Viola
Aktywny

|
 |
« : Czerwiec 12, 2009, 09:18:35 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2009, 13:03:22 » |
|
Violu, ależ cudo udało Ci się zdobyć Oby pięknie rosła 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2009, 13:11:41 » |
|
Aniu, zdobycie akurat tej hoyki rzeczywiście graniczyło z cudem. Nawet sprzedający zauważył że to trudno dostępna hoya. I niestety, i najdrozsza z tych które dotychczas kupiłam.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 12, 2009, 14:02:15 » |
|
Wiola przyznaj się (choć na ucho  ) gdzie ją dopadłaś  Śliczna Życzę aby pokazała Ci kwiatuszki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 12, 2009, 18:51:42 » |
|
Viola tym bardziej gratuluję i jak zwykle podziwiam Twój upór  No i tym mocniej trzymam kciuki, żeby pęknie i zdrowo rosła 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 12, 2009, 19:57:53 » |
|
Violuś dobrze, że założyłaś jej wątek, będę jej kibicować i śledzić rozwój wydarzeń, więc dziel się proszę z nami jak najczęściej co tam u lasianthy słychać, jeszcze raz gratuluję udanego polowania  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 12, 2009, 20:02:24 » |
|
Izuś, zamierzam to robic na bieżąco...fotorelacje będą na pewno. Cały czas czekam aż się ujawni jakiś forumowy chomik - posiadacz lasianthy i podzieli się wiedzą na temat pielęgnacji tego cudenka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 12, 2009, 20:06:56 » |
|
Oj Violuś, nie wiem, nie wiem, czy my tu mamy jakiegoś tak zdolnego chomika jak Ty  , bardzo się zdziwię jak się ktoś znajdzie  . Wiesz ona ma piękne liście, całkiem inne niż praetorii, a wydawały mi się bardzo podobne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 12, 2009, 20:29:44 » |
|
Sama zobaczysz, że pomimo bardzo podobnego kwiatostanu liście są zupełnie inne - sztywne i drobniejsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 12, 2009, 20:36:51 » |
|
Że sztywniejsze to widać, ale wydawało mi się, że te liście są większe i szersze niż u praetorii, zaskoczyłaś mnie  . A kwiatostan jest śmiesznie długi w porównaniu z innymi hojkami, chociażby multiflorą, ona takiej długiej szypułki nie tworzy  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 12, 2009, 20:59:42 » |
|
Tak naprawdę róznice będą widoczne, jak jedna i druga stanie się dorosłą rośliną...listki mojej szczepeczki praetorii mają wielkość listków mulitflory czyli mniej wiecej długość mojej dłoni. Zobaczymy jak Twoja ruszy z kopyta, jakiej wielkości wyda liście. Natomiast lasiantha, której jestem bardzo szczęśliwą właścicielką ma listki dużo drobniejsze...ponieważ z doświadczenia wiem, że u mnie wyrastaja liście giganty, następne powinny być większe. Czas pokaże..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 07, 2009, 17:56:04 » |
|
No po prostu leżę i kwiczę, bo mowę mi odjęło  . Boska, absolutnie boska.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 07, 2009, 19:27:07 » |
|
Eee przecież do multiflory podobna  Nie ma sensu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 13, 2009, 13:24:27 » |
|
Viola, piękne te młode listeczki i kwiatków już się nie mogę doczekać  . Czy ona ma dużo światła u Ciebie?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 13, 2009, 16:55:24 » |
|
Stoi na wschodnim oknie i światło ma od świtu do ok 13. Ponieważ ładnie rośnie i jak widać zaczyna kwitnienie - chyba jej tam dobrze. Dostaje też wieczorem 4-5 razy w tygodniu zraszanie oraz dolistne dożywianie ( 2 razy w miesiącu). Post dołączony: Lipiec 13, 2009, 16:57:39
Najdziwniejsze jest to, że ten pęd kwiatowy z którym do mnie przyszła zrzucił pączki ale sam nie odpadł. Co ciekawsze, teraz ładnie się zazielenił i coś tam kluje na końcówkach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 13, 2009, 19:49:54 » |
|
Najdziwniejsze jest to, że ten pęd kwiatowy z którym do mnie przyszła zrzucił pączki ale sam nie odpadł. Co ciekawsze, teraz ładnie się zazielenił i coś tam kluje na końcówkach  Ale super, że kluje  . Ona pewnie tak, jak multiflora i praetorii zrzuca pęd dopiero po kilku kwitnieniach.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
Viola
Aktywny