herbal3
Aktywny

|
 |
« : Czerwiec 29, 2009, 16:40:07 » |
|
Logując się na tym forum nie miałam pojęcia, że istnieją fiołki odmianowe. Kochałam i uprawiałam te zwykłe przemysłowe. Teraz, dzięki życzliwym osobom, które tu spotkałam, mam już dość sporą kolekcję fiołków odmianowych. Poczuwam się w obowiązku, aby także oddać jednej osobie pakiet składający się z sadzonek fiołków odmianowych i nieodmianowych: 1. Neon Fantasy 2. Golden Glow lub Buckeye Cranberry Sparkler (zależy co mi zostanie) 3. Rebel’s Rhubarb Frost 4. Buckeye Evermore Freckles oraz 5 Piękną dużą sadzonkę z listkami typu girl (nie wiem jak kwitnie bo listek otrzymałam od osoby, która też nie wiedziała jak kwitnie) 6. dużą sadzonkę tego fiołka http://www.garnek.pl/maria10/4506123/fiolek-afrykanski7. Sadzonkę miniaturki pełnej wrzosowej - trailera No i ewentualnie dołożę co tam jeszcze będę miała pod ręką  Napisałam ten wątek tu a nie w dziale wymianowo - zakupowym, bo chciałabym, żeby osoba, która dostanie te fiołki była najlepiej: 1. nowicjuszem lub osobą, która nie posiada lub ma bardzo mało fiołków w tym odmianowych 2. miłośnikiem fiołków i należycie zaopiekuje się sadzonkami 3. za jakiś czas pokaże w swoim wątku jak urosły sadzonki i gdy np: zakwitną Na "listy motywacyjne" czekam na pw. Poinformuję kto dostanie sadzonki  Proszę wziąć pod uwagę, iż - oczekuję zwrotu za przesyłkę i pakowania 10 zł, po uprzedniej wpłacie na konto.
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
|
|
|
salatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 29, 2009, 16:51:46 » |
|
Napisalam na priv
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Munka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 29, 2009, 16:57:12 » |
|
Agnieszko bardzo podoba mi się Twoja postawa. Naprawdę trudno jest być nowicjuszem, uzyskać pierwszy listek (sadzonkę fiołka), sama od niedawna należę do forum stąd wiem. Dlatego ważne dla nas jest wsparcie starszych koleżanek ich doświadczenie w sprawie uprawiania fiołków. Listu motywacyjnego nie będę pisać w związku z czym chciałam Ci tylko podziękować za Twoje dobre serce i wsparcie nowicjuszy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sap3
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 29, 2009, 17:50:46 » |
|
To bardzo fajna inicjatywa z Twojej strony  Ja też chciałam tylko podziękować za dobre serduszko, bo sama mam już trochę listków, a innym na pewno trudno je zdobyć
|
|
|
|
|
|
|
|
|
herbal3
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 29, 2009, 18:21:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 29, 2009, 18:24:20 » |
|
Agnieszko wspaniały pomysł z tym pakietem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ktoś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 29, 2009, 18:32:59 » |
|
Gratuluję pomysłu . Uważam go za genialny . Szkoda ,że nie trafił na mnie , bo początki mojej choroby fiołkowej przypadły na nieżyczliwą porę  , (a stadium miałam mocno zaawansowane  . )
|
|
|
|
|
|
Danuta
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 29, 2009, 18:51:24 » |
|
Można urządzić comiesięczne losowanie pakietu listków/sadzonek - na zapisy, od chetnych sponsorów. Podobna inicjatywa istnieje na międzynarodowym forum fiołkowym. Co miesiąc zgłaszają się chętni sponsorzy, zgłaszają się (praktycznie wszyscy) forumowicze i wybierają swojego sponsora. Opłacają koszty wysyłki. Fajna sprawa! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hel
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 29, 2009, 19:20:20 » |
|
Pomysł popieram. Kiedyś już coś takiego było: "Uwolnij fiołka..." Szkoda, że przeniesiony został do działu wymian, bo stał się niedostępny dla nowicjuszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 29, 2009, 19:36:58 » |
|
Hmm, na tamtym forum loteria listkowa jest dostępna dla osób z conajmniej trzymiesięcznym stażem. Czyli jakieś ograniczenia też są... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maag
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 29, 2009, 19:48:12 » |
|
Super pomysł Agnieszko. Właśnie mam na zbyciu trochę sadzonek i zastanawiałam się już co z nimi zrobić, więc mogę też w tym przedsięwzięciu wziąć udział 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
herbal3
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 29, 2009, 19:54:42 » |
|
Świetnie Małgosiu  Na Ciebie zawsze można liczyć  Napisz może w wolnej chwili jakie masz sadzonki do oddania. Podaruje się je drugiej osobie. Mogę powołać Cię do komisji  ??? przyznamy pakiety - mój i Twój dwom osobom.
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
|
|
|
maag
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 29, 2009, 20:18:59 » |
|
Nie ma sprawy, zrobię spis, pewnie starczy nie tylko dla dwóch osób 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
herbal3
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 29, 2009, 20:23:52 » |
|
Nie ma sprawy, zrobię spis, pewnie starczy nie tylko dla dwóch osób  No to super !
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 01, 2009, 10:09:30 » |
|
Może jednak zorganizujemy konkurs wiedzy o fiołkach? Zrobi sie milej...  Ja już mam pierwsze pytanko i nagrodę - sadzoneczkę... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
herbal3
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 01, 2009, 10:12:18 » |
|
No to słuchamy pytania? 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
|
|
|
ktoś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 01, 2009, 10:12:47 » |
|
Sadzonkę bym chciała  , pytanka nie 
|
|
|
|
|
|
Danuta
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 01, 2009, 10:16:28 » |
|
Nie ma tak dobrze!  Konkurs mógłby być kierowany do Nowicjuszy i Aktywnych, niedostępny dla "Trąconych Rydwanem Czasu" Gaduł (np. ja) i Rezydentów (np. aneta_76) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 01, 2009, 10:22:55 » |
|
Nie ma tak dobrze!  Konkurs mógłby być kierowany do Nowicjuszy i Aktywnych, niedostępny dla "Trąconych Rydwanem Czasu" Gaduł (np. ja) i Rezydentów (np. aneta-76)  O nie nie  ja się nie nadaję 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
sap3
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 01, 2009, 10:28:03 » |
|
Z tym konkursem można by robić tak, że raz dla nowicjuszy i aktywnych i raz dla Gaduł i Rezydentów...tak na przemian  Żeby każdy miał szansę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

Zamojszczyzna - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 01, 2009, 10:52:27 » |
|
Aby każdy miał szansę, konkurs nie może dotyczyć tylko "zafiołkowanych".  Postuluję rozszerzyć konkurs. Ja we fiołkowym konkursie nie mam szans, a pobawić się lubię i bardzo chętnie w takim czymś wzięłabym udział.  Niech administracja pomyśli proszę, jak takie "cuś" zorganizować. To byłaby bardzo fajna sprawa. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bonsai
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 01, 2009, 10:56:28 » |
|
Mania a czemu mówisz, że nie masz szans - szanse ma każdy - w końcu mam do "pomocy" forum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 01, 2009, 11:07:42 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 01, 2009, 11:40:35 » |
|
Już jestem, fajnie że to wszystko się wyjaśnia  Nagrodą za moje pytanie będzie ta oto sadzonka:  Pojęcia nie mam, co to jest, bo zginęła mi gdzieś naklejka. Jedno wiem na pewno - była to mała sadzonka ALBO od Cathedrala ALBO od Buffalo Hunt. Ma już pączki, ale trudno mi rozpoznać, która to odmiana. W dodatku oba fiołki są "puszyste"... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 01, 2009, 11:53:28 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 01, 2009, 13:05:53 » |
|
Brawa i gratulacje dla zwycięzcy  Tym razem telefon do przyjaciela mi nie pomógł. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła