Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 06:10:49
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dracena Marginata - rozgałęzienie  (Przeczytany 4607 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Quester
Nowicjusz
*

« : Lipiec 09, 2009, 14:46:17 »

Witam !

Przeszukałem forum w poszukiwaniu informacji dotyczących sposobu na Dracenę Marginatę. Chodzi mi o to, że po "ścięciu" długiego, łysego i samotnego pędu wyrastają z pnia nowe pędy (a w zasadzie zaczynają rosnąć), a mimo to wzrasta tylko jeden z nich, a pozostałe "zasypiają". Chciałbym osiągnąć wzrost dwóch, a najchętniej nawet trzech pędów. Zgodnie z tym co znalazłem na forum sposobem na osiągnięcie tego celu jest zastosowanie fitohormonów, jednak te są niedostępne w sklepach, które odwiedzałem.
Czy ktoś zna jakiś "domowy" sposób na zmuszenie tej Draceny do "współpracy" i wychodowaniu jej tak, by miała 2, 3 lub więcej pędów ?
Temat jest o tyle aktualny, że przygarnąłem bardzo zaniedbaną dracenę i zafundowałem jej "rewitalizację", a w związku z tym chciałbym aby z pnia, który pozostał w doniczce (średnica ok. 4 cm) wyrosło więcej pędów niż jeden Smile
W Archiwum znalałem też informację, że można ten cel teoretycznie osiągnąć poprzez regularne przycinanie w początku wzrostu pędu (gdy będzie miał 3-4 w "dorosłe" liście). Wówczas (zgodnie z wyczytaną informacją) roślina po kilku takich zabiegach powinna "poczuć się zagrożona" i teoretycznie powinien nastąpić wzrost kilku pędów. Czy ktoś już próbował w ten sposób "rozgałęzić" dracenę marginata ?
A może jest jeszcze inny, prostszy i mniej czasochłonny sposób ?
Z góry dziękuję wszystkim za podzielenie się ze mną swoimi doświadczeniami i wiedzą w tej materii. Dopiero rozpoczynam przygodę z kwiatami doniczkowymi i moja wiedza jest bardzo uboga. Nadminię przy okazji, że wszystkie moje kwiaty pochodzą "z odzysku" - gdy dojrzę u kogoś zaniedbany kwiatek proszę tę osobę by mi go podarowała i staram się przywrócić mu piękny wygląd - satysfacja z udanej takiej "misji" jest nie mała - w ten sposób uratowałem od kosza na śmieci dwie noliny, a obecnie "pracuję" nad draceną, ficusem benjamina i gruboszem drzewiastym (drzewko szczęścia).
Ponieważ jednak miałem już do czynienia z draceną marginata i nigdy nie udało mi się ubłagać tej rośliny by urosło jej więcej niż 1 pęd, więc zwracam się o pomoc do Was: pomóżcie proszę ! Smile

Grubosz drzewiasty, Ficus Benjamina, Dracena Marginata, Nolina, Dracena Massangeana
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2009, 15:34:01 »

Na uzayskanie jednocześnie 3 nowych pędów domowymi sposobami w przypadku draceny to raczej szczęście niż efekt zamierzonych działań. Kiedyś udawało mi się wyprowadzać po dwa pędy po silnym wyazotowaniu podłoża w którym rosła dracena.
Quester
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 09, 2009, 15:36:57 »

Jak się dokonuje "wyazotowania podłoża" ?

Grubosz drzewiasty, Ficus Benjamina, Dracena Marginata, Nolina, Dracena Massangeana
krolcia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 09, 2009, 16:14:16 »

Ja robię patykowi coś w stylu mikroklimatu  Smile. Na obcięty patyk nakładam plastikową butelkę, zatykając jeszcze od spodu papierem aby prawie zupełnie nie dopuszczać świeżego powietrza. Od czasu do czasu moczę albo butelkę albo kikut, żeby było więcej wilgotności w środku. Jak już wypuści więcej niż jeden pęd zostawiam butelkę tak długo jak się da, bo z doświadczenia wiem, że młode potrafią stanąć we wzroście na rzecz jednego tylko pędu  Mad. Uwalniam roślinkę poprzez rozcięcie butelki. Very Happy
Nie zawsze się udaje  Sad , ale w większości przypadków miałam dwa, czasem trzy pędy. W 100%   Smile było kilka pędów jeśli patyk był na tyle krótki, że można go było nakryć butelką z odciętą szyjką wbijając ją w ziemię. Parowanie z ziemi powodowało większą wilgotność i ciepłotę w środku.
Popularna marginata i tricolor lub bicolor(gatunki mylone bo podobne) są w tej kwestii dosyć uparte jak sam zauważyłeś! Smile Smile Smile Życzę powodzenia! Wink

Quester
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2009, 16:18:35 »

Wielkie dzięki ! Lecę po butelkę Very Happy
A jak się nie uda to przetestuję "stresowanie" rośliny Confused
Oczywiście obiecuję zdać relację z wyników moich poczynań Very Happy

britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 09, 2009, 18:42:58 »

Jak się dokonuje "wyazotowania podłoża" ?

Dodawałem do podłoża spore ilości kurzego obornika, który zawiera ogromne ilości azotu. Niestety nawóz taki dostępny jest chyba tylko dla tych co kury hodują.
goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 09, 2009, 19:29:16 »

Ten obornik jest czasami dostępny w formie granulatu, kupiłam taki w ub. roku,

Lucyna    strefa 6b świętokrzyskie
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: