Babcia_Wisia
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 25, 2009, 14:18:22 » |
|
Wszyscy się chwalą, a ja nie miałam odwagi, ale co mi tam niech będzie, pochwalę się.  Kwiatek mojej wnusi Nadi.  A to moje przedszkole.  Kącik na balkonie.  ,,Zwisający kącik"  Moja duma.  Mój żłobek.  Też w żłobku.  Też w żłobku.  Bluszcz rombolistny.  Paprotka mini.  Bluszcz hedera.  Mini fiołek.  Eksperyment 2w1  Rekonwalescent.  Nowy nabytek columnea.  Ulubiony sukulent.  Trzykrotka.  Hoja.  Cisus.  Paprotka wybryk natury 2w1.  Coś z cissusów.  Mój okaz storczyk, moja ślicznotka. Storczyk Philadelphia.  Następny kulkowiec.  Grudnik się wietrzy.  To też przedszkole, ukorzenione przez ze mnie, nawet złamana dipliadenia.  A to zagadka. Co to jest?  Dipladenia z biedronki trochę mizerna.  Cambria na wakacjach.  Wilczomlecz mirtowaty.  Mini skalniak z lewizją.  Pelargonia numer 2.  Resztki bo burzy.  Kolejna zagadka.  Irezyna w przedszkolu.  Storczyk dendrobium na wakacjach.    Milion bels.  Widok ogólny.   Mini falek, kwitnie trzeci miesiąc.  Obecnie kwitnąca hybryda falka.  Co to jest?  Następna hybryda.  To moje domowe królestwo. Nie wiem czy ciekawe,ale mnie sprawia wielką frajdę. Ciąg dalszy nastąpi, ale z ogrodu. Pozdrawiam Wisia. 
|
|
|
|
|
|
Nie wszystko złoto co się świeci.... Ps. Pozdrowienia z zielonego... 
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 25, 2009, 15:12:44 » |
|
Same śliczności  Przepięknie u ciebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 25, 2009, 16:33:53 » |
|
witaj Wisiu, kwiatuszki zadbane, ładnie rosną i masz taką różnorodność. Zielono -żółte pnącze to na pewno nie cissus,prędzej scindapsus ,ale niech wypowiedzą się ci co je mają.A to w podłożu storczykowym takie łyse łodyżki to zagadka dla nas ,czy nie wiesz?Bo to są łodygi dendrobium.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
Babcia_Wisia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 25, 2009, 16:46:42 » |
|
witaj goll-hahaha jawiem co tam włożylam,tak mnożę dendrobium,ostatnio były 4 nowe rośliny i poszły do przyjaciół,teraz muszę czekać-zobaczymy dzięki że kwiatki zostały uznane-pozdrawiam Wisia Post dołączony: Lipiec 25, 2009, 17:13:17
goll-dzięki,że mój zieleniec się się podoba,nie jest wyszukany ale mnie raduje i o to chyba chodzi a kwiaty to całe moje życie.Mam ogródek przed blokiem i w RODziałkowych,trochę tego jest i moje życie przez to jest kolorowe-pozdrawiam Wisia cdn ale z ogródka jak znajdę chwilę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 26, 2009, 09:35:15 » |
|
moim zdaniem to żółto zielone to epipremnum aureum
ten grudnik jak się go zwyczajowo nazywa to szlumbergera
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
Babcia_Wisia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 26, 2009, 09:55:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emilia-E85
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 26, 2009, 09:58:31 » |
|
Ładniutkie te kwiatuszki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 26, 2009, 10:14:06 » |
|
Wisiu, roślinki masz bardzo ładne. I nie chcę być niegrzeczny ale nie ma bluszczy rombolistnych, a hedera to łacińska nazwa bluszczy. Twoje bluszcze to hodowlane odmiany i wszystkie "bazują" pod jedną nazwą Hedera. T co nazywasz cissusem to nie jest cissus tylko scindapsus/epipremnum złociste - Goll i DenrobiumB mają rację. Zdjęcie podpisane "coś z cissusów" - to nie jest cissus tylko filodendron pnący, a dokładnie Phil. scandens. A Twoje "kulki" to odmiany Senecio - bardzo ładne zresztą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ange
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 26, 2009, 11:54:51 » |
|
Prześliczna miniaturka fiołka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 26, 2009, 13:15:05 » |
|
Babciu Wisiu z przyjemnością pooglądałam Twoje domowe roślinki. Wiesz , ja też mam taką rozmaitość w domu, dzięki czemu, kwiaty są cały rok, raczej nie skłaniam się w kierunku kolekcji. Chociaż kuszą mnie falki. Ciekawa jestem czy Twoje dendrobium kwitnie, bo ja swoje mam ochotę wyrzucić. Czekam na część ogródkową  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 26, 2009, 13:38:22 » |
|
Babciu Wisiu - ależ piękny kalejdoskop roślinny pokazałaś!  I kolorowo, i urozmaicenie, i przedszkole obiecujące... Ładnie napisałaś - że przez rośliny Twoje życie jest kolorowe  - o to przecież chodzi, prawda?... Pozdrawiam serdecznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emma
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 26, 2009, 17:36:15 » |
|
Śliczne roślinki  takie różnorodne i zadbane.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam.
|
|
|
Babcia_Wisia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 27, 2009, 08:12:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrmsik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 27, 2009, 15:25:13 » |
|
Piękna kolekcja  Czekam wraz z tobą na maluszki dendrobium bo sama się zastanawiam czy mojego nie rozmnożyć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 30, 2009, 14:55:34 » |
|
Babciu_Wiusiu, masz ładne roślinki, ale poczty chyba nie czytasz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 05, 2009, 21:49:14 » |
|
Babciu Wisiu masz piękne senecio  w moich stronach różaniec na tą roślinkę mówią  babcie chyba wszystkie tak mają ,że hodują wszystko co popadnie stąd ta różnorodność  .Ja mam parę takich ''dzieci specjalnej troski''co poprzedni właściciele ich nie chcieli i ja je przygarnęłam,bo co miały wylądować na wysypisku? :
|
|
|
|
|
|
|
|
|
midutki
Aktywny

Toruń
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 06, 2009, 06:24:12 » |
|
Balkonik bardzo różnorodny, ciekawie to wyszło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Babcia_Wisia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 06, 2009, 06:49:25 » |
|
Witam. Dziękuję za zajrzenie do mojego wątku. Moja różnorodność powoli zaczyna się zmieniać. Moim sercem targa rozterka w jakim kierunku iść bo kocham wszystko co zielone :-?Pozdrawiam Wisia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 06, 2009, 08:17:05 » |
|
Dopiero dziś tutaj trafiłam i oczywiście nie omieszkam skorzystać z doświadczenia. Spróbowałabym rozmnożyć moje dendrobium, mam odciąć stara łodygę, pociąć ja i położyć na podłoże do storczyków? I tyle? Już czekać na dzieci?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrmsik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 06, 2009, 12:03:28 » |
|
O ja też jestem zainteresowana  Babciu_Wiesiu napisz proszę dokładnie jak swoje rozmnażasz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 06, 2009, 12:19:45 » |
|
Bardzo ładne, zadbane kwiaty. Zaciekawiła mnie żółta Columnea, piękna 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
Babcia_Wisia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 06, 2009, 15:29:48 » |
|
Witam,ewka wyrmsik-Dokładnie opiszę. Moje stare dendrobium było dość wysokie i starą przekwitłą łodygę przeciełam na trzy części.Położyłam to w takim korytku/jak widać w moim wątku/na podłożu storczykowym,wciskając jeden koniec łodygi w to podłoże a a reszta na wierzchu.Trzeba spryskiwać aby łodyga nia zeschła i czekać.Raz zrobiłam takie doświadczenie i udało się.Po 4 m-cach były 4 młode roślinki ,które ofiarowałam przyjaciołom. Dendrobium to mocny i niezniszczalny storczyk . Tak to wygląda z mojej strony.Jeśli macie jakieś pytania to na nie odpowiem. Pozdrawiam  Post dołączony: Sierpień 06, 2009, 15:44:31
Wiktor-witam. Rzeczywiście jest ładna bo trochę inna.Ja a kupiłam w Powsinie na pokazie i wystawie kwiatów.Były tam cuda.Ceny dla mnie były dość wysokie i nie mogłam sobie na wiele rzeczy pozwolić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrmsik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 07, 2009, 08:33:22 » |
|
Dziękuję za opis, muszę chyba z moim spróbować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 07, 2009, 15:12:03 » |
|
Czyli działamy, Agnieszko? Dziękuję za podpowiedź droga Babciu Wisiu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inag1
Aktywny

Wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 11, 2009, 16:21:13 » |
|
Wisiu,ładnie kwiatowo u Ciebie. Dlaczego chcesz na siłę "iść w jakimś kierunku"  Jeżeli podobają Ci się różniste rośliny,to niech tak zostanie. Ja tak mam i jestem zadowolona. Co jakiś czas jestem bardziej zachwycona jakąś rośliną ale to się zmienia i u mnie w domu jest totalny misz-masz. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam-Ina
|
|
|
Babcia_Wisia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 11, 2009, 19:45:36 » |
|
inag 1Witam.Dziękuję za miłe słowa i za odwiedzenie mojego zieleńca. Masz rację,że mam misz masz ale to jest to co kocham,lubię hodować roślinę od podstaw,zdobywam też wiedzę teoretyczną na temat danej rośliny,dość dużo wiem o hodowli roślin-to mój świat. Pozdrawiam.Wisia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 11, 2009, 21:31:36 » |
|
Babciu Wisiu,ale u Ciebie kolorowo!  Bardzo mi się podoba Twój misz masz a najbardziej columnea - jeszcze się z taką nie spotkałam.Jest przepiękna!Widzę,że są u Ciebie też moje ulubione pelargonie...śliczne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Babcia_Wisia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 12, 2009, 07:57:13 » |
|
elinka-Witaj.Dzięki za odwiedziny,mój zielony dom jest zawsze otwarty. Serdecznie zapraszam wszystkich.Robię zdjęcia z mojego ogródka.Połowa jest gotowa ale aparat znów pojechał na obóz treningowy kadrowiczek piłki ręcznej,trzeba czekać. Pozdrawiam-Wisia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emilia-E85
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 13, 2009, 21:05:36 » |
|
Będziemy czekać z niecierpliwością 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 20, 2009, 07:22:00 » |
|
Wisiu..jestem zachwycona twoimi kwiatkami. Widać kochasz je a one ciebie. Milion bels bardzo mi się spodobał, obsypał cię pięknym kwieciem. Podobnie jak surfinie i pelargonie. Pięknie u ciebie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|