Jest kilka gatunków roślin pokojowych których nazwy są mylone,mieszane i różnie określane zależnie od źródła.Chciałabym wiedzieć jak jest naprawdę.
Po pierwsze:
Scindapsus,Epipremnum-to jest to samo?.Do Epipremnum jest dolączony czasem epitet aureum a czasem pictus.
Rafidofora i Scindapsus-jedne źródła podają,że to ten sam,inne że inny gatunek(podane są trochę inne zasady pielęgnacji)
Scindapsus złoty-jest to zwykły Scindapsus,czy Scindapsus pictus? Na tej stronie np Scindapsus złoty=S.pictus:
http://poradnikogrodniczy.pl/doniczkowepnace.php.Spotkałam się też z nawzą Scindapsus pstry w związku z tą rośliną na zdjęciu.Nie wiem czy jest poprawna.
Nie jestem pewna ale wydaje mi się,że spotkałam się z tym że inaczej nazywała się roślina która miała dużo białego na liściach a inaczej prawie cała zielona.Możliwe,że to jest inny gatunek?Wiem,że kolor liści zależy w dużym stopniu od światła jakie dostaje ta roslina.
Wiem,że niektóre nazwy są polskimi odpowiednikami łacińskich i że pewne nazwy zostały zastapione innymi,ale jak wcześniej wspomniałam informacje na ten temet są sprzeczne.
Po drugie:Czy roicissus i cissus rombolistny to ten sam gatunek?