Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 07, 2012, 20:15:50
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1 2 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Drzewko bonsai - cz.2  (Przeczytany 5320 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
krolcia
Nowicjusz
*

« : Lipiec 16, 2009, 10:15:30 »

To mój beniamin  Very Happy . Bawię się z nim już 5 lat Smile . Kupiłam go jako małą gałązkę wbitą w doniczkę. Dłuuuga to zabawa ale z roku na rok coraz bardziej fascynująca!!!  Very Happy Very Happy Very Happy Coraz bardziej zaczyna to przypominać drzewko Rolling Eyes , bo do ostatecznego bonsai jeszcze długa droga. Wink

Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #1 : Lipiec 16, 2009, 10:19:54 »

Czyli sama go tak uformowałaś?  Very Happy  Piękny jest, już wygląda jak stare drzewo  Wink Smile

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
IwonaAnna
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 16, 2009, 10:49:50 »

Krolciu! Chyba się zarażę na takie bonsai... Jak z małej gałązki zrobić takie "drzewo"? Smile

pozdrawiam serdecznie
Iwona
karola
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2009, 10:51:47 »

Piszę do Was z ogromną prośbą o pomoc. Wyjechałam na tydzień na wakacje i mój brat zapomniał podlewać moje drzewko bonsai- jest to wiąz drobnolistny. Teraz liście są całkowicie suche i opadają i nie wiem, co mam zrobić żeby je uratować. Wystawiałam je na balkon na dwór ... Pomóżcie
krolcia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 16, 2009, 12:12:53 »

Krolciu! Chyba się zarażę na takie bonsai... Jak z małej gałązki zrobić takie "drzewo"? Smile
  Przez pierwsze dwa lata chowałam roślinkę jak normalnego beniaminka  Smile, a potem... Rolling Eyes zadziałała wyobraźnia Mr. Green Mr. Green Mr. Green

IwonaAnna
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 16, 2009, 16:14:48 »

Myślę, że spróbuję. Mówisz na początek dwa lata  Confused No to jest poważna próba charakteru. I właściciela i beniamina Smile

pozdrawiam serdecznie
Iwona
Tyna
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 16, 2009, 16:56:48 »

Ja kiedyś kupiłam w Biedronce wiąz drobnolistny jako drzewko bonsai. Niestety 2 razy opadły wszystkie listki, mimo, iż o niego dbałam Sad Znajomy pan w kwiaciarni powiedział, że akurat wiąz drobnolistny hoduje się bardzo trudno. Niestety drzewko po długim czasie całkiem uschło.
Od roku mam dąb. Na początku drzewko stało bez listków, a w tym roku na wiosnę zaczęło wypuszczać listki. Jeszcze nie mam jak go formować, ale za jakiś czas może pojawi się więcej gałązek.
W tym roku sprawiłam sobie mały klon, ale w tej chwili namyśla się co ma zrobić w doniczce Smile

Fiołki Tyny: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,13607.0.html
Kwiatki Tyny: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,14249.0.html
Dziękuję za rady i Wasze dobre serca. Pozdrawiam Justyna Very Happy
krolcia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 17, 2009, 08:57:04 »

Ja bardzo chciałam mieć bonsai w domu, więc szukałam roślin, które hoduje się w domu. Pod uwagę brałam wówczas mirt i właśnie beniamina mini star Smile . Padło na beniamina bo patrząc na normalne rośliny z tego gatunku odniosłam wrażenie, że u beniamina szybciej doczekam się grubszego pnia i to przeważyło.  Smile

IwonaAnna
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 17, 2009, 14:23:59 »

Myślę, że właśnie za beniaminem przeważy u mnie też sprawa, że jest to roślinka domowa i nie będzie narażona na szok związany ze zmianą otoczenia.

pozdrawiam serdecznie
Iwona
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 17, 2009, 16:14:57 »

Czytam, zaglądam tutaj i chyba też się zdecyduję przerobić beniaminka bo mam takiego nie wiadomo co...ciekawe czy przeżyje moją wyobraźnię  Smile cięcia i te katorgi... Smile

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
Tyna
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 17, 2009, 16:17:06 »

Ja mam 2 beniaminki, ale brak odwagi, aby zrobić z niego drzewko bonsai  Sad

Fiołki Tyny: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,13607.0.html
Kwiatki Tyny: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,14249.0.html
Dziękuję za rady i Wasze dobre serca. Pozdrawiam Justyna Very Happy
krolcia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 17, 2009, 20:51:04 »

Very Happy Zwracam uwagę, że ja piszę o beniaminie mini star  Smile , to odmiana miniaturowa  Smile . Normalnego beniamina chyba nie miałabym odwagi pociachać Confused Confused Confused

makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 17, 2009, 22:12:55 »

Ja mam takiego mini i drobnego z listeczków, ma 3 lata i 'stoi w miejscu'...

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
Andżelika
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Lipiec 22, 2009, 10:01:21 »

A ja nadal jestem na etapie zastanawiania się, jaką roślinkę nabyć, w celu prób stworzenia bonsai. MOże i te beniaminki byłyby w końcu dobre, ale jakoś nie mam przekonania.

Podpowiedzcie mi, co się stanie z naszymi krajowymi drzewkami/krzewami , np jałowcem, jeśli będę trzymac go stale w mieszkaniu, bez wystawiania na dwor? Zmarnieje?

Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #14 : Lipiec 22, 2009, 10:30:40 »

Po prostu uschnie  Mad A może Aichryson,Granat,nawet z Fuksji dałoby się zrobić bonsai Smile

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
Andżelika
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Lipiec 22, 2009, 10:38:09 »

ooooooooooo, tak, fuksja to jest to, co tygrysy lubią najbardziej.
Widziałam ostatnio śliczne fuksyjki w carrefourze.

Kwiatomanka95
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Lipiec 22, 2009, 12:42:25 »

Krolciu twoje drzewko jest przepiękne!
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #17 : Lipiec 22, 2009, 14:26:04 »

Póki co rośnie u mnie taki lasek i nie bardzo wiem jak się do niego dobrać. Jakieś korzenie mu spod ziemi wyłażą  Confused

Andżelika
Aktywny
**

« Odpowiedz #18 : Lipiec 22, 2009, 14:40:11 »

Makosz, korzenie spod ziemi wyglądają cudownie, własnie takie same chciałabym mieć. A drzewko - no cóż, chyba trzebaby ciachnąc tu i ówdzie. Ale potencjał ma niezły, bardzo mi sie podoba Smile

makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #19 : Lipiec 22, 2009, 14:43:54 »

Tą najwyższą gałązkę już ciachnęłam  połowę i wsadziłam do ukorzenienia...poprzyglądam się i 'oskubię' delikwenta tylko muszę przemyśleć - czyli zebraną w głowie teorię przetrawić na praktykę jakąś i odwagi nabrać  Smile bo sekator mam  Laughing

Andżelika
Aktywny
**

« Odpowiedz #20 : Lipiec 22, 2009, 14:48:08 »

Ciekawe , czy dałoby się  z tego stworzyć "grupę drzew". Widze kilka "pni", być może jakby odrutować, to dałoby się je troszkę od siebie oddalić ?

makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #21 : Lipiec 22, 2009, 14:52:02 »

Na prowincji łatwiej o sztabkę złota niż trochę drutu miedzianego  lub innego 'miękkiego' o stosownej grubości więc muszę uzbroić się w cierpliwość  Mad

Andżelika
Aktywny
**

« Odpowiedz #22 : Lipiec 22, 2009, 14:59:03 »

Na prowincji łatwiej o sztabkę złota niż trochę drutu miedzianego  lub innego 'miękkiego' o stosownej grubości więc muszę uzbroić się w cierpliwość  Mad
Hm, a może nasze ukochane allegro?
Ja chwilowo nie mogę odstąpić nic od siebie, bo tak jak pisałam - jestem jeszcze na etapie pogłebiania wiedzy o tej sztuce i nie poczyniłam stosownych zakupów.

Właśnie przejrzałam w necie fotki fuksji prowadzonych w formie bonsai. Chyba zdecyduję się na tę roślinę. Oczywiście mam mnóstwo obaw, czy poradze sobie z formowaniem drzewka , bo teoria, to jedno, a praktycznie bywa różnie....

Dopisek:

No to lipa. Własnie doczytałam, ze fuksa wymaga "zimowania", zapewnienia okresu spoczynku w chłodzie, czy tak? To kompletnie odpada, nie mam mozliwości umieszczenia jej w takim miejscu Sad

krolcia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #23 : Lipiec 22, 2009, 18:19:49 »

makosz 11 Pięknie wygląda ten zestaw beniaminów!!!  Very Happy Very Happy Very Happy Faktycznie doskonale nadaje się na zrobienie grupy drzew!!!  Smile Smile Smile Przy najbliższej okazji zmień na doniczkę do bonsai, one też powodują, że patrzymy na roślinkę jak na drzewko. Smile
No i czekamy na zdjęcie, po ostatecznej przecince!!!

Post dołączony: Lipiec 22, 2009, 18:27:34
No to lipa. Własnie doczytałam, ze fuksa wymaga "zimowania", zapewnienia okresu spoczynku w chłodzie, czy tak? To kompletnie odpada, nie mam mozliwości umieszczenia jej w takim miejscu Sad

Znajoma ma fuksję i nie zimuje jej  Smile bo nie ma gdzie  Sad . Roślinka rośnie i pięknie kwitnie co roku Very Happy . Jedyną rzeczą jaką musi jednak po zimie zrobić, to jest częściowe przycięcie wyciągniętych z powodu braku światła pędów Cool .

makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #24 : Lipiec 22, 2009, 18:31:15 »

Ha! Doniczkę do bonsai - chyba zlecę kupno Twojej Cioci bo laikiem jestem w tej materii i od rana z mężem szukamy drutu...gdzieś był jakiś...ale jak ma się w sumie 133 lat to faktycznie ten drut jak poszukiwanie dawno zaginionego skarbu  Laughing

Andżelika
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Lipiec 23, 2009, 06:28:58 »

O, Krolcia, no to w sumie pokrzepiłas mnie. MOże warto spróbowac z tą fuksją. Bardzo bym chciała. Jutro wybieram się do sklepu i raczej nabędę .

Makosz, ja przyuważyłam świetne doniczki na allegro - używane i za grosze - niektóre nawet za 2,50 zł, za niezniszczoną doniczkę do bonsai. Spzredawca : Mariusz_Max - zero negatywów na tysiące pozytywnych komentarzy. Teraz , do 26 lipca jest obniżka o 25%. Tylko wysyłka dośc sporo - 12 zł ....
Być może kupię u niego, ale to już raczej po wakacjach.

makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #26 : Lipiec 23, 2009, 09:39:04 »

Andżelika dziękuję za informacje o doniczkach.

bonsai
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #27 : Lipiec 24, 2009, 18:50:21 »

Witam
Właśnie postanowiłam wrócić do mojej dawnej pasji - miałam już kiedyś jedno "własnoręcznie" zrobione pseudobonsai z fikusika [z prawdziwymi to się równać nie mogło  Sad]. Niestety miesiąc sam na sam z moim bratem zniszczył mi moje paroletnie starania  Sad... Wymyśliłam sobie bonsai z fuksji [ukorzeniło mi się trochę szczepek, będzie jak znalazł  Razz] - właśnie jestem na etapie poszukiwania formy najlepszej dla kwitnącego bonsai. Chcę też mieć bonsai z fikusa - parę dni temu dostałam 3 szczepki od mojej cioci  Laughing.
Macie może jakieś fajne pomysły na formę dla moich maluszków? Na razie to szczepki, więc wszystko będzie dało się z nim zrobić  Razz

Ps. Korzenie na powierzchni można bardzo łatwo "zrobić" delikatnie nacinając korę na wysokości powierzchni ziemii lub... płycej sadząc roślinę  Razz
Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Lipiec 24, 2009, 22:28:58 »

Amatorów widzę wielu ........ na drzewko bonsai nadaje sie również mirt!  Smile Szybko rośnie, pieniek mu drewnieje - a to są chyba ważne zalety przy kształtowaniu rośliny.
Andżelika - jeżeli chcesz, to pocięte kawałki mirtu mogę Ci przesłać.

pozdrawiam - Irena

IwonaAnna
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Lipiec 25, 2009, 09:14:48 »

Kupiłam ostatnio mirt, ale nawet nie przypuszczałam na co może się przydać.  Very Happy

pozdrawiam serdecznie
Iwona
Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: