hlavin
Aktywny

|
 |
« : Listopad 29, 2006, 08:52:06 » |
|
Mam pytanie czy ktoś hoduje Vandy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halina
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 04, 2006, 02:02:55 » |
|
... owszem, hoduje kilka Vand, mimo ... ze latwe to nie jest
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, H 
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 04, 2006, 07:55:29 » |
|
Witaj Mam pytanie jakie warunki trzeba stworzyć aby kwitły w domu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 05, 2006, 06:42:05 » |
|
Wielkie dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jaroslawkonopka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 09, 2006, 13:26:36 » |
|
Czesc Jestem tu pierwszy raz mam maly problem a wlasciwie duzy z Vanda Coerulea Kilkaascie tygodnie temu miedzy lisciami znalezlismy jakiegos bialego kokona ktorego usunelismy rzecz jasna. Od tego czasu liscie i lodyga zaczely nabierac brazowego zgnilego koloru, odpadac i proces przesuwa sie wzdluz lodygi w gore i ogarnia coraz wieksza czesc rosliny. Nie mam jak pokazac fotki.
Poradzcie co to jest, skad sie wzielo, czy jest jakas szansa na ratunek i co zrobic?
Pozrawiam i czekam na info
Jasiek
[/img]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 09, 2006, 15:25:02 » |
|
Myślę, że jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Jeśli choroba posuwa się wzdłuż pędu to problem z korzeniami.
Ja nie mam nic wspólnego ze storczykami.
Na twoim miejscu odgrzebałabym trochę ziemi wokół pędu i sprawdziłabym, czy korzenie sa w porządku. Jeśli tak to poszłabym do ogrodniczego i kupiła Topsin i Amistar. Najprzód przygotowałabym roztwór Topsinu 1 ml na 1 litr wody opryskałabym roślinę i resztą płynu podlałabym ziemię w doniczce.
Na drugi dzień Taki sam roztwór Amistaru i tylko oprysk. 3 dni przerwy i powtórka.
To co mówię to na podstawie doświadczeń z innymi roślinami.
Jeśli jednak podstawa pędu jest brunatna i wygląda na zgniłą to niestety śmietnik. I zastanów się czy nie przelewałeś rośliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jaroslawkonopka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 09, 2006, 20:57:10 » |
|
dzieki za odpowiedz aczkolwiek naprawde nie da sie twoich rad zastosowac z orchideami zwlaszcza z wanda bo wiesz... ona wisi z korzeniami w powietrzu  pozdrawiam jasiek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 09, 2006, 21:19:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 06, 2008, 18:11:57 » |
|
A powiedzcie mi kochane wandziary, jak Wy codziennie 3 razy spryskujecie te wandy to za każdy razem je wyciąganie z ich mieszkanek? I tak w powietrzu psiukacie ? No wiecie, tak od strony technicznej mi powiedzcie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2008, 18:16:51 » |
|
Jak rosnie w rurze, to wystarczy raz spryskac, no chyba, ze wielki upal to ze 2 razy. ja wyciagam, bo wygodniej sie dostac do wszystkich korzonkow, no i samej roslinki nie chce spryskiwac, bo woda nie powinna dostawac sie do srodka listkow, a o ile sie dostanie to najlepiej rano, aby do wieczora przeschla. Kapiele urzadzam w wiaderku napelnionym woda z nawozem do storczykow 1 x na tydzien, a w zimie rzadziej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 06, 2008, 18:37:29 » |
|
i rozumiem że jej nie szkodzi to 2 razy dziennie wyjmowanie, podnoszenie i wkładanie z powrotem ? chyba zbliżam się do celu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2008, 19:25:41 » |
|
Oczywiscie, ze robie to ostroznie  )), ale choc do niedawna moja wandeczka miala kwiaty, nie szkodzilo jej to. Samo to, ze przezyla podroz z Holandii z calym kwiatostanem i korzeniami w bagazniku samochodu swiadczy o tym, ze jest roslina dosc mocna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 06, 2008, 21:12:14 » |
|
A ja robie tak: kapie moja Vande co trzy dni, nie spryskuje. Czasami wsadze ja do wody rano i wyjmuje wieczorem. Z Rhychostytylisem i Opsystolisem robie tak samo. Nie wyjmuje ich z wazonu wcale. Wyjmuje tylko wtedy jesli chce sam wazon umyc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 07, 2008, 07:48:25 » |
|
widac wiele sposobow jest dobrych, skoro roslinki maja sie dobrze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 07, 2008, 09:30:04 » |
|
Kilka dni temu stałam się szczęśliwą posiadaczką tego cuda. Zakochałam się w niej od pierszego wejrzenia :-)Jest to mój pierwszy storczyk  , więc jestem pełna obaw. Bardzo was proszę o wklejanie zdjęć swoich vand  A to moja vanda   Czy to magic?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 07, 2008, 09:55:17 » |
|
Anntaris, połączyłam wątki, bo są tu przydatne linki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 07, 2008, 11:47:24 » |
|
a ja jeszcze pytałam o podlewanie i takie tam (może też tu przenieść didżeju? )O 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 07, 2008, 12:01:11 » |
|
Mówisz i masz  (na poprzedniej stronie).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 07, 2008, 14:27:15 » |
|
podziwiam z daleka - nie da rady - uprawiać przy moim stylu pracy i życia  ale jest takie multum innych wspaniałych do uprawy w moich warunkach  ; że Wasze SOBIE POOGLĄDAM I PODZIWIĘ z lekką nutą  "zazdrości" ale także z pełną świadomością moich możliwości  - Zachwycę się z przyjemnością - Waszymi wspaniałymi osiągnięciami ale _ z daleka  Każde doświadczenie jest cenne - zwłaszcza to w praktyce !!!!! przekazujcie Dziewczyny dalej  ZWŁASZCZA, że każda ma inne doświadczenia w uprawie; następcy mogą - porównując - wykorzystać najlepsze dla siebie - Wasze doświadczenia  POWODZENIA Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 07, 2008, 14:46:13 » |
|
Jolu, twoja vanda jest śliczna  . Jak się nazywa? Mam jeszcze pytanko. Dzisiaj robiłam pierwszą kąpiel w wodzie destylowanej z nawozem do storczyków. Czy tą wodę można jeszcze jakoś wykorzystać np. do drugiej kąpieli albo podlewania innych kwiatów? Pytam bo strasznie dużo mi tej wody poszło(5 litrowa butelka)  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 07, 2008, 19:20:29 » |
|
Moja Vanda sie nazywa Princess Mikasa Pink. Ja ta wode z kapieli zawsze uzywam do podlewania innych storczyköw ( do kapania innych storczköw, bo ja nie podlewam tylko kapie ).
Pozdrawiam Jolanta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 07, 2008, 20:11:09 » |
|
Czyli te co mają podłoże też można kąpać  ? , czy może mówisz o innych vandach? Masz ich więcej  ? Przepraszam jeśli moje pytania są naiwne, ale ja to zielona jeszcze jestem 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 07, 2008, 21:03:23 » |
|
Ja też mam pytanko, choć nie mam żadnej vandy (jeszcze?).  Pod linkami o uprawie tych storczyków jest napisane, że w obrębie korzeni muszą mieć silny ruch powietrza. Jak to się ma do trzymania vandzi w szklanym wazonie. Czy ten ruch powietrza nie jest jednak taki konieczny? I drugie pytanie. Na czym polega trudność w jej uprawie?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 08, 2008, 12:36:46 » |
|
Moja Wanda, jak już gdzieś pisałam, wypuściła pęd kwiatowy. Niestety chyba nie będzie kwitnąć. Maleńki pęd zaczyna żółknąć. Nie wiem dlaczego. Spryskuję ją minimum raz dziennie. Szkoda, bo czekałam na to cały rok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 08, 2008, 14:32:22 » |
|
O jej to faktycznie szkoda  . A kąpiesz ją? A czy tak poza tym wygląda na zdrową?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 08, 2008, 15:07:26 » |
|
Anntaris ja zanurzam wszystkie storczyki, oczywiscie nie tak dlugo jak Vande.Mam tez inne storczyki ktöre bez substratu rosna, np: Rhynchostylis gigantea alba  Opsisstylis Suree  Lila2006 - Ruch powietrza jest wazny dlatego jak moja Vanda duzo korzeni ma to ja ja raz na rok obcinam tak ze tylko dwa albo trzy zostana ( czytalam na niemieckim forum ze to rosline odmladza ). Przez to ze ma wiecej miejsca lepsze krazenie powietrza. Vanda nie jest trudna w uprawie. To jeden z prostrzych storczyköw. Dwie zeczy sa wazne : duzo duzo swiatla ( bo bez swiatla nie bedzie kwiatu ) i kapanie, to cala filozofia. dcmiel - naprawde szkoda, wstaw fotke jesli masz. A to Vanda ktöra podarowalam mojej mamie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 08, 2008, 15:16:58 » |
|
O ja ciemna masa. Myślałam że wszystkie storczyki, które trzeba trzymać bez podłoża nazywają się vanda. Oświeć mnie, które jeszcze można trzymać bez podłoża. Powiedz jeszcze, które te korzenie obcinasz,te grube też  ? Moja ma strasznie dużo tych korzeni.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 08, 2008, 15:45:38 » |
|
Bez podloza uprawia sie wszystkie te ktöre sa z Vanda spokrewnione. Pokaże ci przyklad. To jest moja nowa Vanda ( zölto kwitnaca )  to obciete korzenie  a tak wyglada teraz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|