|
tellerka
|
 |
« : Wrzesień 07, 2008, 07:55:13 » |
|
Wstawiłam w swoim doniczkowym wątku, mogę i tutaj: to moje oleaqndry. Oprócz nich mam jeszcze 'dzikuska' z Jordanii (samodzielnie uhodowany z nasiona) ale marnie znosi zimy. Dlatego się martwię ... bo mam ich teraz 4x więcej  (4 zamiast 1  ) Oleandry:   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 07, 2008, 09:52:00 » |
|
Tellerko nie chcesz białego odhodowanego, ale odbiór przed zimą  , cudny, naprawdę   teraz ma metr wysokosci, ale po przycieciu będzie mniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 07, 2008, 09:56:36 » |
|
Ale ładne kolory :-?fotki ekstra !  Czy ten pierwszy to jest kolor różowy :-?czy taka ''morela'? Czy po pączkach można jakoś wyczaić czy będzie pełny czy nie? Oczywiście ...widać od razu, pączek grubaśny-pełna odm. ''chudy''-o pojedyńczych kwiatach 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danuta
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2008, 10:10:07 » |
|
W kwestii cięcia oleandrów.Ja tnę nad pierwszym węzłem, który ma trzy liście, patrząc od dołu.. Nie wiem czy dobrze, to wyjaśniłam. Każda nowa gałązka, czy sadzonka najpierw wypuszcza węzeł, co ma 2 liscie, następne węzły mają 3 liście. Przemo myślę,ze możesz poświęcić jedną sadzonkę i uciąć w tym miejscu co pokazałeś.Czasami oleandry wypuszczają pędy bezpośrednio z ziemi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 07, 2008, 10:11:46 » |
|
Tellerka - mniam, mniam  Czy ten ostatni wszystkie kwiatki ma tak cudnie pomieszane różowo-biało ? A propos Przemo - czy te jego maluchy nie powinny jeszcze podrosnąć (zanim w ogóle zobaczą nożyce) ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 07, 2008, 12:06:38 » |
|
Ale ładne kolory :-?fotki ekstra !  Czy ten pierwszy to jest kolor różowy :-?czy taka ''morela'? Ciemny róż 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 07, 2008, 12:39:44 » |
|
Tellerka - mniam, mniam  Czy ten ostatni wszystkie kwiatki ma tak cudnie pomieszane różowo-biało ? Nie, ten jeden akurat tak się wyrodził....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Melisanda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 07, 2008, 13:16:14 » |
|
Witam  Jakie tutaj piękne oleandry  Może ja wtrące się do dyskusji i cos napisze o swoim 'podopiecznym'  W tamtym roku poźną wiosną kupiłam oleandra wysokości ok. 40 cm. Natychmiast go przesadziłam do większej donicy i dałam porządną dawkę nawozu. Poźną jesienią schowałam go do kąta w garażu, bo nie miałam miejsca w domu. Podlewałam go bardzo rzadko i skromnie, może raz w miesiącu. Garaż jest z oknem i nie jest ogrzewany więc w zimie na pewno była minusowa temperatura. Liście straciły blask, wiele z nich opadło, a pozostałe wyglądały nieciekawie. Wczesną wiosną przesadziłam go do większej donicy i postawiłam w ogrodzie. Nawoziłam i podlewałam (bardzo czesto i deszczówka...zwykle ciepłą). Co od razu zauważyłam - oleander uwielbia wodę, ale nie lubi mieć podstawki pod doniczką. Teraz wygląda tak -> (zdjęcie zrobiłam w lipcu)  Raz go przyciełam 'na oko' Tej jesieni rownież tarfi do garażu i mam nadzieje, że w przyszłe lato będzie równie piękny. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 07, 2008, 15:24:29 » |
|
Szczere gratulacje Chyba moim nie zrobię tak samo bo... nie zmieszczą mi sie na balkonie! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 07, 2008, 21:00:51 » |
|
No piękny... Tego białego mogę i ja przygarnąć  Mam duuuży domek i sporo miejsca, ale chętniej bym przygarnęła żółtego, nie ma ktoś sadzonek? Jutro będę na ryneczku, może coś upoluję... Różowy piękny, szczególnie że pełny, ciekawe jaki będzie mój różowy (podobno różowy) ma 2 kwiatostany (pączki) nie mogę się doczekać kwitnienia.
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 07, 2008, 21:29:43 » |
|
Szczere gratulacje Chyba moim nie zrobię tak samo bo... nie zmieszczą mi sie na balkonie!  Proponuję tellerko prowadzenie na pieńku, w formie drzewka  , czyli nie przycinać aż do momentu uzyskania satysfakcjonującej wysokości. czyli gdzieś ok. 1,5 m. Ewentualne boczne odrosty usuwać i dopiero, gdy osiągnie odpowiednią wysokość zacząć przycinać formując koronę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 08, 2008, 06:57:27 » |
|
A propos Przemo - czy te jego maluchy nie powinny jeszcze podrosnąć (zanim w ogóle zobaczą nożyce) ?
Tak się też zastanawiałem, ale czy jest sens tyle czekać i marnować energię rośliny na tworzenie korony skoro i tak ją zetnę przy samej ziemi... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meryl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 08, 2008, 08:59:13 » |
|
Przemo przyznam, że nie bardzo rozumiem twojej myśli w ostatnim poście.Jeśli chcesz prowadzić roślinę w formie piennej to nie przycinasz jej przy samej ziemi, a w ogóle to żadne cięcie nie może być przy samej ziemi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 08, 2008, 09:53:26 » |
|
Meryl, właśnie chodzi mi o to żeby nie miała formy drzewka tylko krzaczka, takiego jak kupiłem (zdjęcie z mojego wątku): http://img337.imageshack.us/img337/9691/oleanderue4.jpgTam główna łodyga została ucięta zaraz nad ziemią. W takim razie przytnę nad drugim oczkiem dla pewności i jeszcze nie teraz tylko za miesiąc, niech korzenie się trochę rozrosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meryl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 08, 2008, 10:11:17 » |
|
A nie lepiej to przycinanie zostawić na marzec, za miesiąc rośliny szykują się do zimowego spoczynku, słońca coraz mniej, i pędy muszą zdrewnieć, żeby lepiej znieść zimę, cała wegetacja roślin będzie uśpiona.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 08, 2008, 10:28:53 » |
|
Otóż to. Przemo, a porównaj grubość pędu głównego - w tym nisko przyciętym krzaku i swojej sadzonce. Myślę, że to może być odpowiedzią na pytanie w jakim wieku krzak był cięty.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 08, 2008, 15:11:30 » |
|
Zaczekaj do wiosny, bo zmarnujesz rośliny... Skoro chcesz skracać to poczekasz na kwitnienie- ale u ciebie priorytet to cięcie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 08, 2008, 19:09:22 » |
|
Tak chyba zrobię, główna łodyga ucięta w starym krzaku ma średnicę ponad 1cm. Spokojnie zaczekam w takim razie. Dzięki  Już widzę, że w przypadku kilku młodych roślinek prawdopodobnie wyrosną nad pierwszymi oczkami nowe pędy więc będę wiedział na przyszłość w którym miejscu ciąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 09, 2008, 17:18:18 » |
|
Takiej piękności jeszcze nie widziałam  Śliczna!
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
orange30
Nowicjusz
NaŻadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 09, 2008, 22:02:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Halina 
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 09, 2008, 22:05:23 » |
|
O rany, jakie cuda!! Te pełne są boskie!! Elu skąd masz takie cudeńka?? Z naszego ryneczku??
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 10, 2008, 18:51:25 » |
|
Marto- z naszego ryneczku i owszem  - ale mam zaprzyjaźnioną sprzedającą...  i czasem dostanę rarytas którego jest 1 szt- np żółty i ten ostatni  lub chińską różę... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 11, 2008, 09:29:48 » |
|
Marto- z naszego ryneczku i owszem  - ale mam zaprzyjaźnioną sprzedającą...  i czasem dostanę rarytas którego jest 1 szt- np żółty i ten ostatni  lub chińską różę...  No to ja mam prośbę, jakbyś gdzieś widziała jeszcze takiego żółtego... Za każde pieniądze dosłownie!!!
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 11, 2008, 16:39:19 » |
|
Dzięki wielkie!! Ja nie wiem czy od niej nie mam tego różowego co do mnie łapkami machał...
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 11, 2008, 20:46:56 » |
|
Nie, ja go kupiłam od kobietki koło tego głównego wejścia na stołach koło góralskich butów.
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|