Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 07, 2012, 21:16:16
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1 2 3 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Adenium cz 2  (Przeczytany 6922 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
lidka
Aktywny
**

Podkarpacie 6a

« : Czerwiec 11, 2009, 13:48:17 »

Część 1

Jak obiecałam pokazuję całe adenium,na jednej łodydze kwiatki na drugiej liście  Smile

Tylko trochę szkoda że kwiatki nie pachną  Sad ale cóż nie można mieć wszystkiego  Smile  Smile

Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął,
nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia,
kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno...
                    ks.Jan Twardowski
ciocia_mlotek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 11, 2009, 16:04:14 »

Bomba z tym podziałem na gałązki kwitnące i liściaste. Tak inaczej. A to, że nie pachną ee tam dużo innych roślin ma pachnące kwiaty a te są tak piękne, że nie potrzebują zapachu:)

krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 11, 2009, 19:18:59 »

Kurczę,z pewną taką obawą zajrzałam do tego działu,wątku.I niestety moje obawy potwierdziły się Mad To co tu pokazujecie jest conajmniej intrygujące.I chyba niestety zaraźliwe Laughing Laughing.Adenium piękne.
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 11, 2009, 19:22:30 »

Adenium śliczne Smile Ja też nie wytrzymałem  Neutral  Smile Kupuję nasiona  Rolling Eyes

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
ciocia_mlotek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 11, 2009, 19:25:33 »

hehe. Zaraźliwe jak diabli. Ja jestem wpadnięta po uszy. W tej chwili rosną mi 23 sztuki. nawet nie pamiętam ile jeszcze w ziemi siedzi, że nie wspomnę już o tych, które jeszcze czekają na wysianie:)

krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2009, 19:40:05 »

Ja do nasionek lewa jestem Mad.Ukatrupię jak tylko zielone z ziemi wylezie Mad.Muszę mieć takie większe już,co się oprze mojej niszczycielskej naturze Mad.A sadzonki też mozna nabyć?Albo dorosłe roślinki?
ciocia_mlotek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 11, 2009, 19:42:31 »

Nie wiem jak w Polsce. U mnie tutaj można dostać wysiane kiedyś przez kogoś lub dorosłe we wściekłych cenach. Jeśli jesteś cierpliwa i ładnie się uśmiechniesz to ci odchowam jedną ze swoich - na razie za młodziutkie na wysyłkę

krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 11, 2009, 20:50:14 »

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Laughing Laughing Laughing Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Będę Ciociu bardzo,barzdo,bardzo grzecznie i cierpliwie czekać Very Happy Very Happy Very Happy
I pięknie się do Ciebie uśmiecham.Gdyby nie te uszy,uśmiechałabym się do ciebie dookoła głowy Very Happy Smile Very Happy
ciocia_mlotek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 11, 2009, 21:03:05 »

Dobrze więc krufko jedna zaklepana dla ciebie. Może we wrześniu czy coś koło tego będę w Polsce to ci przywiozę. To nadal będzie młodzież ale wątpie żebyś była w stanie ją ukatrupić:)SmileSmileSmileSmile. A jeśli sprzedawcy nasion nie kłamali to dostanie ci się nawet jakaś smieszna odmiana kolorystyczna bo z tzw standardów to mam w tej chwili tylko 2 z czego jedna zostaje ze mną a druga taka mizerota.

Post dołączony: Czerwiec 11, 2009, 20:29:30
PS. Jeśli nie chce ci się czekać to znalazłam na allegro młodziutkie sadzonki dość niedrogo. Ale nadal podtrzymuję swoją propozycję odchowania jednej z moich:)

krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 11, 2009, 21:29:49 »

Super Ciociu.Wobec tego życzę,aby młodzież nie sprawiała kłopotów wychowawczych i pięknie rosła.Do adenium zawsze tylko wzdychałam z daleka,ale realnie oceniałam swoje możliwości poprowadzenia tej rośliny z nasionka.Pozdrawiam.Justus
bakcylla
Aktywny
**

Zachodniopomorskie - strefa 7a

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 12, 2009, 13:20:45 »

Llidka pięknie Ci zakwitło teraz przynajmniej uwierzyłam, że w warunkach domowych jest to możliwe. Tfu, tfu... niech się dobrze chowa.

Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 12, 2009, 13:34:39 »

Moje nasionka przeszły próbę przetrwania.  Crying or Very sad A mianowicie w nocy koty dobrały się do tacki, na której były wysiane i trochę przekopały  Mad Nie miałam śmiałości grzebać dodatkowo i sprawdzać, czy one tam w ogóle jeszcze są  Mad Znaczy się nasionka, nie koty. Jeśli przeżyły i wykiełkują to będą nie do zdarcia.  Rolling Eyes Oczywiście koty.

Ril
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 12, 2009, 14:34:19 »

A sadzonki też mozna nabyć?Albo dorosłe roślinki?

Ja kupowałam na Allegro u użytkownika kserofit takie ok 10 - 15 cm (na oko oceniam bo mi już urosły trochę Wink za chyba 17 i 22 zł ( że było 17 za którąś jestem w 100% pewna) Z czystym sumieniem mogę bardzo polecić. Kupiłam na końcu grudnia i tak wypadło, że paczka szła na początku stycznia, akurat w te największe mrozy. Roślinki były tak świetnie zapakowane i zabezpieczone, że zmarzło tylko kilka listków, właściwie nic im się nie stało. To tak gdyby ktoś jeszcze był zainteresowany.
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 12, 2009, 20:03:13 »

Z 7 nasionek 2 wychyliły czubki, 1 jest jeszcze w środku. I to chyba wszystko.  Mad Szkoda mi bardzo, że w tych wschodzących nie ma odmiany z żółtymi kwiatami. Bo nie powiem, ta odmiana mnie najbardziej kręciła  Sad Ech, co za pech!

lidka
Aktywny
**

Podkarpacie 6a

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 12, 2009, 20:15:00 »

Cieszę się że Wam się podoba  Embarassed stwierdzam że to mało kłopotliwa roślinka ,w grudniu po powrocie do domu była całkowicie bezlistna już myślałam że to koniec ale opryskałam ją środkiem owadobójczym i zaczęła wypuszczać listki a potem pąki kwiatowe.Życzę Wam aby Wasze adenia szybko zakwitły i to takimi kwiatkami  jak były opisane.

Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął,
nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia,
kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno...
                    ks.Jan Twardowski
miroslawa
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 13, 2009, 12:35:56 »

Lidka, super Twoje adenium. Moje jest chyba szczepione na oleandrze, bo chude.
ciocia_mlotek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Lipiec 11, 2009, 16:17:32 »

I jak tam trzymają się wasze adeniaczki? młodociane i te dorosłe. Moje maleństwa pięknie rosną. Część zamieszkała już na parapecie w pełni naturalnym świetle. dwóm niestety zmarniały dolne listki tak dziwnie jakoś, ale całościowo trzymają się dobrze i wypuszczają nowe listki więc staram się nie martwić za bardzo. No i nadal cała rzesza młodzików w przedszkolu - rosną jak na przysłowiowych drożdżach. Mam jednego, chyba zostanie ulubieńcem, który zamiast par listków wypuszcza trójki Smile. Czyżby czterolistna koniczynka wśród adeniów? Smile

Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #17 : Lipiec 11, 2009, 22:05:21 »

U mnie dwa maluchy z 7 nasion coś się zatrzymały Sad

ciocia_mlotek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Lipiec 12, 2009, 12:23:27 »

Mnie by to raczej nie martwiło. Moje też miały etap zatrzymania i to wszystkie. Zdaje się, że nawet pisałam o tym w tym temacie. Ja zostałam wtedy uspokojona więc teraz uspokajam ciebie. Wszystkie  moje roślinki w pewnym momencie ruszyły ładnie dalej i pięknie rosną. Może nie bardzo szybko ale do przodu:). Tylko tak jak pisałam wcześniej 2 pousychały bodajże po 3 dolne liście. Moja nadzieja w tych, które rosną już od góry.

kaska82
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #19 : Lipiec 12, 2009, 14:13:41 »

Trochę mnie pocieszyłaś. Mam wrażenie, że wszystkie moje adenium (mam póki co 3) również stoją w miejscu.
Jedna z nich:

Ćwiczą moją cierpliwość jak mało która roślinka Smile

ciocia_mlotek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #20 : Lipiec 12, 2009, 14:36:33 »

Ależ piękne są twoje adenia. Zwłaszcza to na pierwszym planie. Nie martwiłabym się nic a nic. Moje naogól zatrzymują sie na etapie ok 4-5 listków i bardzo długo tak stoją. Ale potem ładnie rosną.
W jakim twoje są wieku? bo moje najstarsze z końca marca a najmłodsze z końca maja. I największe mają po 7 listków. Dopiero niedawno ruszyły po tym całym zatrzymaniu. Już myślałam, że nigdy nie zaczną rosnąć. Wieczorem postaram sie wrzucić parę fotosków.
Może nawet pochwalę się moimi mikrusami z przedszkola. A rośnie ich tam sobie koło 40szt i właśnie doszły do etapu, w którym zazwyczaj mi się zatrzymywały. Zobaczymy czy zrobi różnicę fakt, że jest środek lata:).

kaska82
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #21 : Lipiec 12, 2009, 16:24:11 »

Swoje sadziłam jakoś pod koniec marca chyba. Zostało mi jeszcze 5 nasionek; chyba też je posieję tylko jak zwykle mam problem z zupełnym brakiem miejsca.

ciocia_mlotek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #22 : Lipiec 16, 2009, 16:40:06 »

no to sie pochwalę swoimi adeniakami. Tak wyglądają największe (niekoniecznie najstarsze):

A tu te zdechlaczki co im poschły dolne liście:

Nie wiem czy na tym zdjęciu widać ale to ten mój wyjątkowy puszczający trójli liści zamiast par:

A to moja młodziutka młodzież:) przynajmniej część z nich :

bakcylla
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Lipiec 17, 2009, 08:59:18 »

Moje adenia też się zatrzymały, nie gubią listków, ale i nie przybywa. Jak patrzę na Wasze to te moje inne jakieś są. mają mniejsze listki za to nogi jak parówki. Rozsadziłam moje do pojedynczych doniczek.

wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #24 : Lipiec 17, 2009, 12:29:16 »

Moje subiektywne zdanie jest takie, że to właśnie o te "nogi" chodzi, żeby były jak parówki a nawet jak kaszanka w grubym flaku a nie o sałatę na górze. Dlatego na Twoim miejscu bym się nie martwiła  Cool
bakcylla
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Lipiec 17, 2009, 13:58:14 »

Nie martwi mnie to bo wyglądają na "zadowolone"  Smile

ciocia_mlotek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #26 : Lipiec 18, 2009, 11:59:05 »

No właśnie tak o te nasze kochane adeniowe nogi chodzi:). I dlatego najbardziej z moich lubie te 2 na drugim planie z pierwszego zdjęcia - mają ładne grubaśne nogi:)

kaska82
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #27 : Lipiec 18, 2009, 16:02:12 »

Fajnie wygląda ten na pierwszym zdjęciu, na pierwszym planie. A i ilościowo nieźle! Ja dzisiaj wysiałam resztę nasionek (6). W czasie moczenia ładnie "korzonek" puściły wszystkie więc liczę na to, że równie ładnie będą rosnąć Smile

ciocia_mlotek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #28 : Lipiec 19, 2009, 20:54:21 »

Krufko kochana. Przeglądałam właśnie temat twoich roślinek i dojrzałam śliczne adenium, którego ostatnio się "dorobiłaś". jak tam nadal mam trzymać to jedno dla ciebie ze swoich młodzików? Z mojej strony oczywiście nadal aktualne Smile

bakcylla
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Lipiec 22, 2009, 09:53:35 »

Moje grubasy, małe ale "tłuste"  Smile

Strony: 1 2 3 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: