|
aneta_76
|
 |
« : Czerwiec 24, 2009, 13:14:12 » |
|
Pierwszy pączek pękł Od Fuksjany / Blue Satin  I piękna Tuonela 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 24, 2009, 13:15:23 » |
|
Anetko zapowiada się prześlicznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 24, 2009, 13:17:37 » |
|
Kasiu, może do jutra ładnie pokaże na co ją stać. Pękł też pączek Deep Purple, ale do zdjęcia się nie nadaje jeszcze 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
bonsai
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 24, 2009, 13:18:42 » |
|
Dukra a kiedy zamawiałaś? Ja zamawiałam [i zapłaciłam] w poniedziałek z samego rana, a sadzoneczek jeszcze nie ma  ... miałam nadzieję, że zdążą je wysłać jeszcze w poniedziałek, ale najwyraźniej nie wysłali 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
myszorek
Aktywny

Kiełczów - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 24, 2009, 14:29:38 » |
|
Anetko, już pączek jest piękny, a co dopiero jak rozkwitnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 24, 2009, 14:38:35 » |
|
Moje jak na razie tylko jedne wypuściły pączki ( i to te mniejsze  ) te drugie jakoś stanęły 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bonsai
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 24, 2009, 15:22:53 » |
|
Ha, dowiedziałam się.. sadzoneczki zostały wczoraj podlane, zapakowane i wysłane... czyli jutro też kibluję cały dzień w domu, co by się z listonoszem nie rozminąć  EDIT: Dostałam moje kfiatuszki  ... wszystkie cztery są cudne, a jedna rośnie tak ślicznie, że chyba postaram się ją na drzewko wyprowadzić  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

Zamojszczyzna - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 24, 2009, 19:34:34 » |
|
Bonsai, a mają chociaż pączki kwiatowe te Twoje "kfiatuszki". 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bonsai
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 24, 2009, 20:14:46 » |
|
Niestety nie  ... a może stety - więcej pójdą w rośnięcie a mniej w kwitnięcie [bo chociaż po 1 gałązce zostawię, żeby kwiaty zobaczyć  ]. Swoją drogą możecie mi powiedzieć, czy odmiany: -woodoo -blue veil -cotton candy -Gr. Elli Trautmalsdore Są stojące czy może zwisające? Bo zastanawiam się którą od początku prowadzić jako drzewko [najbardziej pasuje mi szczepka cooton candy, ale właśnie ta odmiana kojarzy mi się jako wisząca  ]... chociaż jedną chciałabym na drzewko przerobić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 25, 2009, 07:12:28 » |
|
To właśnie Cotton Candy ma najbardziej wzniosły pokrój, lekko przewieszający. Tego jestem akurat pewna, bo mam taką i sama będę ją prowadzić na drzewko z jesiennych sadzonek w tym roku.  Natomiast nie mogę znaleźć tej ostatniej odmiany, którą wymieniłaś, więc Ci nie pomogę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 25, 2009, 10:01:14 » |
|
Maniu, ja też myślałam o tym, żeby zrobić z Cotton Candy od Ciebie drzewko  No i widzę, że to dobry pomysł 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 25, 2009, 10:07:28 » |
|
U mnie też dzisiaj rozkwitła Cotton Candy, ale nie ma tak ładnego i delikatnego różu. Może jeszcze wypłowieje z czasem 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
bonsai
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 25, 2009, 11:19:21 » |
|
Tak swoją drogą to... powinnam zobaczyć kwiatki z cotton candy - skoro wierzchołka z 1 gałązki nie mam zamiaru uszczykiwać to powinien zakwitnąć  ... Z drugiej gałązki za to może spróbuję zrobić odkład powietrzny, bo żal mi ją zmarnować. Swoją drogą przy przesadzaniu będę sprawdzać, czy przypadkiem gałązki nie mają osobnych korzeni nad miejscem zrośnięcia, bo wtedy będę mogła od razu oddzielić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 25, 2009, 12:24:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
cattleya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 25, 2009, 16:36:26 » |
|
Jaka ona delikatna!!I piekna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 25, 2009, 18:29:58 » |
|
Anetko, to z pewnością nie jest Cotton Candy.  Nie ta kolorystyka działek kielicha, płatków korony, słupka, pręcików oraz łodyżki kwiatowej i liściowej.  Post dołączony: Czerwiec 25, 2009, 18:30:50
To jedna z tych od Fuksjany?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 25, 2009, 18:31:13 » |
|
Szkoda, tak liczyłam że jednak nią będzie. Idę na allegro zobaczyć może są  Post dołączony: Czerwiec 25, 2009, 18:31:58
Tak to od fuksjany. Na razie zgadza się Blue Satin 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
bonsai
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 25, 2009, 18:38:41 » |
|
neta może skontaktuj się z fuksjaną... a po przyjściu sprawdzałaś numerki na doniczkach  ? Kurczę, dobrze by było jakby pomyłka się wyjaśniła, inaczej będę siedzieć i sie martwić czy dobre fuksje dostałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 25, 2009, 18:41:52 » |
|
Kontaktować się nie będę, podoba mi się też ta co mam  Jedna już się zgadza z zakupioną odmianą, druga powinna na jutro być gotowa. A Cotton Candy może jutro spotkam na ryneczku bo się wybieram. Na allegro nie ma.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 25, 2009, 18:50:44 » |
|
Widzę, że bardzo Ci na niej zależy i nie chcesz czekać. Ale jeżeli poczekasz lub nie znajdziesz mogę się z Tobą podzielić jesienią. Parę osób już zaklepało moją Cotton Candy. Wystarczy jeszcze dla jednej. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 25, 2009, 18:58:23 » |
|
Maniu, dziękuję. Jak nie uda mi się kupić jutro to się uśmiechnę do Ciebie 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 25, 2009, 19:07:23 » |
|
........z Tobą podzielić jesienią.
Jesienią to powinna być już dorodna roślinka, która da radę przetrwać zimę w odpowiednich warunkach. Świeżo ukorzenione jesienią szczepki mają bardzo małe szanse na przetrwanie zimy. Radzę dzielić się szczepkami na wiosnę  . Nowicjusze zwykle zimą tracą trochę roślinek - niestety  . Pozdrawiam cieplutko. Anetka u Ciebie oprócz fuksji bardzo mi się podoba ład i porządek. Doniczki białe wszystkie , równo ustawione, czyste. Roślinki też zadbane.Milo się ogląda  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bonsai
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 25, 2009, 19:10:24 » |
|
Jak mi się coś ukorzeni to się mogę podzielić - wszystkie uszczknięte czubki fuksji wsadzam do ziemi... zawsze to lepiej niż wyrzucić, nawet jakby tylko 1-2 miały przetrwać zimę  A swoją drogą może poinformuj fuksjanę, że dostałaś inną roślinę - jestem po prostu ciekawa jak zareagują 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 25, 2009, 19:11:55 » |
|
Ja też ukorzeniam uszczknięte czubki, będzie w takim razie wiosną na wymianę jak znalazł 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 25, 2009, 19:24:37 » |
|
Tesiu wszystkie swoje fuksje ukorzeniam jesienią i przetrzymuje w mieszkaniu jak kwiaty domowe (nie zimuje ich jak dorosłe rośliny). W następnym sezonie mam dorodne okazy, czego dowodem jest moja Cotton Candy z jesiennych sadzonek. Jak widać doskonale sobie radzi. A ukorzeniam jesienią zapobiegawczo - jak nie przetrwa "matka" pozostaną "dzieciaczki". 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 25, 2009, 22:00:17 » |
|
Ale śliczne fuksje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Narine
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 26, 2009, 00:46:23 » |
|
Swoją drogą możecie mi powiedzieć, czy odmiany: -woodoo -blue veil -cotton candy -Gr. Elli Trautmalsdore Są stojące czy może zwisające? -woodoo - trailer -blue veil - trailer -cotton candy - bush -Gr. Elli Trautmalsdore - nie znam tej odmiany Tak jak napisała Mania - z tych, co wymieniłaś Cotton Candy najlepsza na drzewko Anetko moim zdaniem też nie jest to Cotton Candy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bonsai
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 26, 2009, 00:57:11 » |
|
Ja się tak tylko upewniam, że dobrze zrozumiałam - trailer to zwisające, a bush to stojące? Bo nie jestem pewna czy dobrze przetłumaczyłam z polskiego na nasze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 26, 2009, 06:27:44 » |
|
trailer - dosłownie "płożąca" bush - dosłownie "krzaczasta"
Czyli dobrze zrozumiałaś. Krzaczasty, w sensie "pokrój wzniosły, lekko przewieszający się" pod ciężarem kwiatów. Natomiast płożący oznacza silnie przewieszające się pędy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|