Witam !
Przeszukałem forum w poszukiwaniu informacji dotyczących sposobu na Dracenę Marginatę. Chodzi mi o to, że po "ścięciu" długiego, łysego i samotnego pędu wyrastają z pnia nowe pędy (a w zasadzie zaczynają rosnąć), a mimo to wzrasta tylko jeden z nich, a pozostałe "zasypiają". Chciałbym osiągnąć wzrost dwóch, a najchętniej nawet trzech pędów. Zgodnie z tym co znalazłem na forum sposobem na osiągnięcie tego celu jest zastosowanie fitohormonów, jednak te są niedostępne w sklepach, które odwiedzałem.
Czy ktoś zna jakiś "domowy" sposób na zmuszenie tej Draceny do "współpracy" i wychodowaniu jej tak, by miała 2, 3 lub więcej pędów ?
Temat jest o tyle aktualny, że przygarnąłem bardzo zaniedbaną dracenę i zafundowałem jej "rewitalizację", a w związku z tym chciałbym aby z pnia, który pozostał w doniczce (średnica ok. 4 cm) wyrosło więcej pędów niż jeden

W Archiwum znalałem też informację, że można ten cel teoretycznie osiągnąć poprzez regularne przycinanie w początku wzrostu pędu (gdy będzie miał 3-4 w "dorosłe" liście). Wówczas (zgodnie z wyczytaną informacją) roślina po kilku takich zabiegach powinna "poczuć się zagrożona" i teoretycznie powinien nastąpić wzrost kilku pędów. Czy ktoś już próbował w ten sposób "rozgałęzić" dracenę marginata ?
A może jest jeszcze inny, prostszy i mniej czasochłonny sposób ?
Z góry dziękuję wszystkim za podzielenie się ze mną swoimi doświadczeniami i wiedzą w tej materii. Dopiero rozpoczynam przygodę z kwiatami doniczkowymi i moja wiedza jest bardzo uboga. Nadminię przy okazji, że wszystkie moje kwiaty pochodzą "z odzysku" - gdy dojrzę u kogoś zaniedbany kwiatek proszę tę osobę by mi go podarowała i staram się przywrócić mu piękny wygląd - satysfacja z udanej takiej "misji" jest nie mała - w ten sposób uratowałem od kosza na śmieci dwie noliny, a obecnie "pracuję" nad draceną, ficusem benjamina i gruboszem drzewiastym (drzewko szczęścia).
Ponieważ jednak miałem już do czynienia z draceną marginata i nigdy nie udało mi się ubłagać tej rośliny by urosło jej więcej niż 1 pęd, więc zwracam się o pomoc do Was: pomóżcie proszę !