PeggySue
Aktywny

Fiołki, ach fiołki... W końcu przeprowadzka! :)
|
 |
« : Czerwiec 15, 2009, 20:22:34 » |
|
No właśnie, czy powstanie nasze polskie "AVSA"? Od dłuższego czasu się nad tym zastanawiam... Czy ktoś już wcześniej myślał nad tym? Da się? I jeżeli tak, to co do tego potrzeba? Nasza pasja fiołkowa tak bardzo się rozrasta, że pomyślałam, że naturalnym biegiem rzeczy powinniśmy naszą pasję "zalegalizować"  Co o tym myślicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PeggySue
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 15, 2009, 21:06:12 » |
|
Bajadera! Czytałam wątek, ale on był pisany w październiku 2007 czyli już dosyć dawno temu. Teraz mamy tyle ludzi kolekcjonujących fiołki, że może coś się ruszy? Może by stworzyć taki Klub forumowy na razie? Organizować spotkania raz na jakiś czas? Ja wiem, że wymieniać i oglądać fiołki możemy na łamach tego forum, ale chyba każdy przyzna, że zobaczyć je na żywo to coś zupełnie innego. Można by organizować spotkania na razie lokalne, w poszczególnych miastach, a jeżeli to wyjdzie, to wtedy zorganizować jakiś konwent  Można się podłączyć pod jakąś wystawę o tematyce roślinnej, tak jak podłączają się hodowcy myszy i szczurów rasowych pod wystawę psów i kotów rasowych (przynajmniej u nas we Wrocławiu). Można chociaż spróbować. Wszędzie na świecie jest to jakby naturalne przedłużenie pasji, jaką się posiada. I to każdej pasji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 16, 2009, 08:11:13 » |
|
Jestem ZA, ale jak to zorganizować od strony papierkowej? Jeżeli będziemy mieć swoje Towarzystwo, odpadną wszystkie problemy z dostawą listków oraz dorosłych roślin
|
|
|
|
|
|
 Fiołki to ciężka choroba,tylko czemu nie chce się wyzdrowieć? Mój katalog
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 16, 2009, 08:24:39 » |
|
Oczywiście ,że jestem za.To ułatwi znacznie kontakty za zagramanicą  ,sprowadzanie listków itd. Zorganizowane w coś formalnego,będziemy też bardziej wiarygodne.
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
|
sap3
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 16, 2009, 09:24:39 » |
|
Zgadzam się  Ale by było fajnie...wreszcie Polska by miała coś oficjalnie związane z fiołkami... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 16, 2009, 10:27:59 » |
|
Z tego co ja pamiętam to wszelakie 'Towarzystwa' muszą być rejestrowane w Sądzie ze statutem akceptowanym w Wydziale Spraw Obywatelskich Urzędu Wojewódzkiego i musi być 15 osób w zarządzie założycielskim,z prezesem,zastępcami i określonymi funkcjami pozostałych członków założycieli...wszystko co związane z rejestracją i statutem załatwiał prawnik...może zacznijcie od konsultacji z prawnikiem  spisaniem statutu itd. czyli od podstaw funkcjonowania takiego "Towarzystwa fiołkowego". Pomysłodawczyni do 'roboty' - siedziba "towarzystwa" ,telefon,strona internetowa itd...składki...organizacja wystaw jeżeli...pole do popisu ogromne.Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 16, 2009, 13:08:36 » |
|
W sprawach przygotowań do rejestracji oferuję swoją pomoc, bo dokładnie tym zajmuję się na co dzień ze strony urzędu sprawującego nadzór nad stowarzyszeniami  . Wy dajecie pomysły i dane a ja papierki pomogę zrobić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 16, 2009, 13:55:09 » |
|
W sprawach przygotowań do rejestracji oferuję swoją pomoc, bo dokładnie tym zajmuję się na co dzień ze strony urzędu sprawującego nadzór nad stowarzyszeniami  . Wy dajecie pomysły i dane a ja papierki pomogę zrobić. I widzę ,że coś się zaczyna powoli ruszać w fiołkowym temacie.Bardzo się cieszę z tego powodu.Jestem za.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 16, 2009, 14:00:28 » |
|
Pomysł ciekawy, ale strona formalna przerażająca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 16, 2009, 14:03:48 » |
|
Początki zawsze są trudne.Przeraża nas często niewiedza co zrobić w danym temacie.Jak juz sie to rozgryzie to wydaje się takie proste.Takie zawsze są początki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 16, 2009, 14:52:49 » |
|
Oj Aga1 przecież napisałam o stronę formalną nie macie się co martwić. Na początek musicie tylko przemyśleć czym chcecie się zajmować tzn. jakie cele ma mieć Wasza organizacja. Najlepiej podpatrzeć na stronach internetowych w statucie innego stowarzyszenia o podobnym profilu działania. Potem musicie się spotkać na zebraniu założycielskim. Bez spotkania chyba się nie da, bo trzeba będzie podpisać dokumenty. A tak w ogóle to są dwie drogi do wyboru - stowarzyszenie zwykłe i rejestrowane w Krajowym Rejestrze Sądowym. Zwykłe to takie do założenia, którego wystarczą 3 osoby, nie ma osobowości prawnej, nie rejestruje się w sądzie tylko zgłasza fakt swojego powstania do właściwego miejscowo starosty oraz nie uchwala statutu a tylko taki skrócony regulamin. Jego majątek może powstawać wyłącznie ze składek członkowskich. Rejestrowane to takie które może utworzyć minimum 15 osób. Uchwala statut i składa do Sądu Gospodarczego - Krajowego Rejestru Sądowego wniosek o rejestrację wraz z dokumentami z zebrania założycielskiego. Po wydaniu przez Sąd postanowienia nabywa osobowość prawną i może rozpocząć działalność. Takie stowarzyszenie ma większe możliwości jak chodzi o pozyskiwanie pieniędzy. Ma swój nr KRS, więc z reguły postrzegane jest jako bardziej wiarygodne. W trakcie działalności obu tych rodzajów stowarzyszeń są tylko takie różnice, że stowarzyszenie rejestrowane wszystkie uchwalane przez siebie zmiany musi zgłaszać do KRS-u - czyli aktualizować swoje dane. Obydwa stowarzyszenia podlegają nadzorowi starosty w powiecie, w którym jest siedziba stowarzyszenia i na jego żądanie przedkładają niektóre dokumenty. Po rejestracji stowarzyszenie musi uzyskać NIP, Regon i założyć konto bankowe. Trzeba sie zastanowić czy macie kogoś kto pomoże prowadzić księgowość - choćby jedynym źródłem majątku były składki członkowskie. W tym to ja już nie pomogę, bo nie znam się na księgowości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lestatrv7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 16, 2009, 15:40:06 » |
|
Świetny pomysł  najważniejsze wybrać miasto w jakich chce się założyć stowarzyszenie, potem troszkę papierków i gotowe ... sporo chodzenia ale myślę, że wszystko da się załatwić  Co do księgowości napewno na pewno ktoś się znajdzie wśród forumowiczów  Strona stowarzyszenia też jest do zrobienia ja mogę pomóc w tym temacie Jeżeli będą organizowane wystawy, tak jak napisała PeggySue na początek można się podłączyć pod istniejące wystawy albo np pod targi ogrodnictwa jakie odbyły się niedawno w Kielcach. Możliwości jest wiele 
|
|
|
|
|
|
.:Matt:.
|
|
|
|
|
axlowa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 16, 2009, 19:51:41 » |
|
Oj to by było super, popieram 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PeggySue
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 16, 2009, 20:49:57 » |
|
Ojejusiu! Jak to fajnie, że tyle jest ZA! No to zabierzmy się do roboty! Powoli, powoli wszystko się "urodzi"  Ja jestem z Wrocławia, kto jeszcze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 17, 2009, 06:31:34 » |
|
Ja jestem z Gdańska, mogę robić za "odłam północny".  O ile papierów za dużo nie będzie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 17, 2009, 06:44:04 » |
|
Ja zasadniczo też z Wrocławia  ,choć na wygnaniu w Szczecinie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PeggySue
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 17, 2009, 10:40:22 » |
|
Wiecie co? Tak się napaliłam naszym Polskim Towarzystwem Fiołkowym, że zajmę się tym osobiście Pozbieram wszelkie niezbędne informację, poczytam statuty innych takich Towarzystw na świecie (o ile będą po angielsku), pomyślę nad stroną www (z wykształcenia jestem grafikiem użytkowym  ), mogę nawet zaprojektować logo  Do tego mój M ma wykształcenie prawnicze i z zakresu księgowości - już wyraził chęć pomocy nam w tym całym przedsięwzięciu! A z Waszej strony: podawajcie pomysły, sugestie, jak widzielibyście takie Towarzystwo i co chcielibyście w nim robić. Ilu byłoby chętnych do przystąpienia do niego? Na razie jestem niepracującą mamą, więc mam trochę czasu aby "wgryźć" się w temat. Napiszę później do jakich doszłam wniosków i jakie informacje udało mi się zebrać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 17, 2009, 10:43:34 » |
|
Ja się mogę pisać. Czemu nie. Z czasem jest co prawda różnie, ale raz się żyje. Nie wydaje mi się z kolei żeby miało zajmować to nie wiadomo jakie ilości czasu, a tak się lepiej poznamy. Z grafiką i księgowością nie pomogę, ale mam fizjologa roślin w domu. No i trochę fiołków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oliwia
Aktywny

Wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 17, 2009, 11:03:54 » |
|
Jestem za. Bardzo chętnie przystąpię do takiego Towarzystwa. Jakie nadzieje miałabym związku z Towarzystwem. Chciałoby się, żeby były organizowane wystawy na których mogłybyśmy się spotkać i porozmawiać. Mogłabym pomóc w organizacji takiej wystawy-gdyby był organizowany w Poznaniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sap3
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 17, 2009, 11:31:35 » |
|
Ja bym przystąpiła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 17, 2009, 17:57:30 » |
|
poczytam statuty innych takich Towarzystw na świecie
W razie czego - mam Statut Rosyjskiego Stowarzyszenia Miłośników Fiołków Afrykańskich. Muszę tylko przetłumaczyć tekst, żeby można było dostosować ten Statut do naszych potrzeb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PeggySue
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 17, 2009, 21:38:40 » |
|
Nie mogę znaleźć statutów na stronach... jedyne co znalazłam to formularz zgłoszeniowy o przyjęcie w poczet członków. Może statuty są dostępne tylko osobiście? Nie wiem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nadia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 18, 2009, 05:53:26 » |
|
Ja też bardzo chętnie się w to właczę i pomogę!
|
|
|
|
|
|
pozdrowienia z Krakowa
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 18, 2009, 08:37:21 » |
|
Nie mogę znaleźć statutów na stronach... jedyne co znalazłam to formularz zgłoszeniowy o przyjęcie w poczet członków. Może statuty są dostępne tylko osobiście? Nie wiem...
Tak, przeważnie są dostępne tylko dla członków danego Stowarzyszenia, ponieważ należą do dokumentów założycielskich.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PeggySue
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 18, 2009, 09:06:50 » |
|
Tak, przeważnie są dostępne tylko dla członków danego Stowarzyszenia, ponieważ należą do dokumentów założycielskich. No to co teraz robić? Ariadno, chyba będziemy musieli się do Ciebie zgłosić po statut 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 18, 2009, 09:33:55 » |
|
Pracuję w stowarzyszeniu/org pozarządowej. Wprawdzie o profilu zwierzęcym /TOZ/, ale wezmę dziś statut, jeśli gdzieś jest i zobaczę co tam mają popisane.Myślę ,że jeżeli już się za to brać to porządnie.  Zarejestrować,uzyskać KRS itd
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 18, 2009, 09:36:34 » |
|
Porządek musi być jesli ma być to Stowarzyszenie a nie "Kółko Gospodyń/Gospodarzy Fiołkowych" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|