dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« : Lipiec 03, 2009, 13:59:09 » |
|
Mieliście styczność z Dawalią? Jak ją uprawiać?   Post dołączony: [time]Fri Jul 3 14:00:01 2009[/time]
Zdjęcia były robione u mnie w pracy kilka dni temu. Na razie przymierzam się do zakupu .
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 03, 2009, 14:29:05 » |
|
Pierwszy raz widzę coś takiego...Wygląda jakby tarantula uczepiła się tej doniczki 
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 03, 2009, 18:41:54 » |
|
Dostałam ją wiosną od koleżanki z FF ,siedzi w wiszącej doniczce, w kuchni,żeby było wilgotniej.Na razie bezproblemowa,wypuszcza nowe listki na tych ślicznych pająkowatych odrostach.Gdzieś wyczytałam, że tej paproci nie powinno się zraszać.Prąwda,czy nie, ja jej nie zraszam i nie podsycha.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
IwonaAnna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 03, 2009, 19:47:22 » |
|
Wspaniała! Czy te "tarantule" nogi to coś w rodzaju korzeni powietrznych?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie Iwona
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 03, 2009, 20:39:26 » |
|
Trudno powiedzieć,może..Jak już wypuści te powietrzne, to na nich właśnie wypuszcza nowe liście,u innych paproci tak nie ma .Ja jestem zauroczona tymi tarantulowatymi odnogami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 03, 2009, 21:13:40 » |
|
No to mamy 2 różne zdania.Ja nigdy nie zraszałam i nie widzę ,żeby roślina chorowała.Jutro postaram się wstawić zdjęcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 04, 2009, 06:30:16 » |
|
Wszystko zależy od rośliny  ...........ja zraszałam chuchałam.........i padła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hel
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 05, 2009, 08:53:35 » |
|
U mnie było tak, że wypuszczała nowe liście tylko na tych korzeniach. Środek stopniowo wyłysiał, nie wyglądało to ładnie  Drugi raz nie próbowałam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga-pant
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 06, 2009, 12:07:50 » |
|
Ja też posiadam Dawalie, wisi sobie przy wschodnim oknie, czasem zraszam czasem zapominam. Jedno co wiem to, że musi mieć wilgotne podłoże. Nie jest tak wrażliwa jak orliczki, ale lubi wilgoć... jak to paprotki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 17, 2009, 16:28:52 » |
|
U mnie stoi na północnym parapecie, a właściwie na regale w rogu pokoju. Jest jedną z najmniej kłopotliwych paproci. Kupiłam ją w lutym jaką maleńką roślinkę z zielonymi pajęczymi odnóżami. Teraz jest dwukrotnie większa, odnóża zbrązowiały, zgęstniała. Od lipca stoi zaś na balkonie, co jej wyraźnie służy.
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 21, 2009, 12:03:07 » |
|
Rzeczywiście bezproblemowa paprotka tylko czy to davalia czy humata  obie sa do siebie bardzo podobne. Dobrze czuje się w płaskich pojemnikach typu misa, które może sobie obrastać. Problematyczna w przesadzaniu z racji tego że kłacza obrastają doniczkę. Swoją uprawiaem w seramisie i miała sie super. A na przesuszenie bardzo wrażliwe są nowe listki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 21, 2009, 19:45:35 » |
|
Rzeczywiście bezproblemowa paprotka tylko czy to davalia czy humata  obie sa do siebie bardzo podobne. Eriopus, czy to o mojej paproci? Jeśli tak, to przejdź się do mnie i spójrz fachowym okiem (akurat ją dzisiaj pokazywałam). W sklepie była oznaczona jako davalia 
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 22, 2009, 09:16:49 » |
|
Ok tak tylko pytam bo ja sam mam problem z rozróżnieniem tych dwóch gatunków. Z chęcią bym się dowiedział od kogoś jak je rozróżnić. Oba gatunki są piękne. A i ja niestety w te oznaczenia sklepowe nie wierzę bo zbyt wiele razy naciąłem sie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|