Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 05:16:19
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ostrokrzew  (Przeczytany 2312 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
venga2
Nowicjusz
*

« : Czerwiec 26, 2009, 07:45:50 »

Witam
Mam pytanie dotyczące ostrokrzewu. A konkretnie dotyczące terminów cięcia. Chodzi o cięcie formujące. Czy mogę dokonać tego zabiegu teraz latem czy może czekać do wiosny?
A i jeszcze jedna rzecz. W szkółce w której go zakupiłem poradzono mi go okrywać na zimę. W innej szkółce kupowałem róże i widząc że też mają ostrokrzewy zapytałem o to okrywanie zimowe. I usłyszałem że nie ma takiej potrzeby. Więc już teraz nie wiem co z tym okrywaniem... Mój ostrokrzew ma około 70 cm średnicy i około 130 cm wysokości i nie chciałbym żeby zimą coś mu sie przytrafiło. Dziękuję za wszystkie opinie i rady.

Pozdrawiam
lesnik
Nowicjusz
*

Kotlina Kłodzka strefa 6a

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 26, 2009, 08:12:08 »

Ostrokrzew kolczasty Ilex aquifolium -o ten pytasz? Jest najczęściej u nas hodowanym, zimozielonym ostrokrzewem. Liście wystawione na mrożny wiatr zczernieją i uschną. Trzeba go więc dobrze osłonić. Nie zauważyłem by cierpiały pędy od mrozu.
venga2
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 26, 2009, 08:31:06 »

Tak, tak. Mówię o kolczastym. Posadziłem go w takim miejscu że ma dość zacisznie bo z jednej strony osłania go żywopłot, a z boku jodła wysoka na 3,5 metra. Ale dziękuję za radę. A jak z tym cięciem?
IwonaAnna
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2009, 16:10:50 »

Od kilku lat mam w ogródku ostrokrzew. Nie okrywałam go nigdy na zimę i mały początkowo krzaczek jest już bardzo duży i regularnie kwitnie.

pozdrawiam serdecznie
Iwona
Hania
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 16, 2009, 21:09:51 »

Ja mam  ogrodzie 5 ostrokrzewów. Jeden z nich to bardziej drzewko, a jeden był wyhodowany z gałązki przywiezionej samolotem z Anglii. Very Happy Ja też nigdy nie okrywałam żadnego z nich i kwitną. Przynajmniej dwa...  Confused

Pozdrawiam, Hania
venga2
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 27, 2009, 13:53:25 »

Hm... Dziękuję za opinie i przekazane doświadczenia Very Happy W zeszłym roku zasadziłem jedem malutki ostrokrzew i też go nie przykryłem i jest już dużo większy niż był czyli zima mu nie zaszkodziła Very Happy A ztym dużym krzewem sadzonym wiosną cały czas się zastanawiam co zrobić bo szkoda byłoby go stracić zwłaszcza ze pięknie kwitnie i nawet owocuje Very Happy

Pozdrawiam
venga2
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: