XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #150 : Listopad 17, 2008, 20:34:38 » |
|
Aguś ja również myślałam tak jak ty do póki nie zobaczyłam w sklepie vand w doniczkach. U mnie w sklepie jednym trzymaja w koszykach a innym trzymaja w podłożu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #151 : Listopad 18, 2008, 06:32:19 » |
|
Moja wandzie od Joli ,mają się bardzo dobrze,puszczają korzonki a jedna liścia.Mnie też korci posadzenie ich w doniczkę ,przynajmniej cristate,może nie trzeba będzie często zamaczać. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #152 : Listopad 18, 2008, 11:06:14 » |
|
Donama no na pewno mniej będziesz jej czasu poświęcać niż gdy jest bez podłoża. Ja bym nie mogła mieć vandy bez podłoża bo by prędzej umarła bo nie zawsze posiadam ten czas żeby ją spryskiwać ale najpierw musze ją zdobyć żeby mieć co włożyć do tego podłoża hehe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #153 : Listopad 18, 2008, 16:24:16 » |
|
Na brak czasu nie mogę narzekać ,między gotowaniem ,praniem,dzieckiem i całym moim zwierzyńcem mam chwilkę na moje kwiatki  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #154 : Listopad 21, 2008, 14:19:44 » |
|
Chciałam ostrzec, ze mój sposób uprawy (który tak wcześniej zachwalałam) jak się wczoraj okazało nie jest najlepszy. Wyjęłam ascocendy z doniczek i okazało się że ta mniejsza ma podgniłe korzenie. Chcę tą informację przekazać innym, żeby nie dopuścić do takiego sposobu uprawy. O hodowli wand w podłożu przeczytałam w internecie, ale widać trzeba przy takiej uprawie bardzo uważać z nawilżaniem. Mnie się nie udało, ale mam nadzieję że pomarańczowa z tego wyjdzie. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #155 : Listopad 23, 2008, 21:11:54 » |
|
dorotakol bardzo mi przykro mam nadzieje że obydwie uratujesz życzę Ci powodzenia i dziękuję za informacje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #156 : Listopad 24, 2008, 09:56:03 » |
|
Dzięki. Też mam taką nadzieję. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #157 : Grudzień 02, 2008, 22:36:33 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goska28
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #158 : Grudzień 03, 2008, 11:51:21 » |
|
mam pytanie czy wyciągnęłaś z tego podłoża czy mniej podlewasz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agac
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #159 : Grudzień 03, 2008, 22:54:20 » |
|
Dorotko cieszę się że twoja renimacja powiodła się .  .Ale też jestem ciekawa jak to zrobiłaś ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #160 : Grudzień 04, 2008, 11:03:31 » |
|
Wyciągnęłam z podłoża. Wypłukałam, do części kory korzenie się tak przykleiły,że nie można ich było oderwać więc zostawiłam. Teraz rosną w szklanych naczyniach bez podłoża. Jak już wcześniej pisałam ta większa niebieska jest w dobrym stanie więc o nią i jej dziecko się nie martwię. Za ro pomarańczowej nie zostało wiele korzeni ale już puszcza nowe. Zdumiewające jak nowe korzonki szybko się wydłużają, dwie sztuki już mają po centymetrze a ten dłuższy to 2,5. W uprawie wand najlepiej zaufać Joli jej pięknie rosną i kwitną. Pozdrawiam!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goska28
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #161 : Styczeń 07, 2009, 10:14:48 » |
|
Co tam dziewczyny u Waszych vand bo moja stoi jak zaklęta nie puszcza korzeni ani liści .Jedyny plus że Jeszcze jest zielona ,mocze ją w nawozie do storczyków a ona jak stała tak stoi .A u Was.????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #162 : Styczeń 07, 2009, 10:18:56 » |
|
Moja zielona, puściła jeden korzonek. 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #163 : Styczeń 07, 2009, 11:56:38 » |
|
Wszystkie żyją. Dwie puszczają nowe korzenie (ta najbardziej przeze mnie pokrzywdzona ma ich już 5  ). Najmłodsza (dziecko) nie puszcza nowych korzonków i tylko jeden się wydłuża. Wszystkie trzy puszczają nowe listki. Największej niebieskiej ciemnieją starsze korzenie, ale nie gniją, nie wiem czy może za często je moczę, albo za długo. Znawczynią to ja na pewno w tej dziedzinie nie jestem  . Poproszę o jakąś podpowiedź  Pozdrawiam!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sap3
|
 |
« Odpowiedz #164 : Styczeń 07, 2009, 14:09:25 » |
|
Moja vanda też ani myśli się ruszyć  Jeden korzonek tylko puściła. Postraszę ją trochę, może ruszy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #165 : Styczeń 07, 2009, 14:24:52 » |
|
Moja też wypuściła jeden korzonek, ale bardzo się z tego ucieszyłam, bo reszta korzonków była w nienajlepszym stanie już od samego początku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goska28
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #166 : Styczeń 07, 2009, 14:48:53 » |
|
To chociaż u Was w korzonkach się ruszyło a u mnie nic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #167 : Styczeń 07, 2009, 15:41:24 » |
|
Moje też ładnie rosną,chociaż jedna trochę wyhamowała ,zrobiła sobie przerwę zimową  ,za mało słoneczka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MiYu
Nowicjusz
Na wysokie drzewo wspinają się orchidee...
|
 |
« Odpowiedz #168 : Styczeń 07, 2009, 20:50:00 » |
|
U mnie dwa mają już duży nowy liść, u trzeciego dopiero listek ma około 1,5 cm. Stare korzenie uschły, ale mają po 3-4 nowe duże korzonki. Wygląda na to, że vandom się najlepiej u mnie podoba  Nawet falki się obraziły przestały rosnąć i powędrowały do piwnicy. Ja ich nauczę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agac
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #170 : Styczeń 12, 2009, 01:10:02 » |
|
Muszę się podzielić miłą wiadomością. Dzisiaj w Łódzkiej manofakt. w LM utargowałam dwie przekwitłe Wandy ze szklanym wazonem za 90 zł. Nie wiem jaki kolor. Już je uwolniłam z małych koszyczków. Miały przez nie pocięte korzenie  . Nie daję sobie rady ze wstawianiem zdjęć  bo mam ochotę wam je pokazać. Zwłaszcza że jedna ma malutką córcię  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sap3
|
 |
« Odpowiedz #171 : Styczeń 12, 2009, 09:43:24 » |
|
W LM na Targówku są vandy przekwitające po 80, czy 90 zł. Kolorki śliczne (na niektórych jeszcze widać). Taka niebieska mnie urzekła...szkoda, że się nie skusiłam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agac
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #172 : Styczeń 12, 2009, 23:52:43 » |
|
Mam pytanko czy moje wandziuchny kiedy są częściowo korzonkami w wazonach szklanych powinnam codziennie zraszać - wodą przegotowaną czy destylowaną? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #173 : Styczeń 13, 2009, 08:19:08 » |
|
ja nie zraszam,tylko moczę korzenie ,tym bardziej że jest zima.To zależy jakie masz warunki w domu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bogumila
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #174 : Styczeń 15, 2009, 17:03:00 » |
|
Ja też moczę korzenie . Moja vanda wypuściła 2 korzonki  i wypuszcza młode listki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #175 : Styczeń 16, 2009, 12:31:32 » |
|
Bogumila to gratuluje  Widać, że jej dobrze u ciebie  . Piękna i zadbana 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #176 : Styczeń 16, 2009, 13:19:37 » |
|
Tak tylko myślę ,a gdyby te wandy siedziały w pojemniku szklanym, a na dnie leżał mokry keramzyt. Przeraża mię to ciągłe wyjmowanie rośliny i pryskanie im korzeni. Tak tylko się zastanawiam jeszcze wandy nie mama a jest warta grzechu :- w ziemi podobno za mokro, bez ziemi na dłuższą metę za sucho, morze nad mokrym keramzytem? Sprawdzał może kto 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
goska28
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #177 : Styczeń 16, 2009, 15:04:03 » |
|
U mojej vandy zbrązowiały nie które korzenie i dziś musiałam jej parę odciąć ale nie wiem dlaczego? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #178 : Styczeń 16, 2009, 20:11:52 » |
|
Aga chyba możesz tak zrobić ,pod warunkiem że nie zamoczysz korzeni.Ja swoje maluchy mam w słoikach ,wlewam wodę ,wieczorem wylewa i już  ,lepiej za sucho niż za mokro  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bogumila
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #179 : Styczeń 17, 2009, 12:54:47 » |
|
U mojej vandy zbrązowiały nie które korzenie i dziś musiałam jej parę odciąć ale nie wiem dlaczego?  Wstaw zdjęcie .Może niepotrzebnie je obcinałaś . Zamieszczam dokładne zdjęcie korzonków mojej vandy . Jeden młody korzonek ( ten mniejszy z lewej strony ) jest na starym korzonku który wygląda jakby był zeschnięty . Może za dużo dajesz odżywki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|