Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« : Czerwiec 12, 2009, 19:13:52 » |
|
Witam. Mam problem z moją trawą w ogrodzie, a mianowicie; Gdzieniegdzie stała się ona przesuszona, i nie wiem co może być tego przyczyną? Czy słońce, czy zbyt krótkie koszenie? Co robić by ją odżywić? Proszę o porady.
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2009, 19:47:04 » |
|
Może jest zbyt zbita? Po nakłuwaj ją widłami, żeby ją napowietrzyć
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2009, 22:38:02 » |
|
Zbyt krótkie koszenie może dać taki efekt. Nawozisz trawnik regularnie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 13, 2009, 08:42:45 » |
|
Właśnie, że mało nawiziłam i chyba jest tego skutek. Noi trzeba będzie przestawić nożyce na wyższe cięcie w takim razie. Zbita raczej nie jest, bo gdzieniegdzie są wolne przestrzenie (takie placki bez trawy). Właściwie ma ona dopiero rok, ponieważ zeszłego lata w tamtym miejscu było jeszcze komlpetne klepisko. Teraz się zebrała, no ale te przesuszone miejsca mnie martiwą 
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2009, 09:14:04 » |
|
Doraźnie możesz dać oprysk nawozem dolistnie, ale to nie rozwiąże problemu. Zacznij regularnie nawozić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 17, 2009, 08:27:45 » |
|
Witam Polecam regularne nawożenie nawozem Biopon. Jest o tyle dobrym nawozem że pomaga się trawce rozkrzewić, nadaje jej ładny odcień zieleni, działa podobnie jak Substral 100 dni a przy tym 8kg (ja tyle używam na 400 m2 trawnika) kosztuje 45 zł  Biorąc pod uwagę iż używa się go tylko 3 razy w roku to 135 zł wychodzi nam za całoroczne nawożenie trawnika  Co do aeracji to zamiast wideł polecam specjalne sandały  łatwiej i szybciej się ponakłuwa powierzchnię trawnika po prostu chodząc po nim  kosztują ok. 25 zł  Z koszeniem to jest tak że lepiej częściej kosić i zostawiać wyższą trawę niż rzadko i na króciutko. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 17, 2009, 09:18:29 » |
|
venga2 bardzo mi pomogłaś. Właśnie zamierzałam zakupić nawóz florovit, ale wychodzi on jednak drożej niż podany tutaj przez Ciebie Biopon. Sandały widziałam w sklepie  Przyznam szczerze, że rozśmieszyła mnie ich konstrukcja, ale jak mówisz, że korzystnie wpływają na trawkę to się w nie zaopatrzę. Noi będę w nich robić 'maratony' na działce  Mój mąż kosił trawę raz w tygodniu i to dość krótko (myślę, że zdecydowanie, ponieważ na ostatnim poziomie kosiarki) i pewnie to ją tak osłabiło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 17, 2009, 09:31:16 » |
|
Cała przyjemność po mojej stronie  Cieszę się że moge pomóc swoją "wiedzą"  Ja z reguły koszę na trzecim poziomie od końca, aczkolwiek jeśli pogoda jest taka jaka jest u mnie w wielkopolsce czyli 3 dni deszczu jeden dzień względnego słońca to teraz też koszę krócej. Na drugim poziomie od końca. Zawsze po koszeniu (zwłaszcza tak krótkim) należy mocno podlać trawę bo wtedy jest najbardziej wrażliwa na przesuszenie. A nawóz Biopon kupuję w markecie  Sprawdza się znakomicie - puste przestrzenie zarosły także trawnik cieszy oko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 17, 2009, 09:35:10 » |
|
Koniczyna, z robieniem dziur sandałami wstrzymaj się do wiosny, teraz nie pora na to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 17, 2009, 10:33:13 » |
|
Małgosia W, z tego co wiem (ale zaznaczam że nie jestem nieomylny  ) to aeracji można dokonywać kilka razy w sezonie. Natomiast z wertykulacją jest inaczej i właśnie wertykulacji dokonujemy przede wszystkim wiosną. Co prawda różne źródła różnie podają ale już w kilku wypadkach zetknąłem się z informacją pokrywajacą się. Więc jak to to jest naprawdę? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 17, 2009, 10:37:15 » |
|
Wertykulacja to nacinanie darni w celu rozluźnienia wierzchniej warstwy trawnika i usunięcia filcu. Aeracja przeprowadzana butami z kolcami lub walcem z kolcami nie jest do końca poprawna, bo kolce wbijając się w ziemię zagęszczając ją miejscowo. Tyle wyczytałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 17, 2009, 10:44:59 » |
|
W przypadku przesuszonego trawnika, a taki jest u Koniczyny, aeracja jeszcze bardziej go przesuszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 17, 2009, 11:16:01 » |
|
Małgosia W, masz rację. Zastanawiam się czy u Koniczyny trawnik jest na pewno przesuszony... upałów nie ma, deszczu pod dostatkiem, u mojego sąsiada trawnik też wygląda jakby był w niektórych miejscach (nie cała powierzchnia) przesuszony a nie jest nisko koszony i codziennie jest zraszany (mimo deszczu). Więc może to coś innego... Na pewno nawóz nie zaszkodzi a aeracja z kolei poprawia zdolność wchłaniania składników pokarmowych. Może zamiast aeracji spróbować wygrabić suche źdźbła...?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 17, 2009, 12:04:24 » |
|
Trochę teoretyzujemy, a przydałoby się zdjęcie tego trawnika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 17, 2009, 12:06:28 » |
|
To prawda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 18, 2009, 08:26:16 » |
|
Czy koszenie odbywa się z koszem czy skoszone źdźbła są mulczowane i pozostawione na trawie? Identyczny obraz trawy jest u mojego sąsiada który kilka pierwszych razy w tym roku kosił z mulczowaniem i niestety nie wszystko się rozłożyło i teraz zalega i przydusza młodą trawkę? Wtedy trzeba wygrabić to co suche, podac nawóz i mocno podlać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 18, 2009, 08:31:34 » |
|
Koszenie zawsze z koszem się odbywało. Nigdy nie pozostawała ona rozsypana na trawniku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 18, 2009, 09:00:09 » |
|
W takim razie pozostaje tylko podać nawóz i podlać i troszkę zaczekać na efekty  Będę mógł się podzielić informacją jak to wygląda u sąsiada bo dziś też będzie nawoził Bioponem  Aczkolwiek myślę że przeczesać grabiami nie zaszkodzi, trochę tych martwych źdźbeł się usunie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 18, 2009, 09:08:33 » |
|
Venga2 dziękuję  W takim razie do wskazówek się zastosuję i po kuracji napiszę o efektach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 18, 2009, 09:24:22 » |
|
Koniczyna, czy ty masz psa ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 18, 2009, 09:30:01 » |
|
Tak mam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 18, 2009, 12:04:36 » |
|
Te suche placki na trawniku nie wyglądają na przesuszone przez słońce. Mogę ci przedstawić MOŻLIWE przyczyny problemu. -wypalenie przez mocz psa -wypieranie trawy przez koniczynę / przy niskim koszeniu ścinasz trawę, ale koniczyna zostaje / -uszkodzenie trawnika przez skorupę śniegu / szara pleśń /
Musisz przeanalizować który czynnik może wchodzić w grę w twoim przypadku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 18, 2009, 12:34:28 » |
|
Mocz psa to raczej wykluczam, ponieważ on nie 'załatiwa' się na trawniku. Koniczyna jest mozliwa, bo mam sporo jej na działce. Przez śnieg to nie wiem, może.
Post dołączony: Czerwiec 18, 2009, 19:12:59 A jak bezinwazyjnie pozbyć się koniczyny? Ktoś zna jakieś skuteczne sposoby??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 18, 2009, 23:05:11 » |
|
Co rozumiesz przez ' bezinwazyjnie ' ? Chcesz na nią rzucić urok, czy przekonać, żeby sama się wyprowadziła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 19, 2009, 07:34:12 » |
|
Najskuteczniejszym sposobem będzie chyba wystartowanie z trawnikiem jeszcze raz od podstaw  Nie wiem czy jest inny skuteczny sposób na pozbycie się koniczyny. Małgosia W jak myślisz czy jakość cięcia noża kosiarki może spowodować przysychanie źdźbeł trawy? Zauważyłem takie zjawisko iż źdźbła które są zielone są na końcu równo ścięte natomiast te suche są rozdwojone i poszarpane. Nie wiem czy dość jasno się wyraziłem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 19, 2009, 07:37:26 » |
|
Hehe siłą perswazji  Miałam na myśli takie jej usunięcie, które znów nie osłabi trawnika. Ale tak sobie myslę, że to chyba nie będzie możliwe, bo jakakolwiek chemia działa na wszystkie rośliny. Prawda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 19, 2009, 08:59:54 » |
|
Możesz pozbyć się koniczyny z trawnika stosując selektywny herbicyd, np. Starane, on niszczy tylko rośliny dwuliścienne, trawie krzywdy nie zrobi. Zakładanie trawnika od początku to już spore przedsięwzięcie i moim zadaniem, w tym przypadku niepotrzebne. Prawdopodobnie po usunięciu chwastów, na trawniku zostaną gołe miejsca i te można podsypać nasionami traw.
Venga 2 ,jeśli końcówki traw są postrzępione, to znak że noże kosiarki są tępe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 19, 2009, 09:07:20 » |
|
Szkoda by mi było zakładać trawnik na nowo z tego powodu, że w zeszłym roku tyle co go wysiałam, także jest on świeży. Spróbuję na początek pozbyć się koniczyny, a potem dosiać nowych źdźebełek trawy. Noi nawieźć ją intensywnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 19, 2009, 09:11:49 » |
|
Daj znać jakie będą efekty.
|
|