|
szulbe
|
 |
« : Czerwiec 25, 2009, 19:16:02 » |
|
Postanowiłam Wam pokazać jak to Lisa traci swoja Lisowatość i powoli zamienia sie w zwykłą australis   Nie chcę się mądrzyć, ale czytałam kiedyś, że barwnym formom (więc dotyczy to hoi pewnie też) to się zdarza, gdy zbyt intensywnie nawozi się je azotem. Czym nawozisz? I jak intensywnie?
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 25, 2009, 22:32:46 » |
|
Tego Lisowego dziwaka dostałam juz takiego i jest piękna , wcale to wcale nie zależy mu by był Lisą to po prostu mój dziwaczek  Nie wiem czym była nawożona , bo ja swoje nawoże czymś do kwiatów liściastych , a czy to ma dużo azotu to nie wiem a ma ? Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 25, 2009, 23:23:36 » |
|
No, ma stosunkowo dużo... Więc może spróbuj zastosować jakiś nawóż niskoazotowy, np. do storczyków. Ale masz rację - taki dziwaczek też swój urok ma. 
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 25, 2009, 23:30:40 » |
|
A wiecie, że Michael Jackson nie żyje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 26, 2009, 09:44:07 » |
|
Owszem, od wczoraj. Ale nie bardzo wiem, jak to się ma do wątku o australis lisie. **************************************************************** Dziękuję pewnej bardzo profesjonalnej Forumce-Allegrowiczce, dzięki której, po jakiejś godzince zmagań  wyłuskałam z super zapakowanej paczuszki to cudenńko:  Zapomniałam już, jaka jest piękna. Tym razem na wakacje jedzie ze mną i nie zostawię jej już nikomu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 26, 2009, 18:17:35 » |
|
prześliczna,niech się zdrowo chowa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 27, 2009, 11:45:53 » |
|
Moja Lisa dziś zaczęła otwierać kwiaty  . Jest malutka w porównaniu z Waszymi.  Więcej zdjęć pokażę w swoim wątku wieczorem, albo jutro, jak nie dam rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 27, 2009, 11:52:56 » |
|
 Piękna i wcale nie malutka  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 27, 2009, 12:46:26 » |
|
Rzeczywiście przepiękna  . A kwiaty pachną?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 27, 2009, 13:19:05 » |
|
Co za widok Przepięknie wybarwione liście , cudne kwiatostany 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 27, 2009, 15:14:28 » |
|
Czy pachnie? No tak, jak zapewne u innych. Komu kwitła? Niech się przyzna  Zapach jest delikatny, trudny do określenia, ale przyjemny. Jakiś taki słodkawo-ziołowy. Fajny. Dla mnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 27, 2009, 19:27:50 » |
|
Ale piękne kwiaty  Gratuluję kwitnącego cuda
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 27, 2009, 20:05:02 » |
|
O mamuś kiedy moja będzie taka malutka > o kwiatkach nie wspomnę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 27, 2009, 20:27:18 » |
|
Moja Lisa dziś zaczęła otwierać kwiaty Smile. Jest malutka w porównaniu z Waszymi. Wcale nie taka malutka! A zresztą w tym przypadku nie liczy się wielkość, tylko jakość. Chinanit, Twoja a.lisa jest przepięknie wybarwiona i - co najważniejsze - uraczyła Cię kwiatami, co jest na razie rzadkością, więc jej jakościowe dokonania zdecydowanie stawiają ją na czołowym miejscu wśród forumowych koleżanek  Gratulacje dla właścicielki tego cudeńka!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 27, 2009, 20:34:47 » |
|
To moja Liska po 4 miesiącach, miała dwa listki
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 27, 2009, 20:36:32 » |
|
Anetko > gorąca krew chyba w niej płynie  Super że tak szybciutko Ci rośnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 27, 2009, 20:38:06 » |
|
Kasiu, one podobno takie chętne do rośnięcia  Pomimo że u mnie rarytasów nie ma, rośnie w ziemi uniwersalnej 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 27, 2009, 20:39:07 » |
|
To może i moja też podrośnie zanim wrócę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 27, 2009, 21:21:13 » |
|
Agnieszko, moja kwitnie już drugi raz. Pokazywałam kwitnąca zaraz po moim starcie na FF  Na tym pędzie jest jeszcze jeden mały pędzik kwiatowy, którego tu nie widać. Jest też pewien problem. Otóż te kwiaty są na tej części hoi, która zrobiła się zielona. Teraz proszę o poradę fachowców. Obciąć ten zielony pęd i pozbawić się kolejnego kwitnienia, czy zostawić i zobaczyć co dalej będzie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 27, 2009, 21:32:13 » |
|
Jest też pewien problem. Otóż te kwiaty są na tej części hoi, która zrobiła się zielona. Teraz proszę o poradę fachowców. Obciąć ten zielony pęd i pozbawić się kolejnego kwitnienia, czy zostawić i zobaczyć co dalej będzie? No to rzeczywiście problem  Na tę utratę wybarwienia już wiele osób się skarżyło, u mnie tak się dzieje z lura lei. Ale w Twoim przypadku ważne jest to, że tam są kwiaty i szkoda z nich rezygnować. Ja bym chyba jeszcze wstrzymała się z cięciem (to zawsze można zrobić), choć z drugiej strony raczej nie wierzę, że ten pęd wróci do swojej pierwotnej barwy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 28, 2009, 07:51:33 » |
|
A to moja Liska  chinanit Piekna ta Twoja Lisa, na razie bym nie cięła tego zielonego pędu agar ma rację "uciąc zawsze można"  Zazdroszczę przepieknych kwiatów, moja jak na razie się namyśla aneta_76 Twoja też ładnie się puściła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 28, 2009, 09:07:16 » |
|
Anamat piękna ta Twoja lisa  . Jak ja Cię dawno nie widziałam, fajnie, że jesteś  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 29, 2009, 18:36:11 » |
|
Cudne te Wasze liski  Mario, Twoja "mieszka" w oranżerii, czy tak? Stąd te pięknie wybarwione liście Ja zielony pęd u swojej obcięłam i dosadziłam do zwykłej australijki. Natomiast chyba nie miałabym serca obcinać go jak kwitnie  Przyszło mi do głowy, że możesz spróbować rozmnożyć go przez odkłady, po prostu przyłożyć trochę spaghnum na dole pędu, obłożyć folią i pilnować wilgotności. Po jakimś czasie kwiaty przekwitną, a Ty będziesz mieć pięknie ukorzeniony pęd gotowy do przesadzenia gdzie indziej 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|