Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 07, 2012, 19:53:59
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1 2 3 4 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Rośliny z caudexem.  (Przeczytany 11509 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B

« : Czerwiec 21, 2009, 09:51:01 »

Do założenia tego wątku zainspirowało mnie zdjęcie goll, przedstawiające dioscoreę (nota bene prośba do goll, żeby je wstawiła do tego wątku).
Mam wrażenie, że takiego wątku nie ma. Jeśli tak, to proszę Naszą Kochaną Władzę o ich scalenia.

Zauważyłam, że coraz więcej z nas ma w swoich kolekcjach rośliny z caudeksem. Choć są podobne w uprawie, to niektóre gatunki wymagają innego traktowania.
Np. uncarina - mam w swojej kolekcji dwie odmiany od zeszłego roku. W porównaniu do innych roślin muszę je dość obficie podlewać co dwa dni. Jeśli tego nie zrobię, roślina więdnie.
Obie uncariny zrzuciły liście na zimę.

Uncarina grandidieri

W zeszłym roku uszczknęłam jej czubek, z zamierzeniem, żeby nie rosła dalej do góry, lecz nabierała masy "w pasie".

W tym roku roślina się przez to rozkrzewiła, co nie było moim zamiarem.

A to jest uncarina roeosliana

Kedrostis africana - zrzuca liście na zimę, może być podlewany raz na tydzień i ma się świetnie.
Jatropha podagrica - zrzuca liście na zimę, również "jak żelazna dama" nie więdnie nawet przy tygodniowym braku wody.
Focea edulis - nie zrzuca liści na zimę, ani nie więdnie, caudex również nie robi się miękki z niedoboru wody.

Powyższym roślinom nie mięknie caudex, w porównaniu do adenium, którego miękkość jest dla mnie wyznacznikiem do jej podlania.

Co do pozostałych roślin, które od niedawna mam w swojej kolekcji, czyli Dioscorea Elephantipes, Sinningia leucotricha, Bowiea,Ipomea (której nie potrafię zupełnie rozgryźć, co jej wyjdzie pęd, to albo usycha, albo żółknie),  nie mam związanych z nimi doświadczeń. Ale chętnie zaczerpnę wiedzę od Was.

Jakie są Wasze spostrzeżenia z Waszymi roślinkami?

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 21, 2009, 10:13:29 »

Very Happy Od słowa do czynu  Very Happy Mam Ipomoeę /sp.Kruger Park/-trzeba podlewać równie często, co Uncarinę. Nie podlana więdnie, żółkną liście i z pewnością nie zakwitnie ,bo wysychają również pąki kwiatowe.Tworzy dosyć silny system korzeniowy.Twoje Uncariny są cudowne  Very Happy Dobrze,że widzę je dopiero teraz,bo kupiłabym wszystkie w Czechach  Shocked

Czekam na kwiaty,mam nadzieję,że się pojawią.Zasilam /1/2 zalecanej dawki/ nawozem dla pelargonii, podobnie jak ceropegie, co 2- 3 tyg.

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 21, 2009, 14:41:00 »

Heh, a ja swoje dwie z caudexem wstawiłam do wątku 'Co to za roślina'  Sad

" Piękne jest to, co podoba się całkiem bezinteresownie.''- E. Kant
Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 21, 2009, 14:47:22 »

Widziałam  Very Happy Jednej nie mogę zidentyfikować. Może jakiś Kedrostix. Miałam pisać,żeby liściom zrobić zbliżenie.

Jestem Asia Smile
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2009, 14:54:09 »

No ja juz znam nazwy obydwu- Bombax elipticum i Cyphostemma elephantopus Smile

" Piękne jest to, co podoba się całkiem bezinteresownie.''- E. Kant
Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 21, 2009, 15:32:42 »

cymric Twoja ipomea jest fantastyczna. Moja coś nie może wyjść ponad 2 cm  Mad Nie wiem, czy powodem tego nie jest to, że próbuje jej wyjść bardzo dużo pędów na raz i przez to żaden z nich nie ma miejsca, żeby się przecisnąć  Mad

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 21, 2009, 15:43:39 »

Ją trzeba też więcej podlewać, co 2-3 dni. Mam trochę kaudeksów,ale to też dosyć świeża fascynacja.Sporo łączy 2 w 1 /czyli dwie moje obsesje/.

Jestem Asia Smile
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 21, 2009, 15:48:04 »

Dzięki za podpowiedź. Właśnie w nadmiarze wody szukałam przyczyny żółknięcia i odpadania pędów.

goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 21, 2009, 18:48:08 »

Witam , pokażę moją dioscoreę:

Tak wyglądała jakiś czas temu, teraz jakby listki jej żółkną i nic nowego nie wypuszcza, może odpoczywa.

Lucyna    strefa 6b świętokrzyskie
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 22, 2009, 08:25:33 »

Kolejny podziw  Very Happy Ja swojej nie pokażę, bo się wstydzę  Embarassed Oprócz bulwy to nic nie ma, tylko trzy kikuty, które przypominały łodygi. Przyszła z żółtym liśćmi, które po jednym dniu odpadły. I teraz nie wiem, czy ona była w fazie śpiączki i dopiero będzie budziła się po zimie, czy też już jest po fazie wzrostu  i idzie spać Mad

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 23, 2009, 19:18:04 »

Ja swoje pokażę,choć też nie jestem z nich zadowolona  Mad

1.Dioscorea /Testudinaria/ elephantipes-sztuk dwie. Duża wypuściła 1  Evil or Very Mad liść u mnie,siedzi w klasycznym podłożu kaudeksowym, mała w uniwersalnym i chyba ją zasuszyłam  Confused

2.Kedrostis africana lub punctulata. Opisywane często jako jedna roślina, różnią się tym, że africana jest dwupienna, punctulata-jednopienna. Ponieważ mój egzemplarz raczył zakwitnąć /choć szał kwietny to nie jest/ wkrótce okaże się co posiadam.

kwiat męski /średnica ok 5 mm/

3.Jatropha podagrica

4.Cissus tuberosa

Reszta jak wrócę z urlopu  Smile

Zamówiłam trzy Uncariny  Mr. Green Mr. Green Zobaczymy co dotrze.

Jestem Asia Smile
goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 23, 2009, 19:29:28 »

To teraz ja wstydzę się swoją jatrophę pokazać.Jest żywa ,ale nie ma jednego listka,taka przyszła i taka do tej pory,podłoża nie zmieniałam, jak myślicie ,puści co?
No i doszła plumerka od miłej koleżanki, cieszę się niezmiernie ,pokażę zdjęcia za 2-3 dni.

Lucyna    strefa 6b świętokrzyskie
dzika
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 23, 2009, 21:59:47 »

No i wątek się rozkręca. Rośliny ciekawe i dość rzadko spotykane. No może z wyjątkiem naszego forum Smile

To teraz ja wstydzę się swoją jatrophę pokazać.Jest żywa ,ale nie ma jednego listka,taka przyszła i taka do tej pory,podłoża nie zmieniałam, jak myślicie ,puści co?
No i doszła plumerka od miłej koleżanki, cieszę się niezmiernie ,pokażę zdjęcia za 2-3 dni.
Goll nie wstydź się tylko pokazuj Very Happy

Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 23, 2009, 22:13:44 »

No nie.  Laughing cymric Kedrostis Ci kwitnie? To ja swojej też wstydzę się pokazać, bo nie kwitnie  Mad
Co do jatrophy goll to Ci się nie dziwię. Ja swojej w obecnym stanie też nie pokażę, przeżywa już jesień  Mad

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 23, 2009, 22:20:42 »

Kwitnie, choć kwiatka to trzeba z lupą szukać.  Mad Zorientowałam się dopiero dzisiaj jak zdjęłam roślinę do zdjęcia. Pokazuj,pokazuj  Cool Ja też wstawię swoje łysole, na końcu, jak już zdążę Wam mózgi spacyfikować tym co mi rośnie ładnie  Laughing Laughing A trochę tych nieudanych mam.... Confused

Jestem Asia Smile
jola78
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 24, 2009, 01:00:46 »

Oto moja roślinka z caudexem:

Liście ma podobne do ficusa(pewnie zaraz wyląduję w dziale "co to za roślina",gdzie mnie zignorują) Sad
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 24, 2009, 06:57:56 »

Ależ skąd  Very Happy Są kaudeksowe ficusy,jak najbardziej,tylko gatunek trzeba ustalić  Confused Zrzuca liście na zimę,czy nie? Trochę zmęczony,mało zdrowych=zielonych listków mu zostało.

Wygląda jak binnendijkii,ale nie wiedziałam,że on takie okrągłe kaudeksy może tworzyć  Shocked Confused

Jestem Asia Smile
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 24, 2009, 07:48:54 »

No deko biedny, ale to caudex jest akurat bardziej ważny, niż liście Smile Na moje oko, są z zeszłego roku.

jola78
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 24, 2009, 11:27:13 »

On jest już u mnie jakieś siedem lat,nie zrzuca liści.Jest dość kapryśny,tak jak inne fikusy i strasznie wolno rośnie.
Jola
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 24, 2009, 11:56:03 »

Niewiele masz do stracenia. Na Twoim miejscu:
1.przesadzić do nieco mniejszej doniczki,z dobra fikusową ziemią/może teraz cała "para" idzie w korzenie?/
2.ściąć czubek pionowej łodygi, jeśli jest na niej parę oczek . Zostanie łysol,ale fikusy ładnie krzewią się na boki.
3 nie trzymać w pełnym słońcu
Jeśli eksperyment się nie uda,koleżanki z forum podeślą Ci nowy obiekt  Very Happy

Jestem Asia Smile
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 24, 2009, 13:02:57 »

i strasznie wolno rośnie.
Jola

Bo to nie roślina, ma rosnąć, tylko caudex, a on rośnie zazwyczaj wolno.
Ja bym go wsadziła do podłoża mineralnego - 80% i pracowałabym nad caudexem Smile

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 24, 2009, 14:20:26 »

Confused Fakt Lulu .Jak zafunduje mu trochę bardziej ekstremalną ziemię, to ruszy kaudeks. I koniecznie mniejszą donicę. Musisz jola zdecydować, czy chcesz ładne liście, czy bulwkę. Ja tam wolę bulwkę ,ale też takie zupełne łysole mnie nie kręcą. Najważniejsza równowaga.

Żeby nie było,prezentuję moje sztandarowe golce.Od lewej :
1. Dioscorea sylvatica- nowa,nie wiem,czy ruszy  Confused
2.Fockea natalensis i edulis-miały po jednym,długaśnym gołym pędzie z trzema liśćmi na końcu. Zgoła inaczej wyglądały w ofercie znanego sklepu  Mad  gdzie je kupiłam.Ja wiem jak może wyglądać Fockea w kwestii ilości liści. Dziabnęłam wczoraj obie na własne ryzyko.
3.Ficus glumosa-gratis,sprzedający nie wiedział czy jeszcze żyje. Żyje ,też skubnęłam delikatnie czubek.

Zobaczymy ,czym to się skończy.

Na koniec pozytywnie ścięta miesiąc temu  Cool /była wybujała i strasznie brzydka/ Dorstenia hildebrandtii. Czekam na kwiaty...

Jestem Asia Smile
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #22 : Lipiec 03, 2009, 20:19:05 »

Moje spostrzeżenia na temat uncariny Smile

Uncarina grandidieri ma najbardziej rozłożyste liście i największe. Potrzebuje dużo przestrzeni wokół siebie. Również zapach liści ma intensywniejszy od uncariny roeosliana i uncariny leptocarpa. Z tym, że chodzi mi o zapach, jaki pozostawia na dłoniach po potarciu liści. Można go porównać do dotykania zielska na łące. Niezbyt ciekawy Sad
Każda z tych odmian ma inne liście, stąd są łatwe do rozpoznania. Najmniej intensywny zapach pozostawia na rękach uncarina leptocarpa.
Wszystkim tym odmianom więdną liście, gdy mają za mało wody, bądź są wystawione zbyt długo na bezpośrednie słońce. Dostawa wody plus odsunięcie od słońca powoduje, że liście szybko sztywnieją. Liście mają dość delikatne, cienkie, ale pomimo tego tak łatwo się nie łamią.

No i jestem ciekawa, kiedy i czy w ogóle w tym roku zakwitną.

Ponieważ uncariny mnie fascynują to wstawiam fotki wszystkich trzech Smile

Uncarina grandidieri - ma bardzo rozłożyste liście. W miejscu, w którym zrobiłam jej fotkę z lekkością kładzie się dorosły 3-letni kot. Także Asiu zastanów się, czy będziesz miała na nią z czasem miejsce. Very Happy Mnie już zaczyna sprawiać problem  Mad

Uncarina roeosliana

Uncarina leptocarpa

szeeba
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #23 : Lipiec 07, 2009, 10:24:21 »

Witam serdecznie Forumowiczów Smile. Bardzo się cieszę, że znalazłam inne osoby o podobnych zainteresowaniach.
Piękne te Wasze kaudeksy, Lulu szczególnie podobają mi się Twoje uncariny. Jak je zdobyłaś? Strasznie na nie "choruję" Smile.
Moja kolekcja jest na razie niewielka, ale choroba postępuje i co jakiś czas zdobywam kolejne okazy.
Na razie mam takie:
fockea edulis

kedrostis africana
po kształcie kaudeksu podejrzewam, że to męski egz., ale nie mam pewności - nie kwitł jeszcze.

jatrofa podagrica

adenium obesum

i moja duma cissus tuberosa Very Happy tak wyglądał w zeszłym roku, jakoś strasznie wybujały mu pędy. Potem wszystkie pościnałam, ukorzeniłam i mam parę nowych. W tym roku zostawiłam im po 3 liście i hodujemy kaudeks.

Mam jeszcze parę innych, ale na razie to drobiazgi i nie ma się czym chwalić.
Pozdrawiam serdecznie

Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #24 : Lipiec 07, 2009, 10:31:25 »

Super są te kaudeksy Smile A czy Iphomea batatas też zalicza się do kaudeksów?

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
szeeba
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #25 : Lipiec 07, 2009, 10:45:01 »

Różne są opinie na ten temat. W większości słyszałam jednak, że to raczej bardzo oryginalne warzywo.
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #26 : Lipiec 07, 2009, 10:48:34 »

szeeba wow, ale Twoje kaudeksy są duże  Very Happy Very Happy  Normalnie jestem pod wrażeniem, moje to jeszcze oseski  Mad Co do uncariny to zdobycze z allegro tudzież od Hojnego z Czech. Ale marzy mi się jeszcze jedna odmiana, ale zapomniałam nazwy, coś na p... Mad jak peptis, pepis  Mad
Wiktor - iphomea batatas - wydaje mi się, że może być prowadzona na kaudeks, ale nie jestem pewna. Mam sp. Kruger i ona jest kaudeksem.

Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #27 : Lipiec 07, 2009, 10:53:02 »

Uwaga, kaudeksiarze Wink Mam pytanie - czy mocne przycięcie rośliny spowoduje, że "pójdzie w kaudeks"?

Agnieszka

['] Z
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #28 : Lipiec 07, 2009, 11:03:21 »

Zależy jaka roślina. I nie tylko przycięcie powoduje rośnięcie kaudeksu, ale podłoże odgrywa bardzo ważną rolę.

Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #29 : Lipiec 07, 2009, 11:05:34 »

O podłożu wiem, chodzi mi o moją operculicarię. Ma dużo cieniutkich witek, chciałabym ją nieco odmienić Wink

Agnieszka

['] Z
Strony: 1 2 3 4 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: