Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 04:21:52
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przesuszona trawa  (Przeczytany 3337 razy)
Koniczyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 19, 2009, 09:15:07 »

Okey i dzięki za porady raz jeszcze Smile

Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
venga2
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 19, 2009, 10:33:16 »

To będzie co podsiewać bo sądząc po zdjęciach to tej koniczyny jest całkiem sporo. Ale fakt że mniej czasu i pieniążków to pochłonie niż zakładanie trawnika na nowo. Tylko ostrożnie z tym Starane żeby inne (nie chwasty i koniczyna) roślinki nie ucierpiały. Już się spotkałem z tym że poleciało nie tam gdzie trzeba i całe dolne piętro pięknej jodły zgubiło igły.

Z tym nożem to się zmartwiłem bo kosiarka nie ma jeszcze roku... Spróbuję go najpierw dobrze oczyścić z resztek po koszeniu bo sprawdzając na dotyk wydawał się w porządku.

Pozdrawiam
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 19, 2009, 12:05:38 »

Venga, jest jeszcze jedna przyczyna zasychania końcówek traw. Jeśli kosisz w pełnym słońcu, efekty będą podobne, słońce przypala cięte końcówki.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
venga2
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 19, 2009, 12:38:46 »

Tak, to wiem Małgosiu, z reguły koszę późnym popołudniem, po pracy. A u nas w wielkopolsce jak się zdarzą 2 dni z rzędu że nie pada to już sukces. Ale wtedy i tak nie ma upału tylko jest tak ... ciepławo Very Happy
Zastanawiałem się czy to nie od nadmiaru wody bo przez 2 tygodnie dzień w dzień lało i ziemia już nie przyjmowała tej wody. Woda stała na trawie.
Od strony północno-zachodniej trawa jest soczyście zielona i gęsta, a od południowej pół na pół zielonego i białego i jest rzadsza. Własnie dlatego poruszyłem kwestię noża od kosiarki bo sąsiadka mi to podpowiedziała. Mówiła że u jej mamy było tak samo, wymieniła kosiarkę i ustąpiło. Kosiłem z mieleniem i pewnie się te drobiny tak obkleiły na nożu że nie tnie tylko urywa. Sprawdzę stan noża i zobaczymy przy kolejnym koszeniu. Na razie posypałem nawóz, deszcz podlał i muszę poczekać  Very Happy

Dziękuję i pozdrawiam
inag1
Aktywny
**

Wielkopolska 6b

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 19, 2009, 21:17:19 »

Venga,nie musisz zaraz całej kosiarki zmieniać,wystarczy nóż naostrzyć  Very Happy
Mieszkam pod P-niem i wiem że nasze okolice mają raczej ziemię piaszczystą,dlatego naszym trawnikom nie grozi zalanie a raczej przesuszenie.Parę dni słonecznych i trawa od razu wysycha.
Małgosiu,podpowiedz jak często należy trawnik nawozić.Wystarczy raz na dwa miesiące granulatem?  Confused

Pozdrawiam-Ina
bura4
Aktywny
**

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 19, 2009, 21:53:48 »

A to nie są takie placki od pędraków?? U mnie pędraków mnóstwo i takie właśnie placki były. Ja tam dosiewam trawy, bo normalnie nawożę itd.

M@rtulin@ pozdrawia Razz
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 19, 2009, 22:38:30 »

Małgosiu,podpowiedz jak często należy trawnik nawozić.Wystarczy raz na dwa miesiące granulatem?  Confused
To zależy jaki nawóz kupisz. Na opakowaniu zawsze jest info o dawkowaniu.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
Koniczyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 20, 2009, 08:30:14 »

Nie zaobserwowałam jakiejś plagi pędraków. Na pewno jest dużo dżdżownic, ale czy one mogą mieć wpływ na trawnik?

Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
venga2
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 22, 2009, 07:43:39 »

inag1, przecież nie zamierzam wymieniać kosiarki Very Happy Tamta pani wymieniła bo już się nadawała do wymiany Smile W zeszłym roku tak było z opadami że przyznaję iż po kilku dniach jak się nie podlało trawy to wysychała. Ale chyba przyznasz że w tym roku sytuacja jest totalnie odmienna? Ja już dobre półtora miesiąca nie używałem zraszacza. Też mieszkam pod Poznaniem i dziś rano znów popadało Very Happy

Pozdrawiam
bura4
Aktywny
**

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #39 : Czerwiec 22, 2009, 15:20:21 »

Nie zaobserwowałam jakiejś plagi pędraków. Na pewno jest dużo dżdżownic, ale czy one mogą mieć wpływ na trawnik?

Pędraki mają to do siebie, że ich nie widać. Ja chciałam sprawdzić, dlaczego mam placki, jeden sztych łopatą w glebę, wyjęłam taki kwadracik, może około 20x20 cm i... dwadzieścia siedem pędroli.

M@rtulin@ pozdrawia Razz
Strony: « 1 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: