Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 06:39:01
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: robaczywa marchewka  (Przeczytany 1105 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ganna
Nowicjusz
*

« : Lipiec 15, 2009, 15:39:32 »

Nie zaprawiałam nasion, bo w ub. latach efekt i tak był żaden. Wczoraj przerwałam młodą, i już dwie nadżarte. Czy mona coś jeszcze teraz zrobić?
erazm
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Lipiec 15, 2009, 18:22:42 »

To połyśnica marchwianka.
W umiarkowanie ciepłych latach połyśnica marchwianka może wydać do 3 pokoleń:
- pokolenie wiosenne: w połowie kwietnia do końca czerwca,
- pokolenie letnie: od końca lipca do września,
- pokolenie jesienne: od września do października.
 Jak podają http://www.wir.org.pl/raporty/marchew.htm "...W maju, w okresie lotu muchówek połyśnicy (wg sygnalizacji na żółtych tablicach lepowych) można jednorazowo podlać rośliny marchwi roztworem jednego z zalecanych preparatów np. Basudin 600 EW 0,04%, Basudin 25 EC 0,1%, Bi 58 Nowy 0,1%, Danadin 400 EC 0,1% - wszystkie w dawce 0,5 l na mb rzędu. Preparaty te ze względu na 60 dniowy okres karencji mogą być stosowane tylko w uprawie marchwi na zbiór jesienny. W trzeciej dekadzie maja i powtórnie w trzeciej dekadzie lipca należy rośliny opryskiwać co 7 dni stosując jeden z następujących preparatów: Basudin 25 EC (0,9 l/ha), Basudin 600 EW (0,35 l/ha), Diazinon 250 EC (0,9 l/ha), Diazol 250 EC (0,9 l/ha), Dursban 480 EC (1,5 l/ha), Fyfanon 500 EC (1,5 l/ha)..."
Połyśnicę marchwiankę odstrasza sąsiedztwo: cebuli, piołunu, rozmarynu, bylicy, kolendry, porów, szałwii.
Ja na działce sadzę na przemian jeden rząd cebuli dymki i wysiewam jeden lub dwa rzędy marchewki lub pietruszki.
Ponadto w rzędzie wysianej marchewki lub pietruszki wysadzam, co 50 - 60 cm jedną dymkę.
Połyśnicę marchwiankę odstrasza też rozkruszona mierzwa zmieszana z trocinami świeżo ściętego drzewa iglastego, którą rozsypujemy warstwą grubości około 1 cm w międzyrzędziach.
Odstrasza ją też wysadzenie w międzyrzędziach z marchwią i pietruszką szczypiorku.
Marchewka rosnąca w pobliżu dymki odstrasza śmietkę cebulankę.
Dodatkowo po wysiewie marchwi, pietruszki przykrywam ją do końca wylotu majowego agrowłókniną.
Tu są komunikaty o zagrożeniu m.in. połyśnicą marchwianką http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php
Aga2
Aktywny
**

Agnieszka kujawsko-pomorskie

« Odpowiedz #2 : Lipiec 15, 2009, 18:50:26 »

Polewana co jakiś czas  marchewka wiosną - gnojowicą  z pokrzyw  odstrasza połyśnice wredną.
Zapaszek nie pasuje Smile
Takie poczyniłam obserwacje Very Happy

"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi"
A Einstein.
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #3 : Lipiec 15, 2009, 18:55:39 »

A u mnie marchewka ''skarłowaciała'', myślę że dlatego bo rośnie na mrowisku. Za nic tych mrówek nie mogę wykurzyć Sad

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: