Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 05:48:55
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Epiphyllum - cudny kaktus epifityczny cz 5  (Przeczytany 14276 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
agabos
Aktywny
**

« : Lipiec 03, 2009, 20:33:33 »

Część 4

Powiedzcie,dziewczyny,czy takie małe sadzonki mogę wystawić na balkon,bo ja się boję,że deszcz zaleje,wiatr zdmuchnie,słonko poparzy.Mam balkon od południa-patelnia,od północy odrobinę na wschód,osłonięty i od zachodu.Gdzie będzie najlepiej?
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 03, 2009, 21:55:15 »

Moim zdaniem na ten północno-wschodni możesz wystawić bez ryzyka. Poza tym Epiphyllum uwielbia rosnąć latem na powietrzu.
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #2 : Lipiec 03, 2009, 23:28:45 »

To zależy, jakie to są sadzonki, czy już ukorzenione, puszczające się, czy świeże. Jeśli te pierwsze, to na pewno na balkonie znajdziesz miejsce, gdzie jest cień, na przykład na ścianie. Od deszczu musisz chronić, od wiatru mocować doniczkę, żeby nie spadła, od słońca cień. Ja mam balkon wschodni, mieszkam wysoko i doniczki stojące na półkach ściennych mam przymocowane. Od deszczu mam folię, którą zakładam na regał, który jest narażony na zasięg deszczu.
I tak jak Kasia napisała, północno-wschodni. To masz parę balkonów, czy taki jeden łamany na różne strony?

cymric a wiesz czemu długo stał? Bo to była duża sadzonka. Duże sadzonki dłużej się ukorzeniają. Dlatego zawsze zalecają ukorzeniać mniejsze w granicach do 10 cm.  Powierzchnia sadzonki jest wtedy mniejsza, roślina szybciej się ukorzenia, bo mniej musi zużyć "wody" na utrzymanie siebie przy życiu. Stąd szybciej się ukorzenia. Ale ja nigdy nie tnę na mniejsze. Lubię duże  Smile Co do ziemi, to jeszcze torf, torf, torf ... uwielbiają go  Smile Nawet czytałam, że mogą śmiało być posadzone w samym torfie. Ale ja tego nie eksperymentowałam, chociaż pół na pół to tak. I uważam, że świetnie rosną w takim podłożu.

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Lipiec 03, 2009, 23:38:39 »

Confused Muszę spróbować. Eksperymentuję teraz trochę z podłożami- sadzę do różnych mieszanek i obserwuję gdzie najlepiej rosną. Słabo je nawożę .Za bardzo jestem zakręcona i nie podlewam w konkretnym dniu ,tylko wtedy kiedy trzeba.To oznacza,że wiecznie biegam z konewką / mam rośliny o bardzo różnych wymaganiach/ i regularne nawożenie jest nierealne. Szukam więc optymalnego podłoża w którym rosną najlepiej.

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #4 : Lipiec 03, 2009, 23:45:59 »

E, jak byś małą buteleczkę przeznaczyła tylko na ten gatunek, to bez problemu możesz zasilać raz na miesiąc, bądź dwa razy w miesiącu mniejszą dawką. Ja tak robię, z małą różnicą, buteleczka nie jest taka mała  Smile A, i buteleczkę oznaczoną naklejką, albo mazakiem "epiphyllum" itd. Ja tak robię. Wtedy wiem, jaką butelkę trzymam w ręku  Smile

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #5 : Lipiec 03, 2009, 23:53:50 »

Confused Dobre, ale ja musiałabym ustawić z 10 flaszek  Very Happy

Jestem Asia Smile
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #6 : Lipiec 03, 2009, 23:57:04 »

Dobre  Very Happy Ja mam tylko trzy butelki: "epiphyllum/rhipsalisy" - dostają to samo, "hipeastrum" i "sukulenty". Więcej kwiatów nie mam  Very Happy Z tym, że ta ostatnia butelka jest bardzo rzadko doprawiana "dopalaczem" zazwyczaj jej zawartość zawiera czystą.

krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 04, 2009, 11:55:50 »

Moje nowe epi-nabytki umiesciłam w balkonowej wnęce.Słońce pada na nie dopiero od 14-15.czy mimo to powinnam je cieniować? czy pozwolić im łapać do woli promienie wczesnopopołudniowego słońca.
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #8 : Lipiec 04, 2009, 14:56:59 »

A moje na południowym balkonie czują się świetnie, dopiero tam zaczęły rosnąć Smile

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #9 : Lipiec 04, 2009, 16:02:11 »

krufka - myślę, że sama musisz pobserwować. Ja mam część odmian na słońcu w godzinach od 9 do 12, inne odmiany mają słońce od 5.30 do 10.30, do innych w ogóle słońce nie dociera i wszystkie mają się świetnie. Rosną dobrze, nie są przypalone.Także jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskasz Smile Zobacz, Wiktor ma na południowym i też czują się świetnie.

krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 04, 2009, 16:09:00 »

Mam pietruchę,że moje nowe nabytki podsmażę na słonku,te o szerokich i dość cienkich liściach po wczorajszej ekspozycji sprawiały wrażenie lekko pomarszczonych.Wieczorem i rano je spryskałam.zobaczymy,jak będzie..
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #11 : Lipiec 04, 2009, 17:07:06 »

Jeśli masz obawy, to je cieniuj i już Smile Tym bardziej, co innego ukorzeniane sadzonki, a co innego rosnące młode roślinki. Tych pierwszych nie eksponuj na słońce, te drugie trochę można. Ale tak jak mówię, musisz sama obserwować.

krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Lipiec 05, 2009, 12:13:56 »

Coś miłego dla oka dostrzegłam dzisiaj na jednym z moich milusińskich.Spytam grzecznie:
CIO TO ??? Shocked Very Happy

Zaznaczam,ucieszę się z każdej odpowiedzi
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a

« Odpowiedz #13 : Lipiec 05, 2009, 13:12:02 »

.Spytam grzecznie: CIO TO ??? Shocked Very Happy

Grzecznie odpowiem: PĄCZUŚ  Razz Smile Very Happy

Pozdrawiam
Krysia
krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Lipiec 05, 2009, 14:01:10 »

O dżizys!!! Shocked Matko!!! Very Happy Very Happy Very Happy No co ty Shocked.Już? Tak po prostu? Confused Laughing Ale ja go mam dopiero od 4 dni Shocked Shocked Shocked
Ja na żadne wczasy nie jadę Mad.Okopię się na balkonie i bedę strzegła przed słońcem,deszczem,wiatrem,gołębiami i złym spojrzeniem Twisted Evil.
Albo zabiorę ze sobą i całą Poskę ze mną zjeździ Razz.
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #15 : Lipiec 05, 2009, 14:05:41 »

Przed gołębiami to może nie chroń-guano to dobry nawóz. Laughing Laughing

Poczekaj spokojnie, możliwe, że to kolejny liść. To tegoroczny listek-na kwiat raczej za wcześnie.  Confused

Jestem Asia Smile
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a

« Odpowiedz #16 : Lipiec 05, 2009, 14:16:27 »

Mnie to bardziej wygląda na pączusia, szczególnie ten kolorek na czubeczku  Confused   Chociaż - jak dobrze się przyjrzeć, to chyba w tym miejscu nie powinien być kwiatek ..... aż sama jestem ciekawa  Smile
Mam trochę mało doświadczenia z tymi kwiatkami...

Pozdrawiam
Krysia
krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Lipiec 05, 2009, 14:20:56 »

Sad Jeśli to listek to też się cieszę Sad
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a

« Odpowiedz #18 : Lipiec 05, 2009, 14:43:59 »

Bardzo jestem leniwa dzisiaj, wszak niedziela, ale ruszyłam swój tłusty tyłek i poszłam na balkon oglądać  Smile
Jednak chyba nowy liść, bo moje młode też są tak "zaczerwienione"  Razz   Szkoda.....

Pozdrawiam
Krysia
krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Lipiec 05, 2009, 15:04:59 »

krysp dziękuję ci za twoje poświęcenie Very Happy,wszak wiem,jak trudno czasem wstać choćby na moment od komputera.Ale listeczek,też fajna rzecz,nich roślinka idzie w siłę Cool
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #20 : Lipiec 05, 2009, 16:50:11 »

To jest nowa łodyga na 100% Smile

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #21 : Lipiec 05, 2009, 16:58:14 »

Brutalna prawda  Smile .Nie chciałam dziewczyny tak załamywać z rańca.  Very Happy

Lulu,czy rhipsalis + lepismium ma swój watek?

Jestem Asia Smile
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #22 : Lipiec 05, 2009, 17:53:19 »

Brutalna prawda  Smile .Nie chciałam dziewczyny tak załamywać z rańca.  Very Happy

Lulu,czy rhipsalis + lepismium ma swój watek?

Prawda bywa brutalna Wink Co do wątku, chyba nie ma. Możesz zakładać Smile

krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Lipiec 05, 2009, 17:59:14 »

Prawda bywa brutalna Wink

Co nas nie zabije,to nas wzmocni !!! Mad Cool Smile
krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #24 : Lipiec 08, 2009, 15:50:15 »

Chcę przesadzić epiphyllum.Miała zrobić mieszankę  w skład której miał wejść torf.Niestety poszukiwania zakończyły się fiaskiem.Czym mogę zastąpić torf?Kupiłam nawet ziemię do paproci....
ewka242
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #25 : Lipiec 15, 2009, 07:49:40 »

Cześć Dziewczyny. Od razu piszę Ze jestem pełna skruchy i aż sie wstydze o tym pisać ale ja mam małe problemy z tym o to Epi. Mam go od bardzo dawna tyle że nie znałam jego potrzeb. Dopiero jak znalazłam forum to poznałam tajniki dobrej uprawy. Od zawsze był on na stronie wschodniej ale troszke oddalony od okna i z znacznym brakiem słońca.
Pożniej przesunęłam go bliżej okna.. potem już na sam parapet i miał sie coraz to lepiej, aż zdecydowałam sie na zewnetrzny parapet na balkonie wchodnim. I tutaj zaczęły sie problemy. Na liściach zaczęły sie pokazywać plamy, ciemne a tearz sie zmieniaja na białe..
Nie chciała bym rezygnować z zew. parapetu bo młode listki widać ze im dobrze a te stare są miekkie, słabe, i czasem pozwijane (to pewnie są skutki mojej dawnej opieki Sad)Już nawet nie marze o kwitnącym Epi , chyba ze za kilka lat jak dojdzie do siebie.. Wklejam zdjęcia:

Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #26 : Lipiec 15, 2009, 11:52:01 »

Przypalone od słońca. Z tego co pieszesz Twoje epi nie było przyzwyczajona do promieni słonecznych, stąd taki efekt. Odetnij te liście, są mało estetyczne. Aczkolwiek to roślinie nie przeszkadza i może na nich zawiązać pąki. Na przyszły rok przyzwyczajaj roślinę do słońca, stawiając ją za przepierzeniem, z niewielkim dostępem promieni słonecznych, z czasem można ją wystawić na bezpośrednie słońce nawet do 4-5 godzin. U mnie spokojnie młode rośliny tak właśnie rosną. A balkon mam wschodni, słońce od wschodu do godz. 12. I mają się świetnie, żadnych przypaleń. Ale o tym już pisałam w tym wątku parę metrów wstecz Smile
Młodym dobrze, bo nie musiały się przyzwyczajać, od początku miały takie warunki. Stare łodygi doznały szoku  Very Happy

ewka242
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #27 : Lipiec 15, 2009, 17:11:11 »

Dzięki Lulu:) Wiem wiem , z tym przyzwyczajaniem się jeszcze cały czas uczę.. Mam nadzieje ze teraz nie będzie już tak drastycznie..

wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #28 : Lipiec 17, 2009, 12:32:44 »

I jeszcze ogólna zasada dot. wszystkich sukulentów. Niby prosta i podstawowa, ale często o niej zapominamy. Im mniej cierni tym mniej nasłonecznione stanowisko preferuje roślina. Takie Epi nie ma się jak obronić przez promieniami.
Ten czerwony kolor na roślinie świadczy o tym, że próbowało się trochę bronić. Ale widocznie słońce było za ostre.
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #29 : Lipiec 19, 2009, 18:19:25 »

Może pokażę kwitnącą Deutsche Kaiserin. Należy do moich ulubionych ze względu na obfitość kwitnienia.

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: