Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 04:28:33
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: nazwy gatunkowe-nieścisłości  (Przeczytany 437 razy)
eliza
Nowicjusz
*

« : Czerwiec 14, 2009, 13:29:30 »

Jest kilka gatunków roślin pokojowych których nazwy są mylone,mieszane i różnie określane zależnie od źródła.Chciałabym wiedzieć jak jest naprawdę.

Po pierwsze:
Scindapsus,Epipremnum-to jest to samo?.Do Epipremnum jest dolączony czasem epitet aureum a czasem pictus.
Rafidofora i Scindapsus-jedne źródła podają,że to ten sam,inne że inny gatunek(podane są trochę inne zasady pielęgnacji)
Scindapsus złoty-jest to zwykły Scindapsus,czy Scindapsus pictus? Na tej stronie np Scindapsus złoty=S.pictus:
http://poradnikogrodniczy.pl/doniczkowepnace.php.Spotkałam się też z nawzą Scindapsus pstry w związku z tą rośliną na zdjęciu.Nie wiem czy jest poprawna.
Nie jestem pewna ale wydaje mi się,że spotkałam się z tym że inaczej nazywała się roślina która miała dużo białego na liściach a inaczej prawie cała zielona.Możliwe,że to jest inny gatunek?Wiem,że kolor liści zależy w dużym stopniu od światła jakie dostaje ta roslina.
Wiem,że niektóre nazwy są polskimi odpowiednikami łacińskich i że pewne nazwy zostały zastapione innymi,ale jak wcześniej wspomniałam informacje na ten temet są sprzeczne.

Po drugie:Czy roicissus i cissus rombolistny to ten sam gatunek?
nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 14, 2009, 13:38:54 »

Ja też się tym interesuję i nawet założyłam kiedyś taki wątek:
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,11547.0.html

Nie przyjął się on jak widać, może trzeba go usunąć, nie wiem, w każdym bądź razie możesz zajrzeć bo jest tam o epipremnum i scindapsusie.

Wystarczy Natalia Wink
eliza
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 24, 2009, 21:07:10 »

Kurcze,szkoda,że nikt oprócz nataliaady nie podjął tematu.
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 24, 2009, 23:34:12 »

Po drugie:Czy roicissus i cissus rombolistny to ten sam gatunek?
Jakby to powiedzieć - zależy kogo spytasz Wink
Jest rhoicissus capensis i cissus rhombifolia i to są z całą pewnością różne gatunki. Spokrewnione, bo należą do tej samej rodziny winoroślowatych (Vitaceae), niemniej różne.
Ale od jakiegoś czasu jest używana nazwa rhoicissus rhombifolia jako łaciński odpowiednik cisusa rombolistnego i powstaje zamieszanie, bo kiedy pojawia się tylko pierwszy człon tej nazwy to na dobrą sprawę nie wiadomo o czym mowa.
Zresztą podobnie jest z nazwą cissus, też sama w sobie nie identyfikuje gatunku.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: