Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 05:22:06
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kłopot z Goryczką siedmiodzielną...  (Przeczytany 755 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
guelo
Nowicjusz
*

« : Czerwiec 27, 2009, 18:46:16 »

Około półtora miesiąca temu kupiłem na Allegro Goryczkę siedmiodzielną. Dopóki roślina rosła w swojej doniczce wszystko było OK, ale kiedy ja wsadziłem do ziemi zaczęła tak jakby więdnąć a potem zaczęły usychać jej dolne liście. Jak myślicie czym to może być spowodowane? Na brak wody nie może narzekać po tak obfitych opadach, a poza tym rośnie na stanowisku słonecznym (słońce przez dwie trzecie dnia), gleba jest w miarę żyzna co zgadza się z jej wymaganiami (tak bynajmniej wyczytałem na mojej ulubionej stronie o kwiatach www.swiatkwiatow.pl). Sprzedawca też był w porządku, bo był już przez was sprawdzony (Ryszard-Majewski). Proszę was bardzo o pomoc. Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź za którą z góry dziękuję. Dla ułatwienia zaraz wkleję aktualne zdjęcie.

Post dołączony: Czerwiec 27, 2009, 18:50:24

Post dołączony: Czerwiec 27, 2009, 18:59:29

Post dołączony: Czerwiec 27, 2009, 19:43:13

Sztuka życia - to cieszyć się małym szczęściem.

— Phil Bosmans
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 28, 2009, 05:34:25 »

Confused...........Może stanowisko jej nie pasować, lub szok , jak to było pierwszy spotkanie z dworem

chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 28, 2009, 07:51:56 »

Z własnego doświadczenia. Goryczki o płożących się pędach: krzyżowa, wąskolistna i właśnie siedmiodzielna są bardzo wrażliwe na poruszanie korzeni i długo się potem regenerują. W ogóle goryczki wszystkie nie lubią przesadzania. Ta Twoja nie wygląda źle. Powinna się zaaklimatyzować, ale potrzebuje czasu. Podłoże preferuje przepuszczalne z dodatkiem gliny, o odczynie neutralnym. Szkoda, że nie przesadziłeś, jak była mniejsza. Myśle, że sobie poradzi, chociaż może w tym roku nie chcieć kwitnąć. Moja rośnie w półcieniu.

" Piękne jest to, co podoba się całkiem bezinteresownie.''- E. Kant
Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Babcia_Wisia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2009, 13:23:05 »

witam kocham goryczki za cudowne kwiaty rosna u mnie na mini skalniaczku na balkonie/duza misa ,na dnie ziemia a na niej doniczki z roslinami przykryte ziemia i granulatem tlucznia/ciekawe jak sie zachowaja jak je przesadze na grunt do ogrodu-skoro nie lubia naruszania systemu korzeniowego Shocked

Nie wszystko złoto co się świeci....

Ps. Pozdrowienia z zielonego... Smile
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: