krolcia
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 16, 2009, 10:15:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 16, 2009, 10:19:54 » |
|
Czyli sama go tak uformowałaś?  Piękny jest, już wygląda jak stare drzewo 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
IwonaAnna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 16, 2009, 10:49:50 » |
|
Krolciu! Chyba się zarażę na takie bonsai... Jak z małej gałązki zrobić takie "drzewo"? 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie Iwona
|
|
|
karola
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2009, 10:51:47 » |
|
Piszę do Was z ogromną prośbą o pomoc. Wyjechałam na tydzień na wakacje i mój brat zapomniał podlewać moje drzewko bonsai- jest to wiąz drobnolistny. Teraz liście są całkowicie suche i opadają i nie wiem, co mam zrobić żeby je uratować. Wystawiałam je na balkon na dwór ... Pomóżcie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krolcia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 16, 2009, 12:12:53 » |
|
Krolciu! Chyba się zarażę na takie bonsai... Jak z małej gałązki zrobić takie "drzewo"?  Przez pierwsze dwa lata chowałam roślinkę jak normalnego beniaminka  , a potem...  zadziałała wyobraźnia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaAnna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 16, 2009, 16:14:48 » |
|
Myślę, że spróbuję. Mówisz na początek dwa lata  No to jest poważna próba charakteru. I właściciela i beniamina 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 16, 2009, 16:56:48 » |
|
Ja kiedyś kupiłam w Biedronce wiąz drobnolistny jako drzewko bonsai. Niestety 2 razy opadły wszystkie listki, mimo, iż o niego dbałam  Znajomy pan w kwiaciarni powiedział, że akurat wiąz drobnolistny hoduje się bardzo trudno. Niestety drzewko po długim czasie całkiem uschło. Od roku mam dąb. Na początku drzewko stało bez listków, a w tym roku na wiosnę zaczęło wypuszczać listki. Jeszcze nie mam jak go formować, ale za jakiś czas może pojawi się więcej gałązek. W tym roku sprawiłam sobie mały klon, ale w tej chwili namyśla się co ma zrobić w doniczce 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krolcia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 17, 2009, 08:57:04 » |
|
Ja bardzo chciałam mieć bonsai w domu, więc szukałam roślin, które hoduje się w domu. Pod uwagę brałam wówczas mirt i właśnie beniamina mini star  . Padło na beniamina bo patrząc na normalne rośliny z tego gatunku odniosłam wrażenie, że u beniamina szybciej doczekam się grubszego pnia i to przeważyło. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaAnna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 17, 2009, 14:23:59 » |
|
Myślę, że właśnie za beniaminem przeważy u mnie też sprawa, że jest to roślinka domowa i nie będzie narażona na szok związany ze zmianą otoczenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 17, 2009, 16:14:57 » |
|
Czytam, zaglądam tutaj i chyba też się zdecyduję przerobić beniaminka bo mam takiego nie wiadomo co...ciekawe czy przeżyje moją wyobraźnię  cięcia i te katorgi... 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 17, 2009, 16:17:06 » |
|
Ja mam 2 beniaminki, ale brak odwagi, aby zrobić z niego drzewko bonsai 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krolcia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 17, 2009, 20:51:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 17, 2009, 22:12:55 » |
|
Ja mam takiego mini i drobnego z listeczków, ma 3 lata i 'stoi w miejscu'...
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 22, 2009, 10:01:21 » |
|
A ja nadal jestem na etapie zastanawiania się, jaką roślinkę nabyć, w celu prób stworzenia bonsai. MOże i te beniaminki byłyby w końcu dobre, ale jakoś nie mam przekonania.
Podpowiedzcie mi, co się stanie z naszymi krajowymi drzewkami/krzewami , np jałowcem, jeśli będę trzymac go stale w mieszkaniu, bez wystawiania na dwor? Zmarnieje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 22, 2009, 10:30:40 » |
|
Po prostu uschnie  A może Aichryson,Granat,nawet z Fuksji dałoby się zrobić bonsai 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 22, 2009, 10:38:09 » |
|
ooooooooooo, tak, fuksja to jest to, co tygrysy lubią najbardziej. Widziałam ostatnio śliczne fuksyjki w carrefourze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kwiatomanka95
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 22, 2009, 12:42:25 » |
|
Krolciu twoje drzewko jest przepiękne!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 22, 2009, 14:40:11 » |
|
Makosz, korzenie spod ziemi wyglądają cudownie, własnie takie same chciałabym mieć. A drzewko - no cóż, chyba trzebaby ciachnąc tu i ówdzie. Ale potencjał ma niezły, bardzo mi sie podoba 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 22, 2009, 14:43:54 » |
|
Tą najwyższą gałązkę już ciachnęłam połowę i wsadziłam do ukorzenienia...poprzyglądam się i 'oskubię' delikwenta tylko muszę przemyśleć - czyli zebraną w głowie teorię przetrawić na praktykę jakąś i odwagi nabrać  bo sekator mam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 22, 2009, 14:48:08 » |
|
Ciekawe , czy dałoby się z tego stworzyć "grupę drzew". Widze kilka "pni", być może jakby odrutować, to dałoby się je troszkę od siebie oddalić ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 22, 2009, 14:52:02 » |
|
Na prowincji łatwiej o sztabkę złota niż trochę drutu miedzianego lub innego 'miękkiego' o stosownej grubości więc muszę uzbroić się w cierpliwość 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 22, 2009, 14:59:03 » |
|
Na prowincji łatwiej o sztabkę złota niż trochę drutu miedzianego lub innego 'miękkiego' o stosownej grubości więc muszę uzbroić się w cierpliwość  Hm, a może nasze ukochane allegro? Ja chwilowo nie mogę odstąpić nic od siebie, bo tak jak pisałam - jestem jeszcze na etapie pogłebiania wiedzy o tej sztuce i nie poczyniłam stosownych zakupów. Właśnie przejrzałam w necie fotki fuksji prowadzonych w formie bonsai. Chyba zdecyduję się na tę roślinę. Oczywiście mam mnóstwo obaw, czy poradze sobie z formowaniem drzewka , bo teoria, to jedno, a praktycznie bywa różnie.... Dopisek: No to lipa. Własnie doczytałam, ze fuksa wymaga "zimowania", zapewnienia okresu spoczynku w chłodzie, czy tak? To kompletnie odpada, nie mam mozliwości umieszczenia jej w takim miejscu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krolcia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 22, 2009, 18:19:49 » |
|
makosz 11 Pięknie wygląda ten zestaw beniaminów!!!  Faktycznie doskonale nadaje się na zrobienie grupy drzew!!!  Przy najbliższej okazji zmień na doniczkę do bonsai, one też powodują, że patrzymy na roślinkę jak na drzewko. No i czekamy na zdjęcie, po ostatecznej przecince!!! Post dołączony: Lipiec 22, 2009, 18:27:34
No to lipa. Własnie doczytałam, ze fuksa wymaga "zimowania", zapewnienia okresu spoczynku w chłodzie, czy tak? To kompletnie odpada, nie mam mozliwości umieszczenia jej w takim miejscu  Znajoma ma fuksję i nie zimuje jej  bo nie ma gdzie  . Roślinka rośnie i pięknie kwitnie co roku  . Jedyną rzeczą jaką musi jednak po zimie zrobić, to jest częściowe przycięcie wyciągniętych z powodu braku światła pędów  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 22, 2009, 18:31:15 » |
|
Ha! Doniczkę do bonsai - chyba zlecę kupno Twojej Cioci bo laikiem jestem w tej materii i od rana z mężem szukamy drutu...gdzieś był jakiś...ale jak ma się w sumie 133 lat to faktycznie ten drut jak poszukiwanie dawno zaginionego skarbu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 23, 2009, 06:28:58 » |
|
O, Krolcia, no to w sumie pokrzepiłas mnie. MOże warto spróbowac z tą fuksją. Bardzo bym chciała. Jutro wybieram się do sklepu i raczej nabędę .
Makosz, ja przyuważyłam świetne doniczki na allegro - używane i za grosze - niektóre nawet za 2,50 zł, za niezniszczoną doniczkę do bonsai. Spzredawca : Mariusz_Max - zero negatywów na tysiące pozytywnych komentarzy. Teraz , do 26 lipca jest obniżka o 25%. Tylko wysyłka dośc sporo - 12 zł .... Być może kupię u niego, ale to już raczej po wakacjach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 23, 2009, 09:39:04 » |
|
Andżelika dziękuję za informacje o doniczkach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bonsai
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 24, 2009, 18:50:21 » |
|
Witam Właśnie postanowiłam wrócić do mojej dawnej pasji - miałam już kiedyś jedno "własnoręcznie" zrobione pseudobonsai z fikusika [z prawdziwymi to się równać nie mogło  ]. Niestety miesiąc sam na sam z moim bratem zniszczył mi moje paroletnie starania  ... Wymyśliłam sobie bonsai z fuksji [ukorzeniło mi się trochę szczepek, będzie jak znalazł  ] - właśnie jestem na etapie poszukiwania formy najlepszej dla kwitnącego bonsai. Chcę też mieć bonsai z fikusa - parę dni temu dostałam 3 szczepki od mojej cioci  . Macie może jakieś fajne pomysły na formę dla moich maluszków? Na razie to szczepki, więc wszystko będzie dało się z nim zrobić  Ps. Korzenie na powierzchni można bardzo łatwo "zrobić" delikatnie nacinając korę na wysokości powierzchni ziemii lub... płycej sadząc roślinę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Lipiec 24, 2009, 22:28:58 » |
|
Amatorów widzę wielu ........ na drzewko bonsai nadaje sie również mirt!  Szybko rośnie, pieniek mu drewnieje - a to są chyba ważne zalety przy kształtowaniu rośliny. Andżelika - jeżeli chcesz, to pocięte kawałki mirtu mogę Ci przesłać.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
IwonaAnna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Lipiec 25, 2009, 09:14:48 » |
|
Kupiłam ostatnio mirt, ale nawet nie przypuszczałam na co może się przydać. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|