|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 20, 2006, 16:51:57 » |
|
A ja czekam na te listki i nic, ani nie marnieja ani nie puszczaja korzonkow, zdaje mi sie ze ogonek listka zaczyna twozyc cos w rodzaju stopki i moze jednak cos pusci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 20, 2006, 17:01:44 » |
|
no własnie,zaklepienie rany,u mnie tez taka stopka powstala, jak pisalam gałazke wlozyłam do wody po odcieciu jej od gnijacej czesci,po tym zabiegu juz nic nie gdnilo,zamioculcas w doniczce nawet cos wypuszcza no i gałązka sie ukorzenila,probowalam z listkow ale po kilku miesiacach dałam sobie spokoj  nic nie wyrosło 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 23, 2006, 13:51:14 » |
|
Kasiu u mnie listki juz wypuszczaja korzonki  , powstanie takiej stopki dobrze wrozylo, jak ja zauwazylam to przenioslam listki z podloza do wody i na korzonka nie musialam dlugo czekac,  jest jeszcze malutki ale za kilka dni bede mogla zrobic wyrazniejsze zdjecia jak korzonek podrosnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 23, 2006, 14:04:19 » |
|
gratuluje,ja narazie swojego zamioculca nadal trzymam w wodzie,niech te jego korzonki jeszcze urosna,a potem wsadze go do ziemi,teraz czekac az zacznie wydawac pędy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 23, 2006, 14:30:14 » |
|
A ja jestem ciekawa czy wytworzy sie bulwka. Tez troszke potrzymam te korzonki w wodzie, dodam ze na 3 listki wszystkie sie przyjely.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 23, 2006, 14:48:58 » |
|
mnie tak zastanawia z ktorego miejsca beda wyrastac pędy,do tego czasu jeszcze daleko,bo tez mysle ze najpierw powstanie bulwka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipiec 04, 2006, 12:35:16 » |
|
Juz lepiej widac korzonki u listka zamioculcasa. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #38 : Lipiec 04, 2006, 12:58:13 » |
|
Listki zamioculcasa poczatkowo trzymalam w ziemi, jak zobaczylam ta stopke to wlozylam do wody i za kilka dni wyrosly korzonki,
z hoja nie probowalam rozmnazania z samego listka bez kawalka pedu z wezlem, mysle ze raczej nic z tego nie wyjdzie, ale sprobowac przeciez mozna a noz jednak cos wyrosnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #39 : Lipiec 04, 2006, 14:10:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bonzo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Lipiec 04, 2006, 19:10:01 » |
|
potrzebuje sporej doniczki (jak nie zdąży się jej na czas wymienić, potrafi ją zdeformować  ) Potwierdzam. Roslinka ma tak silne korzenie że potrafiła rozciągnąć plastikową doniczke i miałem nie lada problemy żeby ją przesadzić, musiałem ciąć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asjabc
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #41 : Lipiec 05, 2006, 13:45:59 » |
|
Sporej doniczki? Mi moja znajoma (botanik) mówiła, że kwiatki te wolą mniejsze niż większe doniczki, wówczas wypuszczają więcej pędów.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich uśmiechniętych ludzi 
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #42 : Lipiec 05, 2006, 14:03:36 » |
|
U mnie rosnie w niezbyt wielkiej donicy i nie widze problemow z korzeniami, a przesadzalam go jakies 2 lata temu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asjabc
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Lipiec 05, 2006, 15:07:57 » |
|
U mnie rośnie też w niezbyt obszernej doniczce i pięknie się rozwija:)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich uśmiechniętych ludzi 
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #44 : Lipiec 12, 2006, 07:49:14 » |
|
moj ped wsadzony do wody i ukorzeniony wlasnie wypuszcza pedyw dwoch miejscach cos zielonego rosnie nie do wody ale do góry,chyba czas przesadzic go do podłoza choc mam ochote posadzic go w hydroponice
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jagoda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #45 : Sierpień 17, 2006, 19:24:44 » |
|
marzylam o zamiokulkasie niedawno dostalam - jedna lodyzka, osiem slicznych listeczkow napatrzec sie nie moge od razu przesadzilam, bo byl w byle jakim podlozu, dalam odrobine wieksza doniczke - ale bez szalenstw korzonki - ladne, zdrowe, choc nie bylo ich zbyt wiele, bulwka dosc duza **mam pytanie - podlac dopiero, jak cala ziemia przeschnie? czy tylko jak gorna warstwa podloza bedzie sucha?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Sierpień 21, 2006, 16:23:26 » |
|
Zdecydowanie jak cala ziemia przeschnie! Zamiokulkas nie lubi gdy ma mokro  Gdy wyjechalam moj zamiokulkas nie byl podlewany 3 tygodnie, przestawilam go tylko w nieco ciemniejsze miesce i roslina czuje sie swietnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amidala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Sierpień 23, 2006, 20:23:03 » |
|
Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z zamiculcasem, bo "gwizdnęłam" teściowej 2 listki (za pozwoleniem rzecz jasna  ).Powiedzcie, czy lepiej go ukorzeniać w wodzie czy w ziemi? Nie chciałabym zmieniać polityki względem niego w trakcie ukorzeniania np. wyciągać z ziemi, bo zawsze się boję że uszkodzę korzenie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Amidala
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #48 : Sierpień 24, 2006, 11:23:43 » |
|
Ja ukorzeniam pierw troszke w podlozu a jak zobaczylam stopke przenioslam do wody i juz dlugo na korzonki nie musialam czekac.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #50 : Sierpień 24, 2006, 16:14:13 » |
|
Petra,czy mogłabyś zacząć używać polskich liter w swoich wypowiedziach  To strasznie irytujące . 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #51 : Sierpień 28, 2006, 07:49:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #52 : Sierpień 28, 2006, 11:18:56 » |
|
Bardzo fajne te bulwki, kropeczki tez  , a co to za nawoz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #53 : Sierpień 28, 2006, 11:43:34 » |
|
nawoz nazywa sie blosana,dziala kilka tygodni,spejalny do hydroponiki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Sierpień 29, 2006, 12:29:20 » |
|
A czym sie rozni od tradycyjnych? Czy sa to ziarenka i sie je rozpuszcza z woda? CZemu hydroponika wymaga innego nawozu?  Czy hydroponika jest dostatecznie stabilna zeby utrzymac rosline jak juiz bedzie wieksza?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #55 : Sierpień 29, 2006, 12:44:02 » |
|
nawoz rozni sie tym ze ma inne stezenie i rozpuszcza sie bardzo powoli,zeby roslina zuzywala to co jest w roztworze,bo inaczej jak roztwor wysycha to stezenie sie by zwiekszalo i by popalilo korzenie,dlatego nie uzywa sie normalnych nawozow. Jezeli chodzi o stabilnosc.Mam kilka roslin,w tym dracene i fikusa pumile,rosna swietnie,a stabilne sa poniewaz znajduja sie w ciezkich ceramicnzych osłonkach,a kosze sa tylko niewiele od nich mniejsze.Zamiokulkas na zdjeciu jest w hydroponice ok 1,5 tygodnia i juz dosyc dobrze sie w niej trzymał,dopoki fretka nie dobrala sie do doniczki i go nie wykopała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopad 13, 2006, 09:03:19 » |
|
Mam problem z moim zamiokulkasem:  Stoi na parapecie, ale osłonięty przed słońcem, nie przegrzany, nie przelany, szybko rośnie - czemu mu żółkną liście?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #57 : Listopad 13, 2006, 09:14:25 » |
|
wydaje mi sie jednak ze twoj kwiat ma za mokro,co ile go podlewasz?moj dostaje wode co dwa tygodnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #58 : Listopad 13, 2006, 09:31:06 » |
|
Podlewam co 10 dni mniej - więcej i nawet wtedy daję MAŁO wody. Kasiu, jak tam po podróży? Żadnych relacji w kawiarence 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|