malavi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #180 : Sierpień 05, 2009, 10:34:24 » |
|
Jeśli to TEN fiołek, to na 100% nie jest od Iceberga i na drugie tyle pochodzi od Winter Parasol... Ładny [cieszę się] sport [przykro mi...] wyszedł...
Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości  Mnie absolutnie nie przeszkadza, że wyszedł taki jaki wyszedł  I tak bardzo mi się podoba jego delikatna uroda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #181 : Sierpień 05, 2009, 10:52:18 » |
|
Odmiana Winter Parasol wydaję mniej-więcej 65% właśnie takich sportów, tak jak jednym z przodków Winter Parasol był Iceberg (nie wiem była to mamusia czy tatuś  ). Dużo kolekcjonerów trzyma w swoich kolekcjach ten Winter Parasol-sport i uważają go za ulepszoną wersję Iceberga ze względu na to, że kwiaty Iceberga opadają i z czasem zaciemniają się, a ten sport Winter Parasola nie zrzuca płatków i prawie się nie zaciemnia 
|
|
|
|
|
|
 Fiołki to ciężka choroba,tylko czemu nie chce się wyzdrowieć? Mój katalog
|
|
|
malavi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #182 : Sierpień 05, 2009, 11:14:39 » |
|
A to ci dopiero ciekawostka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #183 : Sierpień 05, 2009, 12:07:52 » |
|
Istnieje taki fiołek Bright Light  , nie mogę nic znaleźć więc podejrzewam, że jeżeli jest, to, jest to jakieś tłumaczenie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #184 : Sierpień 05, 2009, 12:13:10 » |
|
Nie ma takiego fiołka  Bright Light - dosłowne tłumaczenie z angielskiego - jaskrawy, lekki. Widocznie jest to urywek z opisania jakiegoś fiołka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #185 : Sierpień 05, 2009, 12:16:58 » |
|
No właśnie, w opisach fiołków napotkałam na ten zwrot, ale fiołka o takiej nazwie nie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
caltagirone
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #186 : Sierpień 05, 2009, 13:14:37 » |
|
Ariadno - dziekuję. Thomas Singer wygląda pięknie na stronie donnaflora, zupełnie inaczej niż u Sprzedającego. Secret Paris - też inaczej.
Violkah - szukałam kilka dni temu Bright Light i nie znalazłam. Nazwa popularna trudno udowodnić przekręt i znaleźć w internecie zdjęcie lub opis.
Sprzedających będę pamiętać i nic od nich nie kupię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #188 : Sierpień 05, 2009, 13:29:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
caltagirone
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #189 : Sierpień 05, 2009, 13:40:45 » |
|
Własnie ten... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #190 : Sierpień 05, 2009, 13:49:11 » |
|
A propos Thomas Singer - ten fiolek jest tylko w kolekcji Komkova, bo to właśnie Komkov nadał nazwę temu fiołkowi. Zobaczył tego fiołka u swojego kolegi z Kanady i ten fiołek tak się jemu spodobał, że wyprosił parę listków. Ten kolega nie wiedział jak nazywa się ta odmiana, a kolega nazywa się Thomas Singer  W innych kolekcjach tego fiołka nie ma. Przynajmniej nie było. Parę osób z naszego forum zamawiało listki tej odmiany, ale jeszcze jest zdecydowanie za wcześniej, żeby ona była rozpowszechniona na tyle, by sprzedawać ją na Allegro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #191 : Sierpień 05, 2009, 13:51:38 » |
|
Nie pisz tego, Ariadno, bo się okaże, że kolega Mariusz ma tę odmianę bezpośrednio od Komkova... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #192 : Sierpień 05, 2009, 14:00:47 » |
|
Na pewno nie  Bo Komkov żadnej osobie z Polski (nie licząc naszego zamówienia) nie sprzedał i powiedział, że nie sprzeda żadnej odmiany. Na początku tego roku miał na tyle dość Allegro, że razem z nim pisaliśmy do administracji Allegro. Wtedy udało się zablokować parę kont, ale nowe wyłażą jak grzyby po deszczu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #193 : Sierpień 05, 2009, 14:05:11 » |
|
Bo Komkov żadnej osobie z Polski (nie licząc naszego zamówienia) nie sprzedał i powiedział, że nie sprzeda żadnej odmiany.
Nie dziwię się... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #195 : Sierpień 05, 2009, 15:16:57 » |
|
Cytuję odpowiedź tego Pana: " Fiołki, o których Pani pisze, zostały zakupione w ubiegłym roku na Allegro pod takimi właśnie nazwami, bez nazwiska selekcjonera i stanowią nadwyżki z mojej kolekcji domowej. "
|
|
|
|
|
|
|
|
|
caltagirone
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #196 : Sierpień 05, 2009, 15:35:13 » |
|
Ech... powtarzam sobie, żeby tylko sie nie denerwować, ale jak to czytam to krew mnie zalewa. Ja nie piszę do sprzedających, bo właśnie takich odpowiedzi się spodziewam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #197 : Sierpień 05, 2009, 15:41:18 » |
|
A ja jestem ciekawa kto w takim razie te fiołki mu sprzedał... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|