Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 04:48:22
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy mogę w takiej sytuacji przesadzić carnosy (tuż przed kwitnieniem)?  (Przeczytany 890 razy)
nataliaada
Gaduła

« : Czerwiec 19, 2009, 19:10:04 »

Mam problem. Mam 2 piękne dorodne carnosy zwykłe. Mają już ze 3 lata chyba. I one mi się bardzo rozrosły, najpierw dostały okrągłe pałąki z cienkiego dość, drutu i już je oplotły kilka razy, aż się zaczęły przechylać w 1 stronę pod wpływem ciężaru. No to ja wtedy im dałam dodatkowe wsparcie w postaci plastikowych drabinek, no i to się sprawdziło, ale do czasu...
Teraz one obydwie się przechylają bardzo w 1 stronę, już te liście są chyba bardzo ciężkie i ja muszę coś z tym zrobić. Obydwie mam zamiar przesadzić do większych doniczek i dać im coś 'mega' stabilnego czyli albo palik z włóknem kokosowym albo pałąki, które zrobił mi mój brat. Przyniósł mi drut taki hm...przemysłowy? z zakładu rodziców, gruby i mocny i nogą, i rękami wygiął go (silny jest), ja mam zamiar te pałąki obkleić jakąś taśmą bezbarwną czy izolacyjną i do doniczki dać carnosom, wtedy na pewno się nic nie przechyli bo drut jest gruby. Tylko jest problem, bo 1 z nich się szykuje do kwitnienia, to będzie jej pierwszy raz Very Happy Ma ona 1 pąk kwiatowy taki różowy cały, nierozwinięty. Wydaje mi się, że jeszcze chyba trochę to potrwa zanim się kwiatek otworzy. I ja nie wiem co robić, czy odplątać tę 1 hoję delikatnie i potem tak samo zaplątać na nowym pałąku czy czekać aż już będzie po wszystkim?

Wystarczy Natalia Wink
Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2009, 19:14:19 »

To zależy na czym Ci bardziej zależy: na kwitnięciu czy na umocowaniu hoi.  Confused Wink
Bo pączki może zrzucić. Z drugiej strony przesadzona może zakwitnąć intensywniej.  Smile

Pozdrawiam Lisa Very Happy
nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2009, 19:35:15 »

Zależy mi na wszystkim niestety lub stety.

1) Chcę przesadzić żeby miały lepiej, nowszą ziemię, więcej miejsca na korzenie,stabilniejszą konstrukcję itp.

2) Chcę jak najszybciej wstawić zdjęcia moich hojek do wątku hojowego, i wolałabym akurat te pokazać w nowych doniczkach.

3) Na kwitnieniu też mi zależy bo to 1 kwitnienie i jestem bardzo ciekawa zapachu. W sumie zawsze twierdziłam, że nie podobają mi się kwiaty hojek, a tylko liście, to jednak teraz gdy pąka zobaczyłam strasznie się ucieszyłam...I nie chciałabym go stracić.

Wystarczy Natalia Wink
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2009, 19:38:43 »

Jeśli szykuje sie do kwitnienia, to daj jej spokój Cool. Dołóż jakieś tymczasowe wzmocnienie, drabinke czy patyk bambusowy, aby wytrzymała gdzieś do września. Jeśli nawet nie przesadzisz, a tylko rozplączesz to i tak może zrzucić kwiaty i następnych nie zobaczysz długo. Zacznie kręcić liścmi i pędami, a na kwitnienie zabraknie energii  Smile.

Małżeństwo to ucywilizowana forma niewolnictwa. A.Einstein

Moje hoje
Zaczarowany ogródek Mery
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 19, 2009, 19:40:39 »

Ja tez bym nie ryzykowała , zwłaszcza jak to jest pierwsze jej kwitnienie  Cool

nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 19, 2009, 19:45:05 »

No to dam im spokój, choć tylko 1 chce kwitnąć.
Dzięki za rady Smile

Wystarczy Natalia Wink
Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 19, 2009, 20:20:07 »

W takim razie trzymam kciuki za kwiatki.  Cool

Pozdrawiam Lisa Very Happy
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: