Tyna
Aktywny

|
 |
« : Lipiec 09, 2009, 15:16:42 » |
|
cz.2 - http://www.floraforum.pl/index.php/topic,4776.0.htmlMam ZAMIOCULCASA ZAMIOLISTNEGO, który ma bardzo dużą bulwę. Nie wiem czy trzeba ją całą zasypać ziemią, czy może część wystawić ponad ziemię. A może mogę jakoś tą bulwę trochę obciąć? (ale sadystka ze mnie  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2009, 15:28:15 » |
|
Można obciąć, ale zajdzie ryzyko zgnilizny. A bulwę wsadzić ok 1cm pod ziemię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 09, 2009, 15:35:13 » |
|
No to kwiatuszka czeka kolejne przesadzanie tego roku, bo bulwa wystaje nad ziemię.  Myślałam, że listki nie mogą wychodzić z ziemi, bo jak całą bulwę przysypię ziemią, to tak właśnie będzie. Dziękuję za radę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 09, 2009, 18:40:11 » |
|
Jeśli roślina nie ma ciasno w doniczce to można lekko przysypać tylko ziemią bez potrzeby przesadzania. Sadząc rośliny zawsze zostawiam z góry trochę miejsca na ewentualne dosypanie ziemi. I podlewa się o wiele wygodniej, bo nie muszę pilnować czy woda się przeleje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2009, 19:00:50 » |
|
To w tym roku dosypię tylko ziemi na tą bulwę, bo jest trochę miejsca,w przyszłym roku ładnie przesadzę.  Dziękuję za radę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 10, 2009, 07:47:10 » |
|
U mego wystaje bulwa ponad ziemię i rośnie doskonale. Mój to już ma 7 lat , jest ogromny i ta bulwa nawet mu uroku dodaje  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaAnna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2009, 07:49:31 » |
|
Please, pokażcie fotki jak ma się sprawa z tą bulwą.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie Iwona
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 10, 2009, 08:15:06 » |
|
Prosisz, masz:  - to taki przymarszczony grzybek  . Od zawsze jest na wierzchu. Pozdrawiam cieplutko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaAnna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2009, 08:36:54 » |
|
Tesiu! Rzeczywiście błyskawiczna sesja fotograficzna.  Pytam bo u mnie 7-letni zamioculcas szalał w doniczce i na wiosnę podzieliłam go na dwa egzemplarze. Ale widzę, że jego bulwy były podobne do bulw Twojego kwiatucha. Wysokość pędów? gałęzi? (nie wiem jak to odpowiednio nazwać)to około 1 metr licząc od ziemi w doniczce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaAnna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 10, 2009, 20:13:21 » |
|
Myślę, że rzeczywiście najlepiej będzie zostawić go tak jak jest i przesadzić na wiosnę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 27, 2009, 14:24:45 » |
|
Ostatnio w Leroyu widziałam egzemplarze, które kwitły. Były to spore okazy i tak się zastanawiam, czy kwitnienie ma związek z rozmiarem rośliny ( a więc zazwyczaj też jej wiekiem), czy mają wpływ na to inne czynniki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

Phoolan znaczy kwiat... na imię mi Anna
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 27, 2009, 15:45:03 » |
|
Mam go  dostałam na imieniny! no w końcu, jak wróci mój aparat z wakacji to koniecznie wkleję zdjęcie  Muszę tylko przesadzić bo bulwy z połową ziemi wychodzą z doniczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 27, 2009, 22:47:16 » |
|
Kupiłem sobie ZAMIOCULCAUSA i nie wiem jak się nim zajmować... Jak go podlewać?? Ile on słońca lubi?? Czy nawozić??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 27, 2009, 23:04:57 » |
|
Odszukaj - korzystając z przeglądarki - poprzednie części wątku i poczytaj 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Basiek7
Nowicjusz
Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 28, 2009, 09:29:03 » |
|
Ja dostałam swojego zamiokulkasa w zeszłym roku. Początkowo nie wiedziałam, jakie ma upodobania i go przelałam. Dwie z czterech bulw zgniły  Zostały dwie, ale dla nich była za duża doniczka i nic się nie działo (w sensie wzrostu, bo one podobno lubią ciasno w doniczce). Więc dokupiłam jeszcze trochę zamio i posadziłam razem. Teraz wygląda tak:  (zdjęcie z telefonu - przepraszam za jakość)
|
|
|
|
|
|
Zafiołkowana i zahojowana storczykomaniaczka  pozdrawiam, Basia
|
|
|
|