Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 06:32:40
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chora Dracena Massangeana  (Przeczytany 3090 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Quester
Nowicjusz
*

« : Lipiec 14, 2009, 08:27:36 »

Witajcie Smile

Znowu potrzebuję Waszej pomocy. Udało mi się zdobyć za darmo nową roślinkę... niestety obawiam się (mimo, że prezentuje się ona pięknie), że jest chora.

Oto moja nowa Dracena Massangeana:

Problem polega na tym, że po bliższych oględzinach zauważyłem na liściach takie oto skazy:

A między pniem i pędami dostrzegłem takie pajęczynki:

Poza tym pień lekko obłazi z kory (na powierzchni kilku cm kwadratowych) ale poprzedni właściciel twierdzi, że to może być uszkodzenie mechaniczne... mnie się jednak wydaje że to nie jest "otarcie" Sad

O pielęgnacji rośliny nie udało mi się zdobyć wiele informacji. Roślina miała dużo światła ale nie była wyeksponowana bezpośrednio na promienie słoneczne. Podlewana była dość intensywnie od góry (raz na 3-4 dni). Mam wrażenie, że jest zalana, bo w doniczce ma bagienko :-/ Zasilana była w zeszłym roku nawozem do dracen (nie wiem jakim).

Czy ktoś wie, czego powodem są uszkodzenia liści ? Czy dostrzeżone przeze mnie pajęczynki są groźne dla mojej nowej lokatorki (domyślam się, że to jakieś pajęczaki tylko nie wiem jak z tym walczyć) ? Co powinienem zrobić by nie stracić tej Draceny ?
Z góry dziękuję za wskazówki.

Pozdrawiam
Maciek

Grubosz drzewiasty, Ficus Benjamina, Dracena Marginata, Nolina, Dracena Massangeana
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #1 : Lipiec 14, 2009, 20:36:53 »

Confused..u mnie ten gatunek padł  Mad
U ciebie widzę ....przędziorka  Mad

krolcia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 14, 2009, 21:41:16 »

Jeśli to przędziorek to powinny być takie maciupkie białe pajączki, bo być może poprzedni właściciel po prostu zaniedbał i zrobił sobie pajęczynkę taki normalny pająk Smile (nieszkodliwe Smile), co do uszkodzeń kory, to moja massangea miała tak samo jak ją kupiłam i to wina wcześniejszego przelania  Mad ( dzięki temu utargowałam zresztą cenę, wiedząc, że sprzedawca się nie zna Twisted Evil) kreska na liściu wygląda na mechaniczne uszkodzenie, ale te plamki... Confused Confused Confused

Quester
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 17, 2009, 09:56:35 »

Dzięki za wskazówki !
Obserwowałem bacznie moją nową roślinkę i stwierdzam, że nie ma na niej żadnych pajączków (białych, małych, dużych, łysych czy kosmatych - po prostu żadnych). Może powinienem "zafundować" mojej dracenie porządny prysznic ?
Na razie czekam jeszcze aż obeschnie bagienko w doniczce... może te plamy na końcu liścia to może jest to także wina przelania ?

Grubosz drzewiasty, Ficus Benjamina, Dracena Marginata, Nolina, Dracena Massangeana
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: