ja w wodzie juz chyba ponad 2 tygodnie. Niestety na razie nie widze zadnych zaczatkow korzonka. Dalej trzymac w wodzie czy do ziemi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pablo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #153 : Sierpień 15, 2007, 16:09:53 » |
|
Ja czekałem ponad miesiąc, żeby mała "gałązka" wypuściła korzonki w ziemi. To nie jest trzykrotka, zamioculcas potrzebuje dość dużo czasu na ukorzenienie. Póki listek/"gałązka" jest zielona i jędrna nie ma się czym przejmować. Trzeba sporo cierpliwości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tsetse
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #154 : Sierpień 16, 2007, 03:26:31 » |
|
Lepiej trzymac ja w wodzie czy od razu w ziemi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ania111
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #155 : Sierpień 17, 2007, 15:36:36 » |
|
Nie wiem, czy lepiej w wodzie, czy w ziemi. Ja swoje włożyłam do ziemi (wcześniej użyłam ukorzeniacza), i jak już myślałam, że z nich nic nie będzie to po 5 tygodniach puściły korzonki. Teraz czekam na bulwy i nowe pędy.
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #156 : Sierpień 19, 2007, 11:50:49 » |
|
pokazał się w sklepach ogrodniczych nawóz specjalnie do zamiokulkasów  kupiłam
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
MIRRA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #157 : Sierpień 19, 2007, 15:16:00 » |
|
A co jeśli roślina wygląda dobrze ale nie rośnie, tak jest u mnie mam ja od roku i wygląda tak samo, dobrze to czy nie może ma za ciemno choć jak stała na zachodnim parapecie to też nie rosła  , podlewam raz na ok 2 tyg.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tsetse
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #158 : Sierpień 19, 2007, 20:39:03 » |
|
Zami nie potrzebuje duzo swiatla takze jego niedobor raczej nie jest tutaj problemem. Z tego co sie orientuje to on po prostu wolno rosnie. A poza tym kwiaty trzeba nawozic. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #159 : Sierpień 20, 2007, 06:37:35 » |
|
Mirra u mnie zwykle są dwa nowe liscie w roku. w tym roku puścił trzy ale to chyba wpływ pogody  czyli jeśli masz go prawie rok to lada moment może będziesz miała nowe  najważniejsze że nic złego się z nim nie dzieje
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
|
Asliae
Aktywny

bajarka ;)
|
 |
« Odpowiedz #161 : Sierpień 24, 2007, 10:07:39 » |
|
a ja mam do was pytanko małe jedno: czy zamioculcas kwitnie? bo widziałam jedno takie zdjęcie, ale nie jestem pewna, czy to nie było jakieś przekłamanie ;P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #162 : Sierpień 24, 2007, 11:37:56 » |
|
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
Asliae
Aktywny

bajarka ;)
|
 |
« Odpowiedz #163 : Sierpień 24, 2007, 12:17:18 » |
|
mmm, a po ilu latach, że tak z ciekawości spytam? my kupiłyśmy sobie rok temu jeden, troche chorował na początku, ale już ma się dobrze, ale o kwitnięcie to go nie podejrzewałam (jakoś nie daje się poznać z tej strony...)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #164 : Sierpień 24, 2007, 13:25:17 » |
|
czy zamioculcas kwitnie? Przeczytaj ten wątek od początku! Są nawet zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Asliae
Aktywny

bajarka ;)
|
 |
« Odpowiedz #165 : Sierpień 24, 2007, 13:44:52 » |
|
ach, czyli to co widziałam, to chyba jednak jakieś przekłamanie (zwłaszcza z racji tego, ze to na deviancie było...) bo tam był taki fajny pomarańczowy kwiatek... ( http://mademoiselle88.deviantart.com/art/Zamioculcas-52125824) i w sumie jak się przyjrzeć, to tam chyba widać liść też innego kwiatka  szkoda ^^" ale i tak nie mogę się doczekać, aż mój zamio zakwitnie  swoja drogą ciekawe co to tam tak ładnie kantuje hihi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MIRRA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #166 : Sierpień 31, 2007, 17:12:27 » |
|
Mirra u mnie zwykle są dwa nowe liscie w roku. w tym roku puścił trzy ale to chyba wpływ pogody  czyli jeśli masz go prawie rok to lada moment może będziesz miała nowe  najważniejsze że nic złego się z nim nie dzieje Ulżyło mi  Do tego na wszelki wypadek zmieniłam dziś ziemię bo ten torf trochę mnie denerwował, dałam taką bardziej piaszczystą ziemię, mam nadzieję że będzie OK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #167 : Grudzień 16, 2007, 19:44:37 » |
|
Ostatnio (bodajże w czwartek) kupiłam ZZ . Oderwałam listka i teraz pytanie...co ile go mam podlewać?? (ogólnie to 2 zamio za 5 zyli;P ekspedientka myślała że to jeden kwiatek z dwiema łodygami a to są dwie bulwy oddzielnie  )
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF
PatH
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #168 : Grudzień 16, 2007, 19:47:40 » |
|
Co ile masz podlewać tego listka?.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #169 : Grudzień 17, 2007, 15:19:20 » |
|
no właśnie...nie wiem...siedzi w ziemi i nie wiem czy ma mieć mokro,sucho,czy pół na poł...
|
|
|
|
|
|
PatH
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #170 : Grudzień 17, 2007, 15:22:21 » |
|
Poczytaj wątek od początku... wszystko jest dokładnie opisane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #171 : Grudzień 17, 2007, 15:24:54 » |
|
czytałam ale chyba nie umiem szukać...jest o łodyżkach...o listkach też ale chyba nie pisze co i le podlewać  poszukam jeszcze 
|
|
|
|
|
|
PatH
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #172 : Grudzień 17, 2007, 16:08:30 » |
|
Patti, ja też nie kumam.  Oderwałaś listek, żeby hodować go osobno ? Jako sadzonkę ? I nie wiesz jak podlewać tę niby sadzonkę ? A jak podlewać resztę wiesz, tak ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #173 : Grudzień 17, 2007, 16:16:05 » |
|
A może masz osobno bulwę? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #174 : Grudzień 17, 2007, 21:08:06 » |
|
Już tłumaczę  Z gałązki oderwałam pojedyńczy listek,włożyłam do ziemi aby wychodować nowego kwiata  tylko nie wiem co ile podlewać  (tego listka) Ps: wiem jak podlewać "dużego kwiata  Ale nie moge znaleść w temacie o tym listku... Patti, jak wstawiasz mordkę to dawaj spację przed i za mordką, wtedy jest widoczna jako obrazek.
|
|
|
|
|
|
PatH
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #175 : Grudzień 17, 2007, 21:17:51 » |
|
Podlewać niewiele ale całóść przykryć folią żeby nie wysychało. Jesteś pewna że liścia się ukorzenia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #176 : Grudzień 17, 2007, 21:26:50 » |
|
http://www.zimmerpflanzenlexikon.info/Fotos/Pflanzen/zamioculcas_zamiifolia_2.jpg W ten sposób się ukorzenia ale z pół roku trzeba czekać  Udało mi się tak ukorzenić i oddałam koleżance. Koleżanka oczywiście do aniołów kwiatowych wysłała (niestety) Ja wsadziłam ten listeczek w doniczce akurat obok epipremium i podlewałam tak,żeby nie było za mokro. Folią nie przykrywałam. Ale pomysł jest dobry, tylko ją podziurawić trzeba wcześniej . Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #177 : Grudzień 17, 2007, 22:00:49 » |
|
Pól roku??  o matko...ale co tam  wsadziłam to poczekam:P
|
|
|
|
|
|
PatH
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #178 : Grudzień 18, 2007, 00:11:09 » |
|
No popatrz, a z całej "gałązki" nic nie wyrasta...  Cuda na tym świecie i dziwy  Tylko żeby nikt nie pomyślał, że się z Teśką nie zgadzam 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #179 : Grudzień 18, 2007, 11:41:05 » |
|
 Dziewczyny tak wygląda mój zamiloculcas wyhodowany z listka.Ale on ma już3 lata(!)Bulwy w ziemi wytworzył, ale do góry zaraza nie chce się puścić. Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
|