Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 06:43:28
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: jakie kwiaty w korytarzu???  (Przeczytany 1061 razy)
LILLIL
Nowicjusz
*

« : Lipiec 16, 2009, 20:31:15 »

Niedługo będę sie przprowadzać i chciałam się poradzić Was jakie poleciłybyście kwiaty do korytarzaw któym będą 3 półki na któtych chciałam postawić kwiaty W korytarzu  praktycznie wogóle nie ma światła tylko takie lekkie rozproszone (ale bardzo lekkie). Nie wiem czy w bardzo marnym świetle jest w stanie coś żyć (chciałabym coś kwitnącego i w płaskiej donicy ale to chyba nie jest możliwe )
Chyba, że się mylę ????
nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Lipiec 16, 2009, 22:53:49 »

Jeżeli tam praktycznie nie ma  prawie wcale światła to wątpię żeby coś tam rosło. Nie ma roślin "ciemnolubnych" są tylko cieniolubne. No chyba, że będziesz sztucznie doświetlać- w co wątpię, bo chyba mało kto tak robi. O kwitnących kwiatach tym bardziej nie ma mowy. Co najwyżej sztuczne pozostają.
No chyba, że nie jest aż tak bardzo ciemno? Ludzie różnie postrzegają warunki świetlne dla kwiatów. Dla wielu np. 2 metry od okna południowego to już jest ciemnica, dla mnie to gruba przesada. Są tu na forum podobne wątki, temat taki był nie raz przerabiany Wink

Wystarczy Natalia Wink
LILLIL
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2009, 20:14:59 »

Widziałam wątki ale na temat kwiatów w zaciemnionych pokojach albo z oknami mało nasłonecznionymi a jeśli chodzi o kwiaty w ciemnym przedpokoju+korytarz dokładnie bez okna odgrodzonego ściana działową od salonu to nie znalazłam nic . Więc chyba pozostają mi sztuczne  Sad
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 17, 2009, 20:39:24 »

Zawsze można zamontować halogenowe oświetlenie , które będzie je podświetlać a ten korytarz pomalować na biało co go trochę rozjaśni. i tam coś może rośnąć.

Kamil
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2009, 08:20:29 »

Dokładnie - można zamontować światło, ale trzeba je utrzymywać min 8 godzin dziennie. Czyli to, które się włącza przechodząc przez korytarz to za mało.
I uwaga! takie wmontowane malutkie światełka w sufit to też będzie za mało.
Nie męcz roślin... Confused
Powieś może jakieś ładne mozaiki, obrazy z podświetleniem? Smile

LILLIL
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 18, 2009, 20:35:46 »

Widzę ,że z kwiatkami nici. Korytarz jest pomalowany na jasny kolor( nie biały) i światełka właśnie śą wmontowane takie małe w sufit. Chyba pozostają mi sztuczne albo wstawić tam coś zupełnie innego  Sad . Szkoda- ale będę musiała się z tym pogodzić
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #6 : Lipiec 22, 2009, 21:46:17 »

Namaluj coś ładnego... albo zrób jakiś przedmiot, który przyozdobi korytarz Smile
Wiesz? są teraz w sprzedaży takie fajne naklejki na ścianę... kolorowe... kwiaty też. Może być naprawdę fajnie Smile

LILLIL
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 23, 2009, 20:55:53 »

Wiem, że jest masa dostępnych rzeczy na rynku które są swietne i nadają się na dekoracje ale ja wymarzyłam sobie krotona Sad ( takiego który ma liście w 3 czy w 4 kolorch  Very Happy) w tamtym miejscu tzn. w tym  korytarzu. Świetnie by tam wyglądał. Smile
A dekoracje na ścianach już mam. Chyba, że namaluję sobie tam takie krotona  Smile
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 23, 2009, 21:20:33 »

Wyjątkowo światłolubna roślina więc niestety, ale marzenia trzeba dostosować do potrzeb roślinki. Wyklej kroton na ścianie z kamieni lub kawałków płytek ceramicznych.Tellerka ma żyrafę chyba w salonie a ja kamienne drzewo na skarpie w przedpokoju.

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #9 : Lipiec 23, 2009, 22:15:46 »

Potwierdzam, rewelacyjne drzewo Smile

donama
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 24, 2009, 08:17:40 »

Ja proponuję zamię ,wszędzie można toto kupić i nie potrzebuje dużo światła,u mnie rosnie w zacienionym kącie

LILLIL
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 24, 2009, 19:44:40 »

Chyba jednak skuszę się i kupię w "to" miejsce jakieś cudo zielone. Może jak sobie z kwiatuszkiem porozmawiam jak "ma się zachować" to mnie posłucha  Smile. Jak przeżyje tzn. ,że mnie posłuchał  Very Happy
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: