vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« : Czerwiec 21, 2009, 16:53:35 » |
|
Śpioch"...taka nazwa egzystuje w naszym regionie. Mimo moich starań nie odnalazłam poprawnej nazwy. Ten kwiat doniczkowy Pół roku rośnie i "żyje"Potem obumiera i zasycha i przez następne pół roku "śpi w doniczce. Budząc się w następnym roku jest o wiele wyższy i łodyga, która przypomina skórę węża /przy większych okazach/ jest znacznie grubsza. Rozmnaża się z wytwarzanych w doniczce "jajeczek" od 1-5/ wyglądem przypominają malutkie ziemniaki/. Jeżeli ktoś wie jak brzmi poprawna nazwa, to bardzo mnie to uraduje.  Te dwa egzemplarze to dwulatki i są malutkie tz. 45 cm i 50 cm, nawet nie wiem do jakiej wysokości może urosnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 21, 2009, 17:12:44 » |
|
Duże  To Amorphophallus konjak /najprawdobodobniej ten gat/ Inaczej dziwidło.Nie kwitnie nikomu u Was ?  Jego kwiat trudno zapomnieć  Ach -zaliczany do grupy aroidów Parę linijek wyżej jest wątek :Co to za roślina?-tam wstawiaj pytania o identyfikację.Jest wtedy porządek ,a sporo osób tam zagląda 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 22, 2009, 10:33:11 » |
|
Ale śliczne  Niestety nie wiem jak brzmi nazwa bo pierwszy raz się spotykam z tą rośliną  Jak byś kiedyś miał na zbyciu jakiś odrost to jestem chętny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 22, 2009, 17:49:27 » |
|
Nie ma najmniejszego problemu luki1993pies. Ja jej celowo nie rozmnażam bo nie mam juz komu dać młodych. Ale miejsca to ona potrzebuje dosyć dużo,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 24, 2009, 20:15:18 » |
|
To ja proszę o rezerwację  Proszę o mnie nie zapomnieć  Czyli gdzieś pod koniec jesieni dopiero są młode bulwki??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 24, 2009, 20:37:18 » |
|
Nie nie teraz powinny sie pojawić...a jeżeli żaden z czterech okazów nie wypuści młodych...to jestem w stanie nawet wysłać jednego z nich   Te kwiaty potrzebują co roku więcej miejsca i muszę tez to brać pod uwagę .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 24, 2009, 20:50:12 » |
|
malena100...czy ja dobrze dedukuję..., że któregoś roku zamiast korony z liści ten kwiat wypuści takie "coś" jak na linku który wstawiłaś?? Ale chyba wysokość 2.60 mu nie starczy.!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 24, 2009, 20:53:41 » |
|
Tiaaaa....sama radość, prawda?  Tu piszą, że sam kwiat może mieć 1 metr... http://www.bertholds-pflanzenwelt.de/hp_en/htdocs/amorph.htm Post dołączony: Czerwiec 24, 2009, 20:54:46
A starsze bulwy mogą ważyć do 10 kg... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 24, 2009, 21:05:46 » |
|
Czy to ten kwiatek od... hmmm... intensywnego zapachu...?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 24, 2009, 21:07:31 » |
|
Si...Ta sama grupa. Zapach tego,biorąc pod uwagę wielkość-chyba zabija 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 24, 2009, 21:13:24 » |
|
Chyba tak!  Dobre na katar i zapalenie zatok... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 24, 2009, 21:38:41 » |
|
Ale to piękna roślinka  Prawdziwe cudo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 24, 2009, 21:55:05 » |
|
Może zmienimy tytuł wątku na "Aroidy" Z pewnością ktoś jeszcze ma je na forum /czytałam archiwalne wątki/może się odezwie ?
Jak myślisz vanda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 24, 2009, 22:00:21 » |
|
Malena ,to nie jest na pewno to co ty myślisz.Pewnie jest to popularny u nas śmierdziel ,jak go nazywam, czyli sauromatum gutatum,, albo venosum,to roślina ,która w dobrych warunkach wypuszcza pochwę kwiatową śmierdzącą niemożebnie,zobacz w moim wątku.Ta,która ma kwiat metrowej wysokości to raczej rarytas,konjak ,może i tak ,ale zobaczymy jak zakwitnie.Liście wszystkich są podobne,wyższe lub niższe,mam 3 gatunki i jakbym nie podpisała sobie, to wszystkie jednakie.Każde wytwarzają bulwki przybyszowe,trudno zgadnąć ,co jest co. Cymric, nie zawsze najpierw pojawia się kwiat.Jak bulwa jest mała to wogóle nie ma kwiatu ,tylko liść.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 24, 2009, 22:09:59 » |
|
Właśnie wiem,że jak małe to nie kwitną-pewnie dlatego nie kwitnie vandzie. Gatunek faktycznie ciężko ustalić jak nie ma kwiata. Dlatego napisałam prawdopodobnie. Miałam też sauromantum-niewielka bulwa b.ładnie mi kwitła. Faktycznie przypomniałam sobie,że masz ją w wątku  Może wstaw tutaj  One nie mają jeszcze odrębnego wątku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 25, 2009, 08:05:45 » |
|
Tak...od początku.. Pamiętam z dzieciństwa,/ a bedzie to ok 40 lat/ u nas w dom roślina ta miała ok 1,9- 2,2 m. Chodziliśmy pod jej ogromnym parasolem. Kiedy pada deszcz, z końcówek listków kapie woda /sok/. Łodyga tego kwiatu jest potężna. Coś mi się kojarzy z kwiatem...ale nie pamiętam szczegółów. Wiem, że stał w "waschk€chen" ale chyba nie ze względu na zapach , tylko na wielkość bo tam było ponad 3 metry. /Mnie jeszcze wtedy , kwiaty nie interesowały/ Jeżeli chcecie zmienić tyt wątku ...nie mam nic przeciwko temu. Bo przecież "Aroidy" to nie śpiochy... Nie każda roślina ma młode.Moja mama mówiła, " że dobrze jak trafi się na samca   " Mnie natomiast żal wyrzucać te młode osobniki i tak jak wypuści ...to daję do osobnej doniczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 25, 2009, 08:24:05 » |
|
3 metry ?  Matko kochana.To co to za gatunek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 25, 2009, 08:29:34 » |
|
No właśnie chciałam się dowiedzieć ??  ale sama roślina nie była tak duża....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 25, 2009, 13:53:36 » |
|
Moi znajomi mieli tą roślinę i co roku kwitła  Co roku sadzili ją do ogrodu, gdzie bardzo się rozrastała mówili że bez tego nie będzie kwitnąć 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 25, 2009, 15:23:56 » |
|
Wow co roku?????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 25, 2009, 16:02:52 » |
|
Wiktor, ta roslina nie wytrzymała by chyba w naszym klimacie na dworze...dlaczego? Bo łodyga jest krucha, natomiast byle wiaterek połamał by jej liściowy baldachim . Chyba, że w100% -ach osłoniętym od wiatru miejscu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 25, 2009, 16:32:55 » |
|
Piękna jest ta roślinka  Wiktor może mówisz o innej roślince?? tylko podobnej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 28, 2009, 19:38:53 » |
|
Być może to była inna roślina  Miała olbrzymi kwiat - nie pachniał zbyt ładnie  Bulwa była bardzo duża. Roślina przypominała tą "roślinę drakulę"  Post dołączony: Czerwiec 28, 2009, 17:08:44
A jednak to była ta roślina - dziwidło. Tyle że pomyliłem się on sadził ją nie do gruntu ale do szklarni gdzie co roku bardzo się rozrastała  Podobno żeby zakwitnąć cebula musi ważyć ok. 3 kilogramy vanda - gdybyś kiedyś miała na wydaniu jakąś malutką cebulkę przybyszową,to ja też mógłbym prosić? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
haw5
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 28, 2009, 21:18:25 » |
|
Widziałam podobną na żywo ,w Grecji. Robi wrażenie. 
|
|
|
|
|
|
Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/
Krystyna
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 29, 2009, 06:55:24 » |
|
nie do gruntu ale do szklarni ... Z tym się zgodzę. Szklarnia to wymarzone miejsce dla tej rosliny. ale, znalazłam inna potoczną nazwę "diabelski jęzor"
Wysyłka jest mozliwa tylko późną jesienią jak idzie "spać", albo wiosną..jak jeszcze nie jest obudzona. Nie odważyłabym się wysłać pocztą jak jest obudzona. Co do kwitnienia : wielkość cebuli oczywiście ma znaczenie ale też wiek Zakwita najwcześniej w szóstym roku życia...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 29, 2009, 20:26:05 » |
|
To nie tak późno  6 lat nie aż tak dużo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 30, 2009, 13:45:47 » |
|
No to jesteś luki szczęśliwym człowiekiem jeżeli 6 lat to dla Ciebie mało  Ale do rzeczy... szukałam i wiedząc teraz czego znalazłam. Ten kwiat nazywa się Amorphophallus rivieri. Faktem jest jednak, że niesamowicie śmierdzi /podobno przez trzy dni/. Więc zastanów się czy masz gdzie sie wynieść z domu , na czas kwitnienia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|