Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 05:42:11
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Storczyki w Biedronce cz.3  (Przeczytany 1445 razy)
Nucha
Nowicjusz
*

« : Maj 26, 2009, 16:50:45 »

Kurcze, tego falka co kupiłam był cały w robaczkach Wink dopiero to odkryłam jak podniosłam w domu przy świetle dziennym kilka 'bryłek' kory. Bałam się że mi zarazi moje inne piękne falki więc ją przesadziłam, latało tam tyle robactwa że nie widziałam innego rozwiązania, nie miałam gdzie jej nawet odseparować, bo mam całe mieszkanie zawalone kwiatami. Zobaczymy czy mi teraz nie padnie. Żeby było śmieszniej, pod korą zobaczyłam jakieś zielsko jakby koniczynkę ... nie wiem co to było ale z pozoru przy sztucznym świetle wyglądająca zdrowa roślina dała mi taki popis w domu. 16 zł to jak za darmo, no ale ponarzekać trzeba.

http://nucha.flog.pl/

Tutaj znajdziesz mnie i moje kwiatki Smile
herbaciana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2009, 21:01:35 »

E'leclerc daleko...Natomiast byłam dziś i wczoraj w Lidlach (Chorzów) i ani jednego nie widziałam...musiały wybyć z okazji dnia matki, ale jutro polecę jeszcze raz, marzy mi się cytrus.

Włóczykij pospolity, odmiana doniczkowa.
Nucha
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2009, 21:33:13 »

Ja byłam w niedzielę to nic nie było, koleżanka dała mi cynk dziś rano, że wczoraj wyłożyli. a w E'leclerc to normalnie panie nie nadążały wykładać nowych palet. Szły jak woda !

herbaciana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Maj 26, 2009, 22:28:35 »

Na szczęście mam 2 takie przybytki po drodze do pracy, więc jutro znów zajrzę...chociaż w przypływie entuzjazmu kupiłam "niespodziankę" na allegro.
Zastanawiam się tylko, dlaczego ja zawsze trafiam na fiolety-róż-biel, nic innego nie mogę znaleźć (na przecenach.)

Nucha
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Maj 26, 2009, 22:35:15 »

Ostatnio przyszłam mi z allegro taka "niespodzianka", że jak dziś ją przesadzałam to musiałam wyciąć połowę korzeni Wink Więc wolę chyba jednak kupować to co widzą moje oczy. Bo np. taki ktoś z allegro. Wszystko ok, przesyłka i towar spoko, srebrne korzenie .. wystawiasz komentarz. A później może się okazać coś niespodziewaną niespodziewanką Smile

Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #5 : Maj 27, 2009, 08:40:16 »

Zastanawiam się tylko, dlaczego ja zawsze trafiam na fiolety-róż-biel, nic innego nie mogę znaleźć (na przecenach.)

Ja na przeceny jeszcze nie trafiłam ale bez nich u mnie sprzedają te same kolory co u Ciebie Herbaciana :/ Pewnie je najłatwiej wyhodować Confused

gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #6 : Maj 27, 2009, 09:21:21 »

Herbaciana, "dlaczego ja zawsze trafiam na fiolety-róż-biel"-  bo "wpadają w oko" i dobrze się sprzedają  Shocked , mają wielkie kwiaty,wielkie liście,  a takie wybierają okazjonalni nabywcy (dzień kobiet, dzień matki, imieniny itd). Wszyscy storczykomaniacy pewnie też takie już mają  Laughing . Zwykle od nich się zaczyna a dopiero potem szuka wyjątkowych, niesamowitych, odmieńców, mutantów,i najlepiej - w kosmicznych kolorach  Smile Smile Smile.
W pogoni za czarnym kupiłam już 3: ciemno -fioletowy, bardzociemno-fioletowy, ciemno-bordowy. Po przyniesieniu do domu i porównaniu ze zdjęciami w "prezentacjach" wciąż okazuje sie,że to "nie ta czerń"   Mad . Szukam dalej  Smile

słoneczne buziaki GosiaP
herbaciana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Maj 27, 2009, 18:42:08 »

no i kupiłam - w lidlu - dwa cudaki. Właściwie po obejrzeniu ceny miałam nie kupować, ale tak prosiły...są cudne, jeden żółty w czerwone kropeczki (1 pęd rozgałęziony na 3) a drugi kremowy z czerwonymi żyłkami (2 pędy każdy po 3 odrosty, które mnie skusiły). Korzenie ładne, lekko zielone, ale nie przelane, liście też ładne, jeden ma co prawda jasnozielone, ale zupełnie twarde i gładkie. Były też miltonie i cambrie, jeśli kogoś interesują. Mój jedyny problem to fakt, że mają mech na korze (nie wiem co z nim począć) i są miejscami osnute pajęczyną (nie mam doświadczenia więc siedzą w izolatce, a ja szukam przyczyny.) zaraz dodam zdjęcia Very Happy

wg zamieszczonej informacji jest to Twinkling- ale co to takiego? wygląda jak falek zwykły, tylko cieńsza łodyga kwiatowa... Confused

a to mój wymarzony żółciak Wink pozostały już tylko 2 wymarzone więc... Razz czerwony i zielony (limonka).

Nigdy nie widziałam czarnego *ślini się*

Nucha
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Maj 27, 2009, 22:11:08 »

Ten pierwszy na zdjęciu też mi się w Lidlu podobał (widziałam identyczny) no ale ja się skusiłam na Miltonie, bo falków to mam już sporo. Jeśli chodzi o mech to ja np. kupiłam w Nomi żółtego storczyka, który też ma w jednym miejscu troszkę zamszały nalot, ale się tym nie przejmuje póki co bo pąków nowych przybywa, korzenie wyglądają elegancko. O tej wacie gdzieś kiedyś czytałam, że trzeba jej się pozbyć patyczkami do uszu zbierając, ale musisz poszukać o tym informacji, bo moje storczyki nigdy takiego czegoś nie miały więc się na tym nie znam Smile

gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #9 : Maj 28, 2009, 07:44:30 »

Herbaciana, piękny zakup. Pierwszy (prążkowany) też miałam w ręku ale cena mnie odstraszyła  Mad. Drugi - tygrysi (ma coś hipnotyzującego) nadal na liście moich chciejstw  Smile

słoneczne buziaki GosiaP
liwias
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Maj 28, 2009, 09:53:55 »

Herbaciana, piękny zakup. Pierwszy (prążkowany) też miałam w ręku ale cena mnie odstraszyła  Mad. Drugi - tygrysi (ma coś hipnotyzującego) nadal na liście moich chciejstw  Smile
A mogę zapytać jak bardzo kosmiczna ta cena? Bo na stronie Lidla nic nie ma (albo ja gapa nie potrafię znaleźć Smile)
gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #11 : Maj 28, 2009, 10:52:18 »

W Lidlu (wczoraj) cena: 38,coś  Shocked   a storczyki  1 lub 2 pędowe, średniej wysokości, kwiaty liczne ale niewielkie, klasy "19,99" . Tylko opakowania miały ozdobne (z okazji Dnia Matki) : czerwone doniczki ceramiczne  i torebeczki w serduszka z grubej, przezroczystej folii.
Śliczne ale chyba za ostro "pojechali" z cenami  Razz

słoneczne buziaki GosiaP
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #12 : Maj 28, 2009, 15:52:35 »

Herbaciana tak wygląda czarny Smile

JOANNA
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Maj 28, 2009, 16:01:16 »

Ło ale łon pikny jest  Laughing Laughing

Życzę miłego dnia - Asia
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #14 : Maj 28, 2009, 16:02:38 »

Smile Smile Smile Smile Smile albo dziwoląg Smile Smile Smile
gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #15 : Maj 28, 2009, 16:17:48 »

Dorota, nie masz litości   Smile Wink znów po oczach "nieosiągalnym"  Smile Smile Smile
 ... kiedyś cię znajdę, znajdę cię, po prostu znajdę....  Smile Smile Smile

słoneczne buziaki GosiaP
liwias
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Maj 28, 2009, 16:36:07 »

W Lidlu (wczoraj) cena: 38,coś  Shocked   a storczyki  1 lub 2 pędowe, średniej wysokości, kwiaty liczne ale niewielkie, klasy "19,99" . Tylko opakowania miały ozdobne (z okazji Dnia Matki) : czerwone doniczki ceramiczne  i torebeczki w serduszka z grubej, przezroczystej folii.
Śliczne ale chyba za ostro "pojechali" z cenami  Razz
Oczywiście poleciałam sprawdzić Smile Wyszłam z pustymi rękoma.
I potwierdzam, że przesadzili z ceną. Nie są to jakieś wyjątkowe okazy i wybór też niewielki.
Szczerze mówiąc ostatnia dostawa z Biedronki była o niebo lepsza (i o połowę tańsza) Smile

A ten czarny cudny jest  Very Happy
Nucha
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Maj 28, 2009, 16:40:07 »

No ale za nierozwiniętą Miltonię zapłaciłam te 39,90 zł. Dziś widziałam "krówkę" w hurtowni - tam są takie jak w najlepszych kwiaciarniach (90zł) a w hurtowni po 39,90 multum kwiatów i po 2 i 3 pędy ! Obłęd jasny. Więcej tam nie pójdę bo zeza dostanę.

gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #18 : Maj 28, 2009, 17:05:56 »

Nucha, za miltonię cena OK  ale takie falki bywają często (co 1-2 miesiące) w hipermarketach Tesco, Biedronka, LM, OBI, Castorama itp. za  ok 20 zł. W LM kupiłam w kwietniu 2 "krówki" po 19,90. Po 3 tygodniach w następnej dostawie były już po 29 i wcale nie lepsze. Cena zależy od producenta.  W kwiaciarniach sprzedają najczęściej wyselekcjonowane super-okazy więc i cena wysoka Sad.
Kupowałam wcześniej i te droższe , ale po przekwitnięciu niczym się nie różnią od "promocyjnych".

słoneczne buziaki GosiaP
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #19 : Maj 28, 2009, 17:41:54 »

Ja też najczęściej kupuję takie po 20 zł w marketach, ale muszę przyznać, że raz "zgrzeszyłam" za 40 zł w kwiaciarni i jak dotąd jest to mój najobficiej  i najdłużej kwitnący falek. Ostatnio miał 25 kwiatów jednocześnie. Tym razem naliczyłam 20 pąków. Łodyga się rozgałęzia, ale kwiaty są duże. W zeszłym roku kwiaty utrzymywały się 5 miesięcy. Także czasem warto wydać więcej. Zwłaszcza na obficie kwitnącego storczyka.
herbaciana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #20 : Maj 28, 2009, 17:55:54 »

Ja płaciłam 34 zł za sztukę- promocję rzucili, ale kiedy policzyłam, że 10 przynajmniej za doniczkę (faktycznie zwężaną dla storczyków) cena 24 zł mnie nie przeraziła, bop to były z listy "do zdobycia". Za fioletka lub białego bym tyle nie zapłaciła Razz Pąków i kwiatów nie liczyłam, ale się skuszę. W Biedronce faktycznie czasem są, choć od 2- 3 miesięcy nie widziałam- ale były u mnie 1 pędowe i połamane.
W obi są często, ale te po 20 zł- niebyzbyt. te koło 30 już ładne, ale nie mogłam się oprzeć(jutro wypłata, więc jakoś tak...Razz)

ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #21 : Maj 28, 2009, 18:44:21 »

Ostatnia dostawa w Tesco była naprawdę niezła i za ok.20.
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #22 : Maj 28, 2009, 19:10:18 »

Teą tak uważam. Było dla każdego coś miłego. Trochę tradycyjnych kolorów i wielkich kwiatów. I trochę bardziej oryginalnych.
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #23 : Maj 28, 2009, 19:16:33 »

U nas były tylko różowe i białe, ale bardzo dobrej jakości Smile
Nucha
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Maj 28, 2009, 21:53:24 »

Nucha, za miltonię cena OK  ale takie falki bywają często (co 1-2 miesiące) w hipermarketach Tesco, Biedronka, LM, OBI, Castorama itp. za  ok 20 zł. W LM kupiłam w kwietniu 2 "krówki" po 19,90. Po 3 tygodniach w następnej dostawie były już po 29 i wcale nie lepsze. Cena zależy od producenta.  W kwiaciarniach sprzedają najczęściej wyselekcjonowane super-okazy więc i cena wysoka Sad.
Kupowałam wcześniej i te droższe , ale po przekwitnięciu niczym się nie różnią od "promocyjnych".

Wiem o tym Wink

Nucha
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 21, 2009, 20:07:18 »

Co prawda nie w biedronce ale na allegro

http://www.allegro.pl/item668696418_storczyk_paphiopedilum_zakwitnie_lsl983.html#gallery

jeśli ktoś się czai na sabotka, to ten wygląda na pięknego i zdrowego. Ja zakupiłam w podobnej postaci tyle, że niespodziankę i nie żałuję, a cena ... jak na sabotka bardzo niska Smile

luki1993pies
Aktywny
**

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 22, 2009, 07:40:17 »

Łał ten czarny jest boski Very Happy

Wszystko co zielone i się rusza jest piękne;];]
Moje kwiatuchy:
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new.html#new
Moje ogrodowe kwiaty Very Happy
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12549.new.html#new
Zapraszam i pozdrawiam Łukasz
gabiko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #27 : Lipiec 04, 2009, 21:55:31 »

Witam,

podepnę sie pod ten wątek - aczkowiek nie dotyczy Biedronki..
Byłam dzisiaj w Leroy Merlin - jest wyprzedaż roślin - kupiłam 6 storczyków - wszystkie falki, wszystkie po kwitnieniu, 4 z dwoma pędami kwiatowymi. Wszystkie mocno przesuszone, system korzeniowy wygląda na zdrowy Smile
Ceny od 4,98 do 9,50 Smile) strasznie jestem ciekawa co z nich wyrośnie Smile)

Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #28 : Lipiec 05, 2009, 09:52:32 »

W którym LM?

gabiko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #29 : Lipiec 05, 2009, 10:15:01 »

w M1 w Markach pod Warszawą - nie ma ich w żadnej gazetce - sprawdzałam, po prostu wystawili regał z kwiatami, a na nim wielka kartka z napisem wyprzedaż - do 70%, więc myślę, że trzeba po prostu podjechać i sprawdzić

wczoraj od razu wrzuciłam je do kąpieli z nawozem i dzisiaj już widzę lekką poprawę, korzonki zielone, liście stały się bardziej sztywne - zobaczymy co będzie dalej

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: