|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #90 : Lipiec 06, 2008, 19:59:04 » |
|
Świetna, jeszcze gdybyś zdjęcie odwróciła  Dużo Cię kosztowała?
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
orange30
Nowicjusz
NaŻadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia
|
 |
« Odpowiedz #91 : Lipiec 06, 2008, 20:00:26 » |
|
Śliczna ta Twoja Vanda. Widziałam bardzo okazałą w kwiaciarni ostatnio, ale się wystraszyłam, czy dam radę się nią opiekować. No i co? Już teraz po Vandzie, muszę czekać na kolejną okazję 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Halina 
|
|
|
Kasjopea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #92 : Lipiec 06, 2008, 20:14:36 » |
|
Przecenił mi Pan na 50 zł . Miał u siebie też trzy piękne , duże okazy za 180 zł . Ale były ogromne ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #93 : Lipiec 06, 2008, 20:37:55 » |
|
No tej też niczego nie brakuje  Świetna. Nadal się opieram i wolę Wasze oglądać 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #94 : Lipiec 07, 2008, 13:27:49 » |
|
Kasjopea piekna ta twoja Vanda. Czy to Princess Mikasa Blau ?
Jesli tak to mozemy sobie rece podac bo ja tez mam taka. Ciesze sie bardzo z tak pieknego okazu.
Pozdrawiam Jolanta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasjopea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #95 : Lipiec 07, 2008, 14:23:01 » |
|
Tak to dokładnie taka jak Twoja , o ile dobrze pamiętam zdjęcie z kąpieli 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #96 : Sierpień 07, 2008, 08:31:00 » |
|
Tez Mialam sobie Vande zafundowac ale ten kwiat mnie przeraza. A szczegolnie to ze jej korzenie tak wisza. Za kazdym razem kiedy sobie jestem w kwiaciarni mam ochote ja zabrac do domu ale coz narazie sie wstrzymam. Moze w nastepnym roku na rocznice slubu poprosze meza zeby mi taka podarowal  on jak juz mi kwiat podarowuje to chyba z jego milosci te kwiaty potrafia dlugo kwitnac i pieknie rosnac  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #97 : Sierpień 07, 2008, 23:55:22 » |
|
Dzisiaj w naszym OBI były niebieskie i bordowe, kwiaty miały małe, cena zawrotna 119zł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasjopea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #98 : Sierpień 11, 2008, 14:31:31 » |
|
Szkoda ,że w Poznaniu nie ma OBI. Tam, z tego co widzę, storczyki bardzo często występują.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #99 : Sierpień 21, 2008, 12:00:59 » |
|
O rany wasze vandy nie umywają się do mojej  . Ale i tak się ciesze , że mam . Dostałem ją wczoraj od pewnej osoby , przez pocztę  . Połowa korzeni jest trochę zabiedzona i sucha , a połowa b. ładna  . Musze ją do kwitnienia ( dowiedziałem się że najpóźniej na wiosnę rozkwitnie ) Oto ona :  Tu połowa gorszych korzeni..... :  Tu lepsza połowa  :  A tu całe korzenie :  Co mam zrobić żeby ta grosza część korzeni była taka jak ta zdrowsza i lepsza ?  kąpałem ją wczoraj i spryskiwałem korzenie wodą....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #100 : Sierpień 21, 2008, 13:02:36 » |
|
O rany wasze vandy nie umywają się do mojej  Chyba raczej na odwrót. No ewentualnie jeśli twierdzisz, że Twoja jest najładniejsza to jest dobrze... 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #101 : Sierpień 21, 2008, 13:18:21 » |
|
Odczekaj i nic nie röb, mocz ja w wodzie kilka godzin aby sie dobrze napic mogla. Na korzeniach widac malutkie korzonki ktöre sie oznaka tego ze ona jest zdrowa. Nie dotykaj tych korzeni jak nie musisz i wsadz ja w szklany wazon aby po kapieli jeszcze kilka godzin byla duza wilgotnosc. Postaw ja tam gdzie duzo swiatla i wszystko sie uda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #102 : Sierpień 21, 2008, 13:38:12 » |
|
A mogę tak zrobić , że te zdrowe korzenie będą poza wazonem , a te gorsze w wodzie . Ta osoba która mi ją dała powiedziała żebym nie przesadzał z wodą.... Wczoraj kąpała sie godzine , pózniej spryskiwałem wodą korzenie chyba z 10 razy.... dzisiaj ze 3 ... Ale jesli trzeba to wsadze do wody .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #103 : Sierpień 21, 2008, 13:43:27 » |
|
Nie wiem kto ci doradzal ale ta osoba nie ma zielonego pojecia o Vandach. Powiem ci tylko jedno jak ja kapie moje Vandy to czasami o nich zapomne i siedza po 10 godzin w wodzie ( to nie jest zart ) i zadna mi sie nie zmarnowala wrecz przeciwnie. jezeli ja kapiesz to wszystkie korzenie. Jezeli masz ja w wazonie nie musisz ciagle spryskiwac. Gdybym ja tak miala robic to bym juz zglupiala z ta iloscia ktöra mam  . Daj jej czas na zaklimatyzowanie i czekaj cierpliwie.Ja kapie moje Vandy 2 a najwiecej 3 razy w tygodniu, chyba ze jest niesamowity upal spryskam je ale tez tylko raz dziennie.  Ostrzegam cie - nie dotykaj korzeni jesli nie musisz, zatrzymuje to rosniecie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #104 : Sierpień 21, 2008, 13:48:09 » |
|
Oj ta osoba zna się na storczykach ! To jego stona : www.orchid.zafriko.pl Dobrze więc wstawię ją do wody na jakies 2 godziny narazie  . Dzięki za pomoc !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #105 : Sierpień 21, 2008, 14:38:46 » |
|
piekna Wandeczka  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #106 : Sierpień 21, 2008, 21:17:49 » |
|
ta osoba nie ma zielonego pojecia o Vandach.  gwarantuje Ci że ta osoba ma, chodziło o inne nie przesadzanie z wodą 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #107 : Wrzesień 12, 2008, 20:27:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #108 : Wrzesień 12, 2008, 20:29:02 » |
|
Zapomniałem jeszcze , że z boku jeszcze cos tam wypuszcza . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #109 : Wrzesień 12, 2008, 20:49:47 » |
|
Tulipan... nie panikuj, czesto sie zdarza, ze sie kawalek urwie. rosna nowe, wiec tylko sie ciesz  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #110 : Wrzesień 12, 2008, 20:55:07 » |
|
Ale nie ma sie co martwic. Ja mialam tez taki przypadek jak zamöwilam na Ebay . Przyjda w ladnym stanie ale korzonki to röznie. W tej chwili poobcinalam to co mi sie nie podoba i maja sie swietnie-.Ja bym pod tym ladnym zielonym korzeniem ja uciela.
Ona z jakiegos powodu gnije:
1.Wyciagasz ja moze niepotrzebnie albo dotykasz? 2. Moze za czesto ja kapiesz , moze jej to nie sluzy?
Rozumiem ze masz ja powieszona ? Jesli tak to wlöz ja do wazonu.
Ja mam Vande tylko i wylacznie z jednym korzeniem i ona rosnie. Wiec nie przerazaj sie tym.Napisz jak ja uprawiasz i zröb zdjecie calosci.
Pozdrawiam Jolanta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #111 : Wrzesień 12, 2008, 20:57:55 » |
|
Hm... skoro Tulipan pisal, ze kapal i jeszcze z 10 razy spryskiwal, to chyba dla niej troszke za duzo tego mokrego  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #112 : Wrzesień 12, 2008, 21:03:12 » |
|
Dziękuję za pomoc , tylko jak ja mam to przyciąć ? tam co przy tych zielonych korzeniach są brązowe to chachnać ? i te druga całą połowę brązowych ?  Oj to teraz wiem jakie błędy , tak dotykałem jej korzeni... i często ją kapałem , ale ostatni było goraco i strasznie suche powietrze.... Właśnie wstarwiłem do krusztłowego wazonu  Musze sie podszkolić . A wcale mie pryskałem jej tak co chwile bo ja siedze przeciez po 7 godzin w szkole , pózniej nauka więc nawet nie miał bym czasu  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #113 : Wrzesień 12, 2008, 21:07:10 » |
|
Arek , uspokoił mnie na priv  wypuszcza z boku zdrowy korzonek  , to dobry znak przecież . A jesli chodzi o kwestie transportu to niepotrzebnie go pouczyłem , on duzo lepiej zna sie ode mnie na storczykach bo uprawia je od lat za co Go podziwiam i za ilość tez  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #114 : Wrzesień 12, 2008, 21:07:45 » |
|
Przytnij ja cala nie tylko korzenie. Ja biore nozyk i przycinam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #115 : Wrzesień 12, 2008, 21:09:15 » |
|
A mogę tak zrobić , że te zdrowe korzenie będą poza wazonem , a te gorsze w wodzie . Ta osoba która mi ją dała powiedziała żebym nie przesadzał z wodą.... Wczoraj kąpała sie godzine , pózniej spryskiwałem wodą korzenie chyba z 10 razy.... dzisiaj ze 3 ... Ale jesli trzeba to wsadze do wody .
Tiaaa... nie rob z Tata wariata- sam tak pisales  Ja kapie raz na tydzien i codziennie raz pryskam, a jak zapomne to tez sie nic nie dzieje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #116 : Wrzesień 12, 2008, 21:12:42 » |
|
Kayenn swieta prawda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #117 : Wrzesień 12, 2008, 21:17:51 » |
|
Dobrze przyznaje sie przez kilka dni tak było , ale potem mi sie znudziło  . Co tydzień , a ja głupi co 3 dni  . W takim razie nie będę pryskał jej ze 3 dni , a za tydzień ją wykąpie dopiero  . Przytnij ja cala nie tylko korzenie. Ja biorę nożyk i przycinam.
OMATKOBOSKA !  Jak to całą przyciąć ? Liście też ? Nie rozumiem  :(Obetnę wszystkie brązowe korzenie dobrze ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #118 : Wrzesień 12, 2008, 21:18:10 » |
|
Witajcie,jestem tu po raz pierwszy bo przeczytałam - vanda  Właśnie szukam tego storczyka i w Wa-wie nie mogę znaleźć,inne są a tego
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #119 : Wrzesień 12, 2008, 21:20:43 » |
|
Jezeli nie jestes pewien jak to lepiej zostaw i nie obcinaj bo narobisz jeszcze glupoty!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|