malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 24, 2009, 17:46:16 » |
|
Na innym forum napisano, że w przypadku błędnego koloru kwiatów należy poczekać do 3 kwitnień - po tym czasie kwiatek powinien "dojść" (Matka Natura będzie próbowała naprawić błędy). Jeśli nie - mamy sporta. Tak na marginesie - z rozmowy z panem Robinsonem dowiedziałam się, że Aca`s Pink Delight wymawia się "Aka`s" (ale mi wstyd...  nie śmiejcie się ze mnie....). Na zakończenie spytał z troską, czy mój Rob`s został zakupiony u Niego...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 24, 2009, 17:52:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 24, 2009, 17:55:03 » |
|
Asia - ja Mu wymówiłam wszystko, oprócz tego nieszczęsnego "Aca`s" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
g2f
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 24, 2009, 18:00:35 » |
|
Z fiołkami fantasy (zresztą nie tylko) jest tak, że mogą "zesporcić" nawet w którymś tam kwitnieniu, po prostu w pewnym momencie, pod wpływem niekorzystnych czynników może wygrać kolor dominujący i będzie to albo kolor ciapek albo kolor tła. W przypadku Twojego Mad Cat wygrał kolor ciapek a kolor podstawowy zanikł, wg. opisu kwiatki powinny być różowe w niebieskie ciapki. Czytałam, że ciapki mogą zanikać i się pojawiać, będzie ich więcej w drugim kwitnieniu, ale u Ciebie po prostu kwiatki zmieniły kolor z różowych na niebieskie i nie wiem czy jest szansa, że ponownie zrobią się różowe. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie, Dominika
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 24, 2009, 18:02:50 » |
|
Nic nie szkodzi - ważne, że fiołas nie jest stracony (chciałam go wyrzucić...  ) Jeszcze o tym nie mówiłam, ale napisałam do dibleys`a - opisałam fiołka, dołączyłam zdjęcia...i zgadnijcie co się stało? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 24, 2009, 18:07:50 » |
|
Wyślą Ci drugiego w gratisie? Jezu ,a mój Dibley's wciąż nie dotarł  Dziewczyny ile może iść paczka 10 -12 dni? Mieli wysłać na początku zeszłego tygodnia.
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #36 : Czerwiec 24, 2009, 18:08:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
axlowa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 24, 2009, 18:19:43 » |
|
Asiu z Anglii to tak około pięciu dni, powinnaś już mieć jeżeli wysłali na początku tygodnia, ale może jeszcze jutro, albo w piątek będzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 24, 2009, 20:20:23 » |
|
Zobaczcie, co jeszcze napisali znajomi z innego fiołkowego forum:
"'Rob's Blue Cat' is not registered, but it is a named sport of 'Rob's Mad Cat'. The sport that you have appears to be the same, so you should grow it as 'Rob's Blue Cat'. Similarly, your friend should grow her sport of 'Bob Serbin' as 'Aca's Pink Delight'. If you discover a sport that nobody else has already named, you may name it yourself. Be aware that sometimes offspring of sports will mutate back to the original plant, in which case you would use the original name for those offspring"
"Rob`s Blue Cat" nie jest zarejestrowany, ale jest sportem od "Rob`s Mad Cat", który otrzymał nazwę. Sport, którego posiadasz, wygląda na "Rob`s Blue Cat", więc powinnaś go hodować właśnie jako tę odmianę.
Podobnie, twoja znajoma powinna hodować sporta od "Bob Serbin" jako "Aca`s Pink Delight".
Jeżeli wyhodujesz sporta, którego nikt inny nie nazwał, możesz mu dać swoją nazwę.
Zwróć jednak uwagę na to, że potomstwo od sporta może zmutować ponownie w kierunku odmiany pierwotnej. W takim przypadku dla tego potomstwa powinnaś używać pierwotnej nazwy "
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 24, 2009, 20:36:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 24, 2009, 20:38:05 » |
|
Dokładnie tak!  Jego potomstwo może powrócić ze "złej drogi"...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 25, 2009, 16:53:18 » |
|
Oo a jedn Zobaczcie, co jeszcze napisali znajomi z innego fiołkowego forum:
Zwróć jednak uwagę na to, że potomstwo od sporta może zmutować ponownie w kierunku odmiany pierwotnej. W takim przypadku dla tego potomstwa powinnaś używać pierwotnej nazwy "
Oooo a jednak  jakaś nadzieja jest .
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 25, 2009, 17:13:09 » |
|
Jasne! " Nadzieja matką, jak to mówią, wynalazków jest..." 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 25, 2009, 17:18:05 » |
|
Oooo a jednak  jakaś nadzieja jest . Nadzieja jest, ale przypadków nie ma 
|
|
|
|
|
|
 Fiołki to ciężka choroba,tylko czemu nie chce się wyzdrowieć? Mój katalog
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 25, 2009, 17:19:23 » |
|
Znając moje szczęście.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 25, 2009, 17:25:09 » |
|
Jasne! " Nadzieja matką, jak to mówią, wynalazków jest..."  To na jakim fiołkowym forum Twoi znajomi wierzą w takie wynalazki?  Dobrze, że to tylko teoria , jeszcze ludzie w cuda zaczną wierzyć.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #46 : Czerwiec 25, 2009, 17:29:33 » |
|
To tylko teoria - w praktyce rzadko kto chce się bawić w czekanie przez trzy pokolenia, aby sprawdzić, czy fiołek zakwitnie "poprawnie" - niemniej jest to możliwe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
miranta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Sierpień 05, 2009, 09:38:07 » |
|
Zapewne głupie pytanie: Jeśli otrzymamy ładnego spota, to skąd możemy wiedzieć, że następne pokolenie powtórzy, te śliczne cechy? Albo odwrotnie czy, aż listka naszego spota możemy otrzymać, znowu fiołek odmianowy?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam gorąco Monika
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #48 : Sierpień 05, 2009, 10:08:11 » |
|
Jeśli otrzymamy ładnego spota, to skąd możemy wiedzieć, że następne pokolenie powtórzy, te śliczne cechy?
Tego się nie dowiesz, dopóki nie zakwitną sadzonki otrzymane z tego listka. Albo odwrotnie czy, aż listka naszego spota możemy otrzymać, znowu fiołek odmianowy?
Teoretycznie jest to możliwe, ale praktycznie to się niestety nie zdarza 
|
|
|
|
|
|
 Fiołki to ciężka choroba,tylko czemu nie chce się wyzdrowieć? Mój katalog
|
|
|
|