Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 04:53:40
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sporty fiołków odmianowych  (Przeczytany 3502 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Munka
Aktywny
**

« : Czerwiec 19, 2009, 20:33:01 »

Janinko masz bardzo pięknego Rob'sa, faktycznie jest to jedna z najpiękniejszych odmian Very Happy
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2009, 20:52:38 »

UWAGA - mój fiołek to prawdopodobnie sport! Jeśli kolejne kwitnienia to potwierdzą, to będę posiadaczką oficjalnego sporta: Rob`s Blue Cat Very Happy

Rob's Blue Cat (R. Robinson) Double deep blue pansy/darker frilled edge. Dark green, serrated/red back. Semiminiature

malena100
Gaduła

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2009, 21:13:42 »

Jeśli się potwierdzi, że mam sporta, to będę mogła dać rozetki - on ma pełno małych rozetek w doniczce!  Smile

Ariadna
Moderator Globalny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2009, 21:22:47 »

Nie, no nie! Muszę wstawić swoje "pięć groszy".
Malenko, fiołek nadal musi pozostać Rob`s Mad Cat - sport, co zresztą jeszcze nie jest potwierdzone, że jest sportem  Smile

malena100 - jestli se potvrdí sport, vyměním s tebou lístek za Mad cat, chceš?
Blue Cat ještě nemám Sad

Janina44

Chcesz nabyć listek sporta i z premedytacją nadać jemu nazwę innej odmiany, żeby później sprzedawać innym? Nie uważasz, że jest to nie fair? Doświadczony hodowca, za jakiego siebie uważasz, nigdy tego nie zrobi. Już jako nowicjusz psujesz sobie reputację na forum, a przeczesz to Ty wcześniej pisałaś, że to inne hodowcy z Czechów prowadzą taką praktykę i sprzedają fiołki niezgodne z odmianami. Oczerniasz innych hodowców z Czechów żeby zlikwidować konkurencję?

Dziewczyny, przeczytajcie uważnie ten wątek i zróbcie wnioski  Sad 
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,9536.0.html   

Fiołki to ciężka choroba,tylko czemu nie chce się wyzdrowieć?

Mój katalog
Ariadna
Moderator Globalny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 19, 2009, 21:41:29 »

Nie mam zamiaru dyskutować o regułach przyjętych w AVSA, znam ich bardzo dobrze - Tobie natomiast poradziłabym zapoznać się z tymi regułami i zasadami przyjętymi przez AVSA. Jeżeli sport od odmiany jest oficjalnie zarejestrowany jako odmiana, to musi być rozpowszechniany tylko i wyłącznie od tej odmiany, ale nie z przypadkowego sporta innej odmiany. Uprzejmie proszę nie wprowadzać użytkowników forum w błąd!!  Evil or Very Mad

Jest to Forum polskojęzyczny - proszę używać języka polskiego lub korzystać z usług tłumacza.

Mój katalog
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 19, 2009, 22:01:33 »

Ariadno - nie wiem, czy dobrze rozumiem Twoje słowa: jeżeli wyhoduję sporta od Rob`s Mad Cat - muszę go opisać jako "sport od Rob`s Mad Cat". Żeby mieć Rob`s Blue Cat (czyli zarejestrowanego sporta) - muszę go zdobyć od sporta-sadzonki? Od sadzonki, która jest opisana "Rob`s Blue Cat"?

Ariadna
Moderator Globalny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 19, 2009, 22:24:23 »

Przeczytaj uważnie co ona napisała

jestli se potvrdí sport, vyměním s tebou lístek za Mad cat, chceš?
Blue Cat ještě nemám

Nie ma Blue Cat, więc chcę od Ciebie listek sporta Mad Cat. Po co? A po to żeby nazwać go Blue Cat. Bo tak po prostu nikt mający 115 odmian Rob`s i będący w zdrowym rozumie nie będzie nabywał sport. W tym przypadku powód jest oczywisty - sprzedaż.

