LILLIL
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 16, 2009, 20:31:15 » |
|
Niedługo będę sie przprowadzać i chciałam się poradzić Was jakie poleciłybyście kwiaty do korytarzaw któym będą 3 półki na któtych chciałam postawić kwiaty W korytarzu praktycznie wogóle nie ma światła tylko takie lekkie rozproszone (ale bardzo lekkie). Nie wiem czy w bardzo marnym świetle jest w stanie coś żyć (chciałabym coś kwitnącego i w płaskiej donicy ale to chyba nie jest możliwe ) Chyba, że się mylę ????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 16, 2009, 22:53:49 » |
|
Jeżeli tam praktycznie nie ma prawie wcale światła to wątpię żeby coś tam rosło. Nie ma roślin "ciemnolubnych" są tylko cieniolubne. No chyba, że będziesz sztucznie doświetlać- w co wątpię, bo chyba mało kto tak robi. O kwitnących kwiatach tym bardziej nie ma mowy. Co najwyżej sztuczne pozostają. No chyba, że nie jest aż tak bardzo ciemno? Ludzie różnie postrzegają warunki świetlne dla kwiatów. Dla wielu np. 2 metry od okna południowego to już jest ciemnica, dla mnie to gruba przesada. Są tu na forum podobne wątki, temat taki był nie raz przerabiany 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
LILLIL
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2009, 20:14:59 » |
|
Widziałam wątki ale na temat kwiatów w zaciemnionych pokojach albo z oknami mało nasłonecznionymi a jeśli chodzi o kwiaty w ciemnym przedpokoju+korytarz dokładnie bez okna odgrodzonego ściana działową od salonu to nie znalazłam nic . Więc chyba pozostają mi sztuczne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 17, 2009, 20:39:24 » |
|
Zawsze można zamontować halogenowe oświetlenie , które będzie je podświetlać a ten korytarz pomalować na biało co go trochę rozjaśni. i tam coś może rośnąć.
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2009, 08:20:29 » |
|
Dokładnie - można zamontować światło, ale trzeba je utrzymywać min 8 godzin dziennie. Czyli to, które się włącza przechodząc przez korytarz to za mało. I uwaga! takie wmontowane malutkie światełka w sufit to też będzie za mało. Nie męcz roślin...  Powieś może jakieś ładne mozaiki, obrazy z podświetleniem? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LILLIL
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 18, 2009, 20:35:46 » |
|
Widzę ,że z kwiatkami nici. Korytarz jest pomalowany na jasny kolor( nie biały) i światełka właśnie śą wmontowane takie małe w sufit. Chyba pozostają mi sztuczne albo wstawić tam coś zupełnie innego  . Szkoda- ale będę musiała się z tym pogodzić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 22, 2009, 21:46:17 » |
|
Namaluj coś ładnego... albo zrób jakiś przedmiot, który przyozdobi korytarz  Wiesz? są teraz w sprzedaży takie fajne naklejki na ścianę... kolorowe... kwiaty też. Może być naprawdę fajnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LILLIL
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 23, 2009, 20:55:53 » |
|
Wiem, że jest masa dostępnych rzeczy na rynku które są swietne i nadają się na dekoracje ale ja wymarzyłam sobie krotona  ( takiego który ma liście w 3 czy w 4 kolorch  ) w tamtym miejscu tzn. w tym korytarzu. Świetnie by tam wyglądał.  A dekoracje na ścianach już mam. Chyba, że namaluję sobie tam takie krotona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 23, 2009, 21:20:33 » |
|
Wyjątkowo światłolubna roślina więc niestety, ale marzenia trzeba dostosować do potrzeb roślinki. Wyklej kroton na ścianie z kamieni lub kawałków płytek ceramicznych.Tellerka ma żyrafę chyba w salonie a ja kamienne drzewo na skarpie w przedpokoju.
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 23, 2009, 22:15:46 » |
|
Potwierdzam, rewelacyjne drzewo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 24, 2009, 08:17:40 » |
|
Ja proponuję zamię ,wszędzie można toto kupić i nie potrzebuje dużo światła,u mnie rosnie w zacienionym kącie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LILLIL
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 24, 2009, 19:44:40 » |
|
Chyba jednak skuszę się i kupię w "to" miejsce jakieś cudo zielone. Może jak sobie z kwiatuszkiem porozmawiam jak "ma się zachować" to mnie posłucha  . Jak przeżyje tzn. ,że mnie posłuchał
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|