Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 05:16:58
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Doniczki do hoi  (Przeczytany 1408 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« : Czerwiec 26, 2009, 20:47:06 »

Chciałam bardzo gorąco przeprosić niejaką Kasię (Wyrak) z którą w jakimś doniczkowym wątku śmiałam dyskutować o wyższości jednych doniczek nad drugimi.
Otóż upierałam się, że ceramiczne są lepsze....
I tak uważam nadal, ale....
.... chciałam powiedzieć, że miała niewątpliwą rację co do 'czepliwości' hoi do doniczki....  Cool

Mam sporo hoi, które mają już ponad 1,5 roku i należy im się przesadzenie z ok. 10 cm doniczki.
Zwłaszcza tym, które już 2x zawinęłam Wink
Wydłubanie hoi z takiej ceramicznej doniczki to horror. Nie dość, że część korzeni przelazła przez dziurkę i się wczepiła w spodnią część doniczki (te idą ewidentnie na straty) to te w środku siedzą bardzo mocno.

Pracowałam wczoraj jak z ciastem w blaszce.. nożykiem dookoła... malutką łopatką od kaktusów na spodzie Wink
A i tak część została  Sad

Przesadziłam też do ceramicznych....  Smile

Pozdrawiam Smile

23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 27, 2009, 11:36:11 »

Smile  Smile
No cóż . Przyznaje szczerze ,że nienawidzę plastikowych doniczek  Razz , ale 2/3 moich kwiatów w nich siedzi  Smile , po prostu nie mają wyjścia  Laughing .
Co by nie gadać o tych , czy o tamtych doniczkach i ich przewagą nad , nad, nad , każda z nich ma swe plusy i minusy , o czy dokładnie wiemy .
Hoye jednakże ( przynajmniej większość ), wsadzam w doniczki ceramiczne . Zdaję sobie sprawę , że okrutnie odchorują przesadzanie ,ale walory estetyczne i typowo pielęgnacyjne , nie mówiąc o przyciąganiu ziemskim (plastiki ) biorą górę  Very Happy .

Cudownego słoneczka wszystkim życzę Smile
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 27, 2009, 11:45:05 »

Zawsze można wsadzać w plastik i taką hoję w doniczkę ceramiczną Smile

"Ludzie bowiem
to anioły bez skrzydeł,
i to jest właśnie takie piękne,
urodzić się bez skrzydeł
i wyhodować je sobie..."

Jose Saramago
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 28, 2009, 11:28:26 »

Kubulinko.... ja nie trzymam hoi wceramice ze względu na widok (wówczas sprawę załatwia zwykła osłonka - chociaż wyjątkowo trzeba się strzec zalegania w ich wody) -- chodzi o mikroklimat jaki się tworzy w ceramice... a ma to duże znaczenie zwłaszcza przy bardzo luźnym podłożu.

Sirga
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 28, 2009, 11:47:29 »

Ja mam Calycinę w ceramicznej doniczce,jest jeszcze maleńka więc przez rok nie będę jej przesadzać.Ja wolę ceramiczne doniczki (choć większość mam w plastikach) ładnie wyglądają i są lepsze dla roślin Smile Nie wiem jak jest z hojami ale ja mam hibiskusy w ceramicznych doniczkach ,i nie miałam kłopotów z korzeniami i przesadzeniem .Jedyne co to korzonki były wrośnięte w kulki keramzytu które sypie na dno doniczek.

Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 29, 2009, 16:24:12 »

Kubulinko.... ja nie trzymam hoi wceramice ze względu na widok (wówczas sprawę załatwia zwykła osłonka - chociaż wyjątkowo trzeba się strzec zalegania w ich wody) -- chodzi o mikroklimat jaki się tworzy w ceramice... a ma to duże znaczenie zwłaszcza przy bardzo luźnym podłożu.

Tellerko, zadam pytanie być może z gatunku głupich...  Embarassed Embarassed Czy pisząc o "ceramice" masz na myśli doniczki gliniane, czy może "gładkie", takie jak fajans lub porcelana? Jeśli gliniane, potwierdzam wszystko, co napisałaś. W glinianych, starych, dobrych donicach, rośliny pięknie rosną.

wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 02, 2009, 17:28:14 »

Smile Nie tylko hoje czepiają się ścianek doniczek ceramicznych.
Nie ma co dyskutować. I jedne i drugie mają swoje wady i zalety.
Zawsze mnie bolało jak musiałam wręcz wyrywać kaktusom korzenie z glinianej doniczki a te aż strzelały. Chociaż wydaje mi się, że do takich z ciemniejszej gliny (one są w dotyku gładkie i na zewnątrz i w środku) mniej się czepiają. Chyba najgorsze pod tym względem są doniczki szkliwione z zewnątrz i chropowate, nieszkliwione w środku.
Walor estetyczny jest poza dyskusją  Smile
bakcylla
Aktywny
**

Zachodniopomorskie - strefa 7a

« Odpowiedz #7 : Lipiec 03, 2009, 14:05:13 »

Wniosek najlepsze by były klinkierowe, ale weź taką dostań.  Sad

bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 07, 2009, 17:21:59 »

Zawsze można wsadzać w plastik i taką hoję w doniczkę ceramiczną Smile
A ja właśnie tak robię. Hojki rosną w plastiku (brrr!) a plastik w osłonkę ceramiczną. Często osłonkę mam większą to jeszcze pod plastik wrzucam trochę keramzytu - co ew. wypłynie po podlaniu zostaje w keramzycie.

Barbara
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: