|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #91 : Sierpień 23, 2009, 10:57:43 » |
|
 nie lubię nolinopodobnych  ,choćby nie wiem jaki caudex miały 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #92 : Sierpień 23, 2009, 11:02:14 » |
|
Dziewczyny bo nolina to synonim beaucarnea  Jak 13 lat temu ją kupiłem to była niewątpliwie dla mnie zagadką botaniczną i nowością. Nigdzie nie znalazłem satysfakcjonujących mnie info na jej temat. W Kwietniku był wtedy jeden ogólny artykuł o roślinach z kaudeksem. Pokazane parę fotek innych gatunków tych roślin . To wtedy się dowiedziałem że ta tzw. bulwa to kaudeks. A moja nolinka miała ją wielkości piąstki dziecka. To mój sentyment tak jak powiedziałem. prawdziwa stopa słonia  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ciocia_mlotek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #93 : Sierpień 23, 2009, 15:15:29 » |
|
Piękności. Moja mama ma śliczną- taką z wąziutkimi liściami- a ja nigdzie nie mogłam takiej znaleźć. W większości przypadków są właśnie z szerokimi. Próbowałam to cudo wysiewać ale niestety porażka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #94 : Sierpień 23, 2009, 15:30:41 » |
|
Na roślinkę a raczej caudex z nasionka trzeba czekać bardzo długo. Są z tego co wiem dwa gatunki noliny jedna ma wąskie liście druga szerokie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ciocia_mlotek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #95 : Sierpień 23, 2009, 15:53:17 » |
|
Ale ja jestem bardzo cierpliwa:). Roślinki mnie tego nauczyły. Jak się pół roku temu zacięłam na nasiona to tak mi już zostało. Uwielbiam mieć roślinki od maleńkości, patrzeć jak rosną, liczyć listki:). A nolinę tą wąskolistną muszę kiedyś zdobyć i nieważne czy od nasionka i lata czekać na duży kaudeks czy też już "urośniętą". Po prostu bardzo chcę taką mieć:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #96 : Sierpień 23, 2009, 16:05:14 » |
|
Ja dopiero dwa lata temu za nasiona się zabrałem, jak już to co chciałem bardzo było tylko w takiej postaci do zdobycia i też ci powiem ze mi się spodobało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ciocia_mlotek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #97 : Sierpień 23, 2009, 16:10:43 » |
|
No ja to całą szkółkę mam:). Obecnie głównie adenia i plumerie a ostatnio fikusy - zobaczymy co z tego będzie. Siedzą sobie wszystkie pod czerwono niebieskim światełkiem i na źródle nieprzesadzonego ciepełka. Ale tej noliny to ci nie wybaczę. Już prawie udało mi się o niej zapomnieć...Grrrrrrrrrrrrrr a teraz znów mi będzie w głowie siedzieć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #98 : Sierpień 23, 2009, 16:43:38 » |
|
Po przerwie w działaniu FF pokażę przedszkolaki z caudexem  Plumerie są świetne, mam kilkadziesiąt siewek i 4o nasion do wysiania. A to fotka okazu ja który choruje, ale narazie cena mnie przeraża  Chociaż jak na tą wielkość jest taniutki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #99 : Sierpień 24, 2009, 09:47:10 » |
|
 Powiedz-one wszystkie w sklepiku w Palmiarni ? Bo ja właściwie jestem wrocławianką i może przy okazji urlopu u rodziców ,wyskoczę do Wałbrzycha na zakupy.  Niekoniecznie teraz-ale wiosną ....
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #100 : Sierpień 24, 2009, 09:53:14 » |
|
O kurcze i wykupisz mi ?  Zapraszam do Wałbrzycha serdecznie, może będzie okazja żeby się poznać  To o ile nazwy nie przekręcę Rafioacme czy coś takiego. Zakochałem sie w tym. Duże uncariny po 130, Eupchorbia stellata z dużym caudexem też chyba tyle, poza tym rodzaj Adenia tez cudowności, jatrophy, Ficus glumosa i abutilifolia - małe, cedrostis i nie pamiętam więcej. A dużo haworsji tych dziwnych , aloesów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #101 : Sierpień 24, 2009, 10:59:51 » |
|
Przy następnej okazji, mógłbyś zrobić fotki uncarin? One szczególnie bliskie mojemu sercu są  Bardzo Cię proszę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #102 : Sierpień 24, 2009, 11:13:52 » |
|
Dla twojego dobra obawiam się, że nie powinienem. Są niesamowite, z tak dziwnie powcinanymi liśćmi. Nawet mi sie podobają. Ich caudexy widać koło tego na co choruje  A to moja biedaczyna, tylko nie załamuj się. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #103 : Sierpień 24, 2009, 11:15:27 » |
|
Nie bój żaby, zrób i już. Proszę ładnie  I tak ich nie kupię. Chcę tylko zobaczyć, jak wyglądają w całości, nie tylko caudexy  Ale z nazwami, ok.? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #104 : Sierpień 24, 2009, 11:20:57 » |
|
Postaram się przed tym jak zgubią liście. I co uratuje swoją jeszcze? To Uncarina peltata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #105 : Sierpień 24, 2009, 11:25:58 » |
|
Paweł - spoko. Tylko nie w tym roku już. Teraz daj jej spokój. Ważne, że caudex jest cacy  Nie wiem, czy w ogóle jest możliwe uszkodzenie stożka wzrostu. Ja swoją w zeszłym roku uszknęłam, bo chciałam, żeby nie szła do góry, tylko puchła. Efekt tego był taki, że w tym roku się rozkrzewiła. Wydaje mi się, że Twojej coś na początku wzrostu na wiosnę przeszkodziło i stąd zrobiło się to, co się zrobiło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|