Jeżeli wyhoduję sporta od Rob`s Mad Cat - muszę go opisać jako "sport od Rob`s Mad Cat"   

Tak

Żeby mieć Rob`s Blue Cat (czyli zarejestrowanego sporta) - muszę go zdobyć od sporta-sadzonki? Od sadzonki, która jest opisana "Rob`s Blue Cat"?

Nie, nie od sadzonki  Smile
Żeby mieć Rob`s Blue Cat, musisz go nabyć od odmiany Rob`s Blue Cat.
Spróbuje to wytłumaczyć: selekcjoner otrzymał sport od jakieś odmiany (w tym przypadku jest to odmiana Mad Cat). Sprawdził ten sport na powtarzalność - co najmniej w trzech kolejnych kwitnięciach uzyskanych od tego sporta sadzonek. Sadzonki w kilku pokoleniach powtarzały cechy rośliny macierzystej (sporta od Mad Cat), więc selekcjoner zarejestrował nową odmianę (w tym przypadku Rob`s Blue Cat).     

Mój katalog
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 19, 2009, 22:28:09 »

W sumie to logiczne - bo przecież nie mam pewności, że mój sport będzie identyczny ze sportem oficjalnym... Zawsze może przecież dostać zielonych ciapek albo czerwonych kropek...

Już kapiszi! Rob`s Blue Cat - od Blue Cat`a, mój sport będzie po prostu sportem!  Smile

Ale... Smile jeśli okaże się, że to sport - wywalę go albo oddam sąsiadce... Mad

g2f
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 20, 2009, 03:30:36 »

Ariadno, ja nie bardzo rozumiem. Sad
Jeśli Malena otrzymała sport Rob's Mad Cat, który wygląda jak odmiana Rob's Blue Cat i teraz w trzech kolejnych pokoleniach otrzyma z niego identycznie kwitnące fiołki to będzie mogła zmienić nazwę na oficjalnie zarejestrowany sport, czyli Rob's Blue Cat? Confused
Czy tak właśnie było w przypadku Twojego Bob Serbin, że zmieniłaś jego nazwę na oficjalnie zarejestrowany sport od tej odmiany? U Ciebie zakwitł na różowo, u Pysi też i u Donaty. Czyli to znaczy, że jednak są przypadki, w których nazwę można zmienić? Sad http://www.floraforum.pl/index.php/topic,7768.msg308690.html#msg308690

Na zagranicznym forum spotkałam się właśnie ze zmianą nazwy sporta na zarejestrowaną odmianę. Był to Rebel's Splatter Kake, z którego wyszedł zarejestrowany sport Rebel's Night Breezes. Na forum dziewczyny też mają sporty Rebel's Splatter Kake, które wyglądają jak odmiana Rebel's Night Breezes. Taki sport może się zdarzyć jak rozmnaża się z odmiany niestabilnej genetycznie, zdaje się, że w tym przypadku roślina mateczna kwitła dwoma różnymi kwiatkami na raz.

Pozdrawiam serdecznie,
Dominika
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 20, 2009, 07:41:33 »

Właśnie się przywlokłam z łóżka, bo u mnie 7.40 jest - wytłumaczcie mi zatem powoli i wielkimi literami, czy JEŚLI kwiatolek się zesporcił, to mogę mu zmienić nazwę czy nie?  Confused Przepraszam za błędy, ale co chwilę ziewam... Smile

Ariadna
Moderator Globalny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 20, 2009, 07:43:29 »

Ariadno, ja nie bardzo rozumiem. Sad
Jeśli Malena otrzymała sport Rob's Mad Cat, który wygląda jak odmiana Rob's Blue Cat i teraz w trzech kolejnych pokoleniach otrzyma z niego identycznie kwitnące fiołki to będzie mogła zmienić nazwę na oficjalnie zarejestrowany sport, czyli Rob's Blue Cat? Confused
Czy tak właśnie było w przypadku Twojego Bob Serbin, że zmieniłaś jego nazwę na oficjalnie zarejestrowany sport od tej odmiany? U Ciebie zakwitł na różowo, u Pysi też i u Donaty. Czyli to znaczy, że jednak są przypadki, w których nazwę można zmienić? Sad http://www.floraforum.pl/index.php/topic,7768.msg308690.html#msg308690

Na zagranicznym forum spotkałam się właśnie ze zmianą nazwy sporta na zarejestrowaną odmianę. Był to Rebel's Splatter Kake, z którego wyszedł zarejestrowany sport Rebel's Night Breezes. Na forum dziewczyny też mają sporty Rebel's Splatter Kake, które wyglądają jak odmiana Rebel's Night Breezes. Taki sport może się zdarzyć jak rozmnaża się z odmiany niestabilnej genetycznie, zdaje się, że w tym przypadku roślina mateczna kwitła dwoma różnymi kwiatkami na raz.

Niestety, też myślałam, że jeżeli w trzech pokoleniach zakwitnie jako zarejestrowana odmiana, to można zmienić nazwę, ale po konsultacjach z Komkovym i na innych forach okazało się, że jest nieprzyjęte (i nieetycznie) zmieniać nazwy  Sad

Mój katalog
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 20, 2009, 07:44:05 »

A jak to widzi AVSA?  Confused

Ariadna
Moderator Globalny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 20, 2009, 07:46:42 »

Właśnie napisałam - taka praktyka nie jest przyjęta.

Mój katalog
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 20, 2009, 07:48:03 »

A - no i wszystko jasne! Zarówno mój fiołas jak i fiołek Ariadny i dziewczyn nie mogą zmienić nazw na oficjalne sporty. I być sprzedawane jako takie.  Mad  Kropka! Smile

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 20, 2009, 07:50:58 »

Czyli idąc tym tropem,teoretycznie od jednej odmiany może być zarejestrowanych nieskończenie dużo sportów /jeśli hodowca swój zarejestruje/ , które niestety wyglądają identycznie ?

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 20, 2009, 07:55:45 »

Zobaczymy - właśnie napisałam do AVSY zapytanko o mojego Kota ("Wiedziałem!" - powiedział mój mąż - "Z kotami to zawsze jakieś problemy są!"  Smile )

Nie daje mi spokoju informacja o sportach na ich stronie internetowej...

"The following is a list of African violet sports that have been listed or registered since 1980.
If you have discovered a sport, look up the name of the original plant in the left column,
to see if the sport has been discovered and named by someone else"

Jeśli odkryję sporta, mam sprawdzić w tabelce, czy nikt inny przede mną nie zarejestrował sporta od tej odmiany - w dużym uproszczeniu... Sad

g2f
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 20, 2009, 08:51:17 »

po konsultacjach z Komkovym i na innych forach okazało się, że jest nieprzyjęte (i nieetycznie) zmieniać nazwy  Sad
I najlepiej tego się trzymajmy. Very Happy

Zobaczymy - właśnie napisałam do AVSY zapytanko o mojego Kota ("Wiedziałem!" - powiedział mój mąż - "Z kotami to zawsze jakieś problemy są!"  Smile )

Nie daje mi spokoju informacja o sportach na ich stronie internetowej...

"The following is a list of African violet sports that have been listed or registered since 1980.
If you have discovered a sport, look up the name of the original plant in the left column,
to see if the sport has been discovered and named by someone else"

Jeśli odkryję sporta, mam sprawdzić w tabelce, czy nikt inny przede mną nie zarejestrował sporta od tej odmiany - w dużym uproszczeniu... Sad

Przez weekend z AVSA pewnie nikt nie odpisze. Sad
Madziu, może zamiast do AVSA lepiej było napisać do państwa Robinson, zwłaszcza do Ralpha, który jest hybrydyzerem wszystkich Robsów. Smile

Pozdrawiam serdecznie,
Dominika
Ariadna
Moderator Globalny

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 20, 2009, 09:18:07 »

Świetny pomysł!
Tylko trzeba koniecznie napisać, że jest to sport od odmiany Rob's Mad Cat i zapytać, czy można nadać jemu nazwę zarejestrowanej odmiany Rob's Blue Cat oraz czy w ogóle jest dopuszczalna praktyka przypisywania sportów do odmian przez zwykłego kolekcjonera.
Na forum rosyjskim bardzo dużo osób jest niezadowolonych tym, co się dzieję z odmianami selekcji Korszunowej, bo selekcjoner bardzo często nadaję sportom swoich odmian nowe nazwy. A że odmiany Korszunowej są znane z tego, że z jednego listka odmianowego można otrzymać 90% sportów, to w takim przypadku, kupując jeden listek, można byłoby powiększyć swoją kolekcję o 9 nowych odmian, ale tego nikt nie robi i po prostu wybrakowują te sporty że swoich kolekcji.   

Mój katalog
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 20, 2009, 09:55:03 »

Dobra, jak sie obudzę to napiszę...

Lecę wyściskać listonosza, bo przyszły szwedzkie fiołki... niewyspana jeszcze jestem... Sad

Post dołączony: Czerwiec 22, 2009, 09:19:47
Dostałam odpowiedź od AVSA, wkleję tłumaczenie później, na razie proszę o pomoc -  przesłanie mi na prv e-maila do Robinsonów (nigdzie nie mogę tego znaleźć). Pan Ralph Robinson telefonu nie odbiera, w Ameryce chyba jeszcze śpiulkają...  Confused

Ariadna
Moderator Globalny

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 22, 2009, 10:29:24 »

Pan Ralph Robinson telefonu nie odbiera, w Ameryce chyba jeszcze śpiulkają...

Malenko,
To już szczyt bezczelności z Twojej strony  Smile  Smile  Smile
Mają środek nocy  Laughing

Mój katalog
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 22, 2009, 10:30:13 »

No ale DLA MNIE to chyba mogą się trochę poświęcić, prawda?   Confused

Gdybym wiedziała, że dzwonię - wstałabym i podniosłabym słuchawkę - to pewne!  Smile

Ariadna
Moderator Globalny

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 22, 2009, 10:36:25 »

Gdzie tłumaczenie odpowiedzi z AVSA?  Confused  Very Happy

Mój katalog
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 22, 2009, 11:32:50 »

Już, już, ledwo z poczty wróciłam, jeszcze tylko jęzor zwinę i już piszę... Neutral

Post dołączony: Czerwiec 22, 2009, 12:13:51
"Sports are a fairly routine part of growing African violets, particularly when growing a fantasy like Rob's Mad Cat. Fantasies (those with speckles) "go solid" frequently. Stress seems to cause sporting even more freely, and the stress of leaf propagation seems to be a particularly common cause. We believe that fantasy markings come from a flaw in the DNA. Nature often tries to repair flaws, even when we like it. For that reason, I recommend that you never give or sell a fantasy starter plant until you have seen it in bloom. You should not change the name of the plant until you have spoken or corresponded with Ralph Robinson, the hybridizer. Because this is such a predictable sport, he may have a name already assigned to it. If he does not, then you should most properly call the plant Sport of Rob's Mad Cat, especially if you were going to exhibit the plant in a show.

Happy Growing! Joyce Stork"

"Sporty są całkiem normalną częścią uprawy fiołków afrykańskich, szczególnie kiedy hodujemy odmianę fantasy taką jak Rob`s Mad Cat. Fiołki fantasy (te z cętkami) często przechodzą w sporty. Stres jest najczęstszą przyczyną "zesporcenia" fiołka, a stres spowodowany przez rozmnażanie przez liść wydaje się szczególnie za to odpowiedzialny.

Uważa się, że fantazyjne cętki pochodzą z uszkodzeń DNA. Przyroda często stara się naprawić takie uszkodzenia, nawet jeśli się nam podobają. Z tego powodu zalecam, aby nigdy nie dawać ani nie sprzedawać sadzonki odmian fantasy, dopóki nie sprawdzi się ich kwitnienia.

Nie powinnaś zmieniać nazwy rośliny dopóki nie porozmawiasz (nr tel) albo nie napiszesz do Pana Ralpha Robinsona, hodowcy. Ponieważ jest to sport łatwy do uzyskania - możliwe, że Robinson już go nazwał i zarejestrował. Jeśli tego nie zrobił, odpowiednim postępowaniem będzie, gdy nazwiesz roślinę "Sport od Rob`s Mad Cat", szczególnie, jeśli zamierzasz wystawić ją na jakimś pokazie"

Proszę sprawdzić, czy wszystko dobrze przetłumaczyłam (tłumaczenie "od ręki").

Najbardziej wkurza mnie, że przecież pytałam o oficjalnego sporta - Rob`s Blue Cat...A w liście piszą tak, jakby o nim nie wiedzieli... Sad

Post dołączony: Czerwiec 22, 2009, 16:04:36
Jełop ze mnie - dziś Robinsonowie mają zamknięte....zadzwonię jutro... Sad

axlowa
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 24, 2009, 16:03:47 »

I jak tam Madziu, dzwoniłaś do Pana Robinsona?
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 24, 2009, 17:10:50 »

Dzwoniłam w różnych godzinach - zawsze włącza się sekretarka i każe dzwonić w innych godzinach... Sad

Rzuciłam hasło na innym fiołkowym forum - teraz czekam na odpowiedź... Sad

g2f
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 24, 2009, 17:15:06 »

Napisz maila, adres jest na ich stronie. Wink

Pozdrawiam serdecznie,
Dominika
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 24, 2009, 17:19:29 »

Dominiczko - prześlij mi tego maila - ja głupia blondyna - nie znalazłam... Shocked

Post dołączony: Czerwiec 24, 2009, 17:21:35
Udało się!!!!!!!!!!!!!!!  Very Happy Very Happy Very Happy

Właśnie miałam, jak to się mówi, przyjemność z Panem Ralphem Robinsonem!!!! Very Happy

Post dołączony: Czerwiec 24, 2009, 17:25:35
Fajny gość.... Very Happy

Przedstawiłam Mu całą sprawę z moim nieszczęsnym Rob`s Mad Cat, opisałam, jak wygląda itd. pan Robinson powiedział, że powinnam zmienić nazwę fiołka ma Rob`s Blue Cat!!!  Cool

Dodatkowo, wspomniałam, że znajomej  Wink Bob Serbin kwitnie nie tak, jak powinien. Na to Pan Ralph pyta, czy fiołek kwitnie na różowo - bo jeżeli tak to jest to Aca`s Pink Delight i koleżanka powinna również zmienić nazwę fiołkowi  Very Happy

I co Wy na to???  Razz

cymric
Gaduła

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 24, 2009, 17:27:02 »

Ta....da... czyli tak można  Very Happy Very Happy Very Happy

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
malena100
Gaduła

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 24, 2009, 17:32:14 »

Skoro ci z AVSA kazali mi skontaktować się z Robinsonem, a On doradził mi zmianę nazwy - drogie koleżanki, NIE MOGĘ MU ODMÓWIĆ... Smile

Tylko warto by nad tym jeszcze podyskutować... Smile

g2f
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 24, 2009, 17:40:36 »

Ja powiem tylko tyle, że ta informacja pokrywa się dokładnie z tym co wyczytałam na innym zachodnim forum i znaczy to tyle, że w Stanach nazwy zmieniają jeśli sport odpowiada zarejestrowanej "sportowej" odmianie, najlepiej wg. tabletki AVSA:
U Donaty Rebel's Splatter Kake zakwitł dokładnie jak Rebel's Night Breezes. Smile

Jednak doskonale rozumiem to co wcześniej napisała Ariadna o nieetyczności w związku ze zmienianiem nazw zwłaszcza w przypadku sportów odmian Korshunovej, które to odmiany są znacznie mniej stabilne genetycznie.

Pozdrawiam serdecznie,
Dominika
Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